DPF nin gereğinden fazla tıkalı oluşuna işaret eder. Aracımızı bu işi yapan herhangi bir yere götürüyoruz. DPF temizliği için üretilmiş olan bir kimyasalı kullanarak DPFmizi ilk günkü haline geri getiriyorlar.
Dizel Partikül Filtresinin Makine ile Temizlenmesi
3000 watt'lık bir rezistans ile haznedeki su 20 dakika boyunca 85 santigrat dereceye kadar ısıtılır ve yeterli miktarda ilaç eklenir. Bir motor yardımıyla aspire edilen ilaçlı sıcak su borulardan ve partiküllerden geçer ve partikül filtresi su akışı ile çarpılır.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
(DPF)Dizel Partikül Filtresinin Makine ile Temizlenmesi
Bu yöntem partikülü aşırı derecede dolmuş olan partikülün temizlenmesi için tercih edilmektedir. Öncelikle araçtan partikül sökülmekte ve sonrasında makine yardımı ile temizlenmektedir.
Yeni nesil araçlarda aracın bilgisayar sistemi ile egzoz yüksek ısı ile buluşturulur. Bu sayede de parçacıklar yanarak temizlenir. Yeni nesil araçların sistemi filtrenin tıkandığı ya da performansının düştüğü konusunda sizi uyarır. Yaklaşık 5 – 10 dakika içerisinde de dizel partikül temizliği tamamlanmış olur.
İlgili 23 soru bulundu
Yüksek Isıyla Kendi Kendine Temizleme
Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte, ortalama 2000 - 2500 devir aralığında yaklaşık yarım saat çalışması durumunda gerekli sıcaklık seviyesine ulaşılabilmektedir.
Aslında partikül filtrelerin kendini temizleme özelliği bulunmaktadır. Pasif rejenerasyon veya uygunsa Aktif DPF rejenerasyonu, sağlıklı bir dizel motor çalışma döngüsünün bir parçası olarak gerçekleşecektir.
Bu işlem ECU tarafından genellikle 500km ile 1000km arasında sürüş tarzına bağlı olarak gerçekleştirilir. Araç ne kadar fazla kısa mesafe kullanılmışsa aktif yenilenme işlemi o kadar sık gerçekleşir.
Filtreniz Tıkandığında Çekiş düşüklüğü , yanmamış egzoz gazı kokusu , yakıt sarfiyatı , enjektör turbo egr valfi hataları , start stop devre dışı kalma , duman atma , motorun dengesiz çalışması , motorun sesli çalışması gibi problemler yaşayabilirsiniz.Filtrenizi temizleyip yada değiştirdikten sonra bu hususlarda ...
Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek hız değil, yüksek motor devrinde araç kullanılmalıdır, yani 3000 devirin üzerinde, düşük viteste 3.-4. Vites ve yaklaşık 50 km/h hızla araç kullanılmalıdır. Yüksek hızlara çıkılırsa temizleme işlemi yapılmaz.
TUNAP partikül filtre temizleme ücreti 500 ile 1.000 TL arasında, araç ve servis hizmetine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda 3.000 TL ve daha fazla bir miktarı tasarruf edebilirsiniz. TUNAP partikül filtre temizleme sıcaklık sensörü sökülerek uygulanır.
Partikül Filtresi Arıza Belirtileri Nelerdir? *Dizel partikül filtresi tıkandığında dolduğunda, gösterge panelinde motor arıza lambası veya egzoz arıza lambası (partikül filtresi arıza lambası) yanar. *Partikül filtresi dolu tıkanmışsa, aracın çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar, egzoz kokusu duyulabilir.
Aracınızın göstergesinde kırmızı bir şekilde partikül filtresi ışığı yanıyorsa partikül filtrenizin dolu olduğunu gösterir ve bu durumda partikül filtrenizin temizlenmesi gerekir. Temizlenmediği taktirde aracınız egzoz kısmından duman atmaya başlayacaktır ve yakıt değerlerinde yükselme meydana gelecektir.
TEKLEME TİTREME , YANMAMIŞ EGZOZ KOKUSU, GİBİ PROBLEMLER YAŞAYABİLECEKSİNİZ. Partikül filtresinin araçlardan sökülmesi renksiz, kokusuz ve tadı olmayan bir gaz olan karbon monoksit (CO) gazının atmosfere yayılmasına ve insan sağlığına son derece önemli ölçüde zarar verilmesine neden oluyor.
Temizlenmemesi halinde aracın zaman içerisinde daha fazla arızalanmasına neden olmaktadır. Tıkanıklık sebeplerini iyi bir şekilde bilmeniz ve düzenli olarak partikül filtre temizleme işlemi ile temizlemeniz önemlidir. Bakım işlemleri ve temizlemeler araçlar için her zaman büyük önem taşımaktadır.
4-Bu araçlarla (dizel partikül filtresi olan) kısa yolculuk yapmamaya çalışın, bu araçlar çalışınca en az 15-20km sürülmelidir. Aksi halde dpf çok çabuk dolar, sağlıklı bir sistemde ortalama 200km civarında "şehiriçi" sürüşte dpf rejenerasyona girer. Kısa mesafe sürüş fazla ise bu km düşer.
Bu işlem tamamen güvenli bir işlemdir, aracın beynine ya da motor aksamına herhangi bir zarar vermez.
Kurşun oranı yüksek olan yani fazla atık üreten yakıt kullanımı DPF'in tıkanmasını hızlandırır. Araçlarımızı şehir içinde çoğunlukla devirsiz kullandığımız için dizel araçlarda DPF genellikle 100 bin kilometrede , benzinli araçların katalizörleri ise 200 bin kilometreye yaklaştıkça tıkandığı görülmektedir.
Soru ile ilgili yanıtı sitemizde sizlerle paylaştık. DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez. Hava kirliliği adına yapılmış olan bu uygulama hava daha az kirlensin diye yapılmış olan bir sistemdir.
1995 den günümüze kadar olan tüm binek ve ticari araçlarda DPF (Dizel Partikül Filtresi) bulunmaktadır. 2010 modele kadar dizel ve benzinli araçlarda katalizör bulunurken. 2010 model üstü dizel araçlarda dizel partikül filtresi yani DPF bulunur.
Kısa mesafe araç kullanılması, kötü yakıt kullanılması, motor genel arızaları, turbo arızası, egr arızası, enjektör arızası, motorla ilgili sensör arızaları, araç bakımlarının geciktirilmesi, partikül katkılı yağ kullanılmaması sonucu dizel partikül filtresi kendi kendini temizleyemez hale gelir.
Neden 3: Performans. Partikül filtresinin iptali motorda rahatlamaya sebep olacağı için bir miktar motorun gücünün ve çekişinin artmasına sebep olur.
Aracın performansını düşürür, aracın çekişten düşer ve teker.Rölanti devri artar. Fazlasıyla yakıt sarfiyatı oluşur. Egzoz çıkışından beyaz buhar şeklinde çıkarak egzozun kokusu değişir. Filtre tıkalı kullanımda motora zarar verir.
Piyasada, partikül fitresini temizlemek için bir çok kimyasal bulunur. Bu kimyasallar genelde motorun yakıt deposuna koyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri