Sağlıklı beslenmek isteyenlerin sayısız kez duyduğu kelimeler: Doymuş yağ ve doymamış yağ. Peki nedir doymuş ve doymamış yağ, farkları nelerdir, hangisini yemeli hangisinden kaçınmalıyız ya da tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Kısa cevap; doymuş yağ asitleri kötü, doymamış yağ asitleri iyi yağ asitleridir.
Doymuş yağlar kötü kolesterol olan LDL' nin ve total kolesterolün yükselmesine neden olur. Doymamış yağlar iyi kolesterolün yükselmesini sağlar.
ZEYTİNYAĞI. Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Amerikan Kalp Derneği, günlük kalorinin %8 ila %10'unun çoklu doymamış yağlardan alınmasını öneriyor. Doymuş yağ yerine daha fazla çoklu doymamış yağ tüketmenin kalp hastalığı riskini azaltabileceğine dair kanıtlar bulunuyor. Ancak insanların çoğu sağlıklı doymamış yağları yeterince tüketmiyor.
Günlük olarak alınan enerjinin %10'unun katı yağlardan yani doymuş yağlardan alınması uygundur. Önerilen miktarın üzerinde alınan doymuş yağlar kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini arttırabilir. Doymuş yağlar vücutta kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin artmasına ve damarlarda birikmesine neden olur.
İlgili 34 soru bulundu
Zeytinyağı; %9 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %77 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %14 oranında doymuş yağ içermektedir. Zeytinyağı, yağ asit dağılımı olarak, yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri içerir ve bu yağ asidi içeriği “oleik asit” ağırlıklıdır.
Hindistan cevizi yağı son yıllarda popülerliği artan besinlerden biri. Peki kilo vermeye yardımcı mı, hep birlikte bakalım… Aslında Hindistan cevizi yağı en zengin doymuş yağ kaynaklarındandır ve içerdiği yağ asitlerinin yaklaşık %90'ı doymuş yağdır.
Tereyağı da hayvansal bir yiyecek olması sebebiyle doymuş yağlar arasında yer alır. Doymuş yağ, oda sıcaklığında katı bir hal alan yiyeceklerdir. Bu sebeple de tüm hayvansal yağlar doymuş yağlar olup, sağlıklı koşullarda üretildiğinde insan sağlığına faydalıdır.
İyi Grup Yağlar Arasında Yer Alan Doymamış Yağlar Üzerine
Yağlar vücut ısısının korunmasını, organların korunmasını, vitaminlerin emilimini ve vücutta enerji üretilmesini sağlar. Bu nedenle de düzenli olarak temin edilmelidir.
Margarin, laboratuvar koşullarında doymamış bitkisel yağların hidrojen eklenmek suretiyle doymuş yağ haline getirilmesidir. Trans yağ, doymamış yağ asitlerine verilen yaygın ad.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Günlük beslenme düzeninde, en fazla yüzde10 oranında doymuş yağ asitleri (tereyağı gibi hayvansal yağlar), yüzde 15 oranında tekli doymamış yağ asitleri (zeytinyağı, fındık yağı, kanola yağı) ve maksimum yüzde 10 oranında çoklu doymamış yağ asitleri (soya yağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı gibi) bulunması önerilmektedir ...
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır. Bu sebeple kilo verme esnasında bol bol su içilmesi pek çok uzman tarafından tavsiye edilmektedir.
Doymamış yağlar balıklardan ve bitkilerden elde edilen yağlar olduğu için sağlık açısından yararlı yağlar arasında yer almaktadır. Doymamış yağlar kolesterolü düşürmeye yardımcı yağlardır. Özellikle kalp hastalıkları riskini ve artrit semptomlarını da azaltmaktadır. Bu nedenle zararlı olmamaktadır.
Zeytin, fındık, yer fıstığı, ceviz, avokado, badem, susam yağı başlıca tekli doymamış yağ kaynaklarıdır. Çoklu doymamış yağ grubunu Omega 3 ve Omega 6 olarak ayırarak incelemekte fayda var. Omega 3, hayvansal gıdalarda; ağırlıklı olarak balıkta bulunur.
Avokado, fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu yemişler ve badem yağı, yer fıstığı gibi kabuklu yemiş yağları, zeytinyağı, kanola yağı, susam yağı tekli doymamış yağlardır.
Omega-3 vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan yiyeceklerle alınması son derece önemli doymamış yağ asitlerinden biridir. Kendi içinde de EPA ve DHA olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu yağlar farklı yapıda olan, çoklu doymamış yağ asitleridir.
Gerçek tereyağı için ihtiyaç duyulan malzeme tam yağlı çiğ süt ya da taze sütle mayalanmış ev yoğurdudur. Özellikle sık sık çiğ süt alanlar, sütü kaynatınca üzerinde biriken kaymakları biriktirip tereyağı yapımında kullanabilir. Aynı şekilde ev yoğurtlarının kaymakları da tereyağı yapımı için uygun bir malzemedir.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Özetle zeytinyağı gibi tekli doymamış yağ asitlerinden zengin yağlara ağırlık vererek, yağlı balık gibi omega-3 zengini ve omega-6 kaynağı ayçiçek, mısırözü gibi çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin yağlarla birlikte tereyağı, miktarı abartmamak koşuluyla kombine biçimde tüketilmelidir.
Bunları düşündüğümüzde, faydasından çok zararı olabilir. Hindistan cevizi yağını sürekli kullanan kişilerde ileriki dönemlerde kalp damar hastalığı, damar tıkanıklığı, kolesterol birikmesine bağlı plakların görülme ihtimalinin artıyor.
Fazla miktarda doymuş yağ içeren gıdalar, kandaki kolesterol oranının yükselmesine, kalp ve damar hastalıkları riskinin artmasına neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri