Sıcak su ve reyhanların buluşmasıyla morun en tatlı hali ortaya çıkıyor. Sonrasında limonlar eklenince karışımımız pembemi pembe bir çay oluyor. Sizde bu renk geçişlerini görmek isterseniz düz cam bir sürahi kullanmanızı öneririm.
Reyhanları güzelce yıkayıp 8 bardak kaynar su ile haşlıyoruz, kalan 2 bardak su ile karanfil, tarçın ve şekeri 15 dk kaynatıp demlenen reyhanlara ekliyoruz. 1 limon suyu sıkıp yapraklardan süzüp çay gibi içiyoruz.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncinizi arttırır. Kötü kolesterolü düşürerek kalp dostu bir tavır sergiler. Mide asidini düzenler ve hazımsızlık gibi sorunlarınızın giderilmesine yardımcı olur. Antienflamatuvar özelliği sayesinde ödem attırıcı etki gösterir.
Reyhan genellikle taze olarak salatalarda kullanılır. Onun dışında sarma, dolma gibi yemeklere de katıldığında hoş bir aroma katar. Reyhan kurutulmuş olarak et yemeklerinde ve cacıkta da tüketilebilmektedir. Ayrıca reyhan bitkisi çay olarak da tüketilebilmektedir.
Reyhan bitkisinin yaprakları koparılıp kurutulup ufalanmaktadır. Toz haline getirilen kuru reyhanlar bir fincan su ve 1 yemek kaşığı toz reyhan demliğe koyularak demlendirilmektedir. Ortalama olarak 20 dakika su ile toz reyhan demlendikten sonra içilebilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Hibiskus çayı içerisinde yer alan C vitamini ve antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci artırır. Kaygıların hafiflemesinde etkili olarak depresyona iyi gelebilmektedir. Bu da rahat bir uykuyu da destekler. Kan basının düşürülmesi ve dengelenmesinde etkili olabilmektedir.
Bazı kaynaklarda fesleğen ile reyhanın bire bir aynı bitki olmadığı, reyhanın fesleğen çeşitleri arasında bir bitki olduğu söylenmektedir. Reyhan ve fesleğenin ikisi de Lamiaceae (ballıbabagiller) familyası, Ocimum cinsindendir; ikisi arasında çok az fark vardır ve birbirlerinin yerine kullanılırlar.
Reyhan otu diğer ismi ile fesleğendir. Ballıbabagillerden olan reyhan güzel kokan bir süs bitkidir.
Fesleğen çayı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Şifa deposu olan fesleğen çayı vücudu enfeksiyonlara karşı korur. •Soğuk kış aylarında grip, nezle gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Bu çayın, stres azaltıcı ve kortizon dengeleyici etkileri bulunmaktadır.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Melisa çayının huzursuzluğu ve uyku bozukluklarını azaltmada yardımcı olduğu bilinir. Uykusuzluk yaşayan veya uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorluk çeken kişilere melisa bitki çayı yardımcı olabilir. Melisa çayı uyku öncesinde içildiğinde rahatlama sağlayıp uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.
Rooibos yapraklarından elde edilen çaya da kırmızı çay adı verilir. Alışılan siyah çay ile bir benzerliği yoktur. Aromatik tadı ile ve kafein içermemesi sebebiyle son zamanlarda büyük ilgi görmüştür. Bitkinin yaprakları toplandıktan sonra kurutulur.
Öncelikle butterfly pea tea ( mavi kelebek çayını) hazırlıyoruz. Bunun için bir kaba 250 ml su ve 6-7 yaprak butterfly pea tea atıyoruz ve bir süre bekliyoruz. Bekledikçe yaprakların mavi rengi suya geçiyor.
Tayland'ın kuzey bölgesindeki dağlık alanlarda yetişen Mavi Kelebek Sarmaşığı (Blue Butterfly Pea) orkide bitkisi çiçeklerinin güneşte kurutulmasıyla elde edilmiştir. Hem bitkisel çay olarak içilip hem de doğal yemek boyası olarak Güney Doğu Asya mutfağında yaygın olarak tüketilmektedir.
İçinde bulundurduğu fitokimyasallar ile, akciğer kanseri, karaciğer kanseri, ağız kanseri ve cilt kanseri dahil olmak üzere farklı kanser türlüne karşı korunmaya yardımcı olabilir.
Kuru reyhan çayını yapabilmek için 1 fincan su kaynatılır ve içerisine 1 yemek kaşığı kuru reyhan eklenir. 15-20 dakika demlendirilir ve rengini verdiğinde içilir. Reyhan çayı taze reyhanlardan da elde edilebilir. Ancak acı bir tadı olabileceğinden kuru reyhan ile çay yapmak daha çok tavsiye edilir.
Tüketim miktarında dikkat edilmesi halinde reyhan şerbetinin herhangi bir zararı yoktur.
Mor Reyhan
Mor fesleğen olarak da bilinir. Çiçeklenme döneminde çiçek rengi mordur. Yaprakları yenilebilir. Bahçeler için oldukça çekici ve aromatik bir bitkidir.
Hangi Fesleğen Yenir, Hangi Fesleğen Yenmez? Fesleğen kendi içinde 160'tan fazla alt türe ayrılıyor. Bu nedenle tüm fesleğen türlerinin yenebilir olduğunu söylemek mümkün değil.
Fesleğen Bitkisi: Reyhan olarak da bilinen fesleğen, genellikle ılıman iklimlerde yetişen, beyaz veya pembe renkte çiçekler açan ve güzel kokulu yaprakları olan bir bitkidir. Fesleğenin Faydaları: Sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatır. Enerji verir. İştah açıcıdır.
Peki, hibiskus çayı kaç kilo verdirir? Düzenli olarak tüketilen hibiskus çayı kişiden kişiye değişmesine rağmen haftada 1-1,5 kilogram verdirebilir.
Türkçede hatmi çiçeği veya amber çiçeği olarak da bilinmektedir.
Nedir? C vitamini yönünden zengin kış bitkileri içeren Hayfene Aşk Çayı, aynı zamanda kış aylarında içinizi ısıtacak bir lezzet şölenidir. Hayfene'nin yıllardır doğal olanın peşinde sürdürdüğü serüveninin sonucunda özenle toplanan kuşburnu ve nar çiçeği gibi doğal bitkiler, kış aylarını zinde geçirmenizi sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri