Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Drama, oyuncuların canlandırdığı karakterlerle sergilenen kurgusal bir sanattır. Drama, gerçeklerden beslenerek kurgulanır. Aynı zamanda genellikle dramalarda doğaçlama yapılır. Genellikle hayaller ve gerçekler iç içedir.
Drama çocukların hayal güçlerini ve yaratıcıklarını destekleyen, yaşantı yoluyla öğrenmelerini sağlayan bir yöntemdir (Cottrell, 1987) ve bir eğitim yöntemi olarak dramanın amacı, çocukta doğuştan var olan yaratıcılığı geliştirmektir.
Yaratıcılığı geliştirmek için çocuklarla yapılan drama etkinliklerini kapsar. Bir sözcüğü, kavramı, davranışı, tümceyi, fikri vb. tiyatro tekniklerinden yararlanarak, oyun veya oyunlar geliştirerek canlandırma olarak tanımlanabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Belirlenen kurallar içinde çocuklar özgürce oyun kurmaktadırlar. Bu aşamada pantomim, rol oynama, doğaçlama, hikaye oluşturma, dramatizasyon gibi etkinliklerden biri ya da bir kaçına birden yer verilebilir. Çocukların yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini ön plana çıktığı bir aşamadır.
Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Drama çalışmaları, katılımcılara çeşitli sosyal rolleri ve sosyal problemleri inceleme fırsatı vermektedir. Farklı sosyal problemlerin canlandırılması bireymlerin, toplumu ve toplumdaki ilişkileri daha iyi anlamalarını sağlamaktadır.
Yaratıcı drama, bir grubun bir eğitmen rehberliğinde belirli bir mekânda kendi yaşantılarından yola çıkarak belli bir konu odağında, rol oynama ve doğaçlama tekniklerini kullanarak canlandırmalar yapmasıdır. Yaratıcı drama süreçleri spontaniteye, -mış gibi yapmaya ve rol oynamaya dayalıdır.
Drama eğitimi çocukların ezbere dayalı eğitimden uzaklaştırılarak tamamen hayal gücüne ve yaratıcılığa bağlı bir eğitim almasını amaçlayarak hazırlanmış derslerden oluşmaktadır. Bu yöntemle çocukların gelişimine hızlı bir şekilde katkı sağlamaktadır.
Okul öncesinde drama, çocukların gelişimine önemli katkılar sağlayan bir etkinliktir. Drama, çocukların hayal gücünü, yaratıcılıklarını ve duygusal ifade becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Oyun oynarken farklı karakterleri canlandırarak, rol yapma becerilerini geliştirir ve empati yeteneklerini artırır.
Drama eğitimi öğrencilerin sosyal gelişimlerini destekler. Sözel ve bedensel ifade iletişim kurabilme, anlama-dinleme kavrama ve sorun çözme becerileri kazandırır. Çocukların hem yaratıcılıklarına hem de düşünsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlar.
Örnek: Duyu Organları Konuşuyor! “Duyu organları konuşuyor” adlı drama etkinliği ile duyu organları ve işlevleri tanıtılır. Her bir duyu organının işlevi ile ilgili okulu ve çevresini tanımaya yönelik çalışmalar yapılır. Drama, kendini ifade etmede bir araç ya da bir sanat biçimi olarak kabul edilir.
Eğitimde drama öğrenenlere, yaşantılara dayalı öğrenme, hareket yolu ile öğrenme, aktif öğrenme,etkileşim yolu ile öğrenme,sosyal öğrenme, tartışarak öğrenme, keşfederek öğrenme,duygusal öğrenme işbirliği kurarak öğrenme ve kavram öğrenme gibi çeşitli öğrenme türlerini bir arada sunan bir etkinliktir.
Drama eğitimi çok eski zamanlara dayanmakla beraber günümüzde çok popüler bir hale gelmiştir. Drama eğitimi çocukların ezbere dayalı eğitimden çıkıp, hayal gücüne ve oyunlara dayalı bir şekilde eğitim almasını sağlar. Çocukların gelişimine çok hızlı bir şekilde katkı sağlamaktadır.
Güneysu'ya göre eğitimde drama, bir yaşam felsefesidir, insanın kendisini başkasının yerine koyarak çok yönlü gelişmesinde etkili olur. Ayrıca bireyin eğitim ve öğretimde aktif rol alması, kendini ifade edebilmesi, yaratıcı olması, yaşamı çok yönlü algılaması, araştırma istek ve duygusunun gelişmesinde rol oynar.
Eğitici Drama
Çocuğun hemen her konuda eğitiminde kullanılan bir tekniktir. Bu nedenle diğer iki drama türünü de belirli oranlarda içine alır. Çünkü eğitici drama, çocuğun psikolojik yapı ve psikolojik yaşantılar konusunda bilinçlenmesini de, özel bir yetenek olarak yaratıcılığı kazanmasını da amaçlar.
Yaratıcı drama etkinliklerinde doğaçlama ve rol oynama, başlıca kullanılan yöntemlerdendir. Bu etkinliklerde, katılımcıların kendi bilgi birikiminden faydalanarak olay ve durumları canlandırması beklenir. Canlandırmalar, yazılı bir metne dayanmadan veya yarım bırakılmış bir metin üzerine devam edilebilir.
Drama Eğitimi Nedir? Drama eğitimi, günümüzde oldukça popüler bir hale gelmiştir. Drama eğitimi çocukların ezbere dayalı eğitimden çıkarılmasını amaçlayarak, hayal gücüne ve oyunlara dayalı bir şekilde eğitim almasını sağlar. Bu yöntemle çocukların gelişimine hızlı bir şekilde katkı sağlamaktadır.
Problem Çözme Yeteneklerini Güçlendirmek: Drama, öğrencilerin sahne üzerinde karşılaştıkları zorlukları çözmelerine olanak tanır. Bu, problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlar. Duygusal Zeka ve Kendilik Bilinci Artırmak: Drama, duygusal deneyimleri ve içsel düşünceleri ifade etme fırsatı sunar.
Öğretim elemanlarının, drama dersini verecek öğretmenlerin kimler olacağı konusunda kesin bir birliktelik bulunmamaktadır. Genellikle, “drama öğretmenliği olmalı ve sınıf öğretmenleri ile okulöncesi öğretmenleri vermelidir” görüşü hakim olmaktadır.
Dramatik etkinlikler bir fikrin, durumun, olayın, canlının veya nesnenin sözcükler ve hareketlerle ifade etmesini içerir. Pantomim, rol oynama, dramatizasyon, hikâye tamamlama, taklidi oyun, vb. okul öncesinde yer alan dramatik etkinlikler arasındadır.
Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerle yapılan yaratıcı drama çalışmalarında ısınma ve rahatlama, rol oynama ve pandomim, oluşum ve değerlendirme aşamaları yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri