Bu nedenle rol, dramatik gerilim, odak, mekan, zaman gibi bileşenlerin bir aradalığı dramatik bir kurgunun oluşmasını sağlar. Dramatik kurgu içinde gerilim söz konusudur. Atmosfer, amaca göre gerilimin amacına ulaşmasına hizmet eder, sonuçta dille oluşturulan tüm durumlar ifade edilir.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
Dramatik: 2) içinde gerilim, çatışma, çeşitli olaylar ve karşıtlıklar bulunan, insanla ve insan ilişkileriyle gelişen (yapıt ya da olay). 3) duyguları kamçılayan, coşku verici. Dramatic (İngilizce): Çarpıcı, ani, heyecanlı.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
İlgili 16 soru bulundu
Bilinç Koridoru: En sık kullanılan yaratıcı drama tekniği, bilinç koridorudur. Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar.
2.5.
Oluşum, bir önceki aşamada yapılan etkinliklerden de beslenerek, önceden tasarlanmamış sonuçların ortaya çıktığı bir aşamadır. Oluşum aşaması rastgele bir sanat ürünü taslağının meydana gelmesiyle sonuçlanabileceği gibi, bir tiyatro tekniği veya eğitimde kullanılan tekniklerle de sonuçlanabilir.
Bu bölümler; Serim, yükselen aksiyon, zirve, düşen aksiyon ve sonuç bölümleridir. Freytag'ın bu 5 bölümlü dramatik yapı analizi tiyatro oyunlarına dayanarak yapılmıştı. Ama bu kısa hikâyelere ve romanlara da uyarlandı.
DRAMAT
Bu nedenle rol, dramatik gerilim, odak, mekan, zaman gibi bileşenlerin bir aradalığı dramatik bir kurgunun oluşmasını sağlar. Dramatik kurgu içinde gerilim söz konusudur. Atmosfer, amaca göre gerilimin amacına ulaşmasına hizmet eder, sonuçta dille oluşturulan tüm durumlar ifade edilir.
d) Uygun ortam : Drama etkinliğinin yapılabilmesi için vücut hareketlerinin rahat ve sağlıklı bir şekilde yapılmasına elverişli, dış dünyanın gürültüsünden yalıtılmış, kapalı ortamlar daha uygun ortamlardır. Drama etkinliği planlanırken etkinliğin yapılacağı ortam dikkate alınmalıdır.
Çeşitli fotoğraflar, resimler, gazeteler, afişler, broşürler, renkli kağıtlar, kartonlar, renkli boyalar, makaslar, yapıştırıcılar, projeksiyon vb araç gereçlerde kullanılır.
Katılımcı, yaratıcı drama süreçlerinin en önemli bileşenidir. Bir katılımcı grup hazır bulunmazsa, yaratıcı drama sürecinin gerçekleşme olasılığı yoktur. Çünkü yaratıcı drama yaşantı odaklı, bu bağlamda katılımcı odaklı bir yöntem ve disiplindir.
Drama, lider ve katılımcıların atölye ortamında rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırmasıdır.
Bilinç Koridoru
Drama surecinde özellikle ana karakterin karar verme gerekliliğinin olduğu ikilem ve çatışma içeren durumlarda uygulanan bir tekniktir.
Dedikodu Halkası
Yaratıcı drama teknikleri örnekleri arasında verebileceğimiz dedikodu halkasında karakterin davranışları, topluluğun içinde söylenti ve dedikodunun yayılması şeklinde yorumlanır. Söylentiler abartılı hale getirilir hatta çarpıklaştırılır. Dramanın ileri aşamalarında faydalı bir tekniktir.
Elbette gerçek bir ses yok, gerçek bir konuşma da yok. Ancak zihninizde bu cümlenin canlanma biçimi, sanki gerçek bir ses size bir şey söylüyormuş gibi mi algılanıyor? İşte buna iç monolog (veya iç ses) adı veriliyor.
Bir drama eğitim planınını Ders, Konu (Tema), Kazanımlar, Süre, Sınıf (Çalışılacak Grup), Araç-Gereçler, Yöntem ve Teknikler ve Süreç oluşturur. Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Doğaçlama/Rol Oynama/Canlandırma: Yaratıcı dramanın esas aşamasını oluşturur. Kişi burada kendisinden istenen duyguları doğaçlama olarak canlandırır. Herhangi bir metin ezberleme söz konusu değildir. Bu da içinden geldiği gibi konuşup davranarak özgür hissetmesini sağlar.
Drama yönteminde kullanılan tekniklerden bir tanesi de pandomim tekniğidir. Bu teknikle kavramlar, deyimler, atasözleri veya olaylar eğitim-öğretim sürecinde dramatize edilebilir. Bu şekilde ders oyunlaştırılarak, öğrencileri etkin katılımı sağlanarak, öğrenme kolaylaştırılıp ve kalıcı hale getirilebilir.
Dramatik, içinde çatışma ve eylem gibi iki önemli öğeyi gerektirir ve yaratıcı drama alanındaki bir katılımcının eylemi, canlandıracağı bir rol içerisinde ortaya çıkar. Dramatik, insanda içsel bir yaşantının olması durumudur.
Drama lideri, katılımcıları rehberlik ederek, onların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine katkıda bulunur. Yaratıcı drama lideri, grup dinamiklerini anlayarak, güvenli bir ortam yaratır ve katılımcıların özgüvenlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine destek olur.
Bölünmüş Ekran Tekniği: Donuk imge tekniği ile eşzamanlı olarak kullanılmaz. Sahnenin farklı noktalarında birbiriyle bağlantılı konuların/ durumların aynı anda işlendiği bir tekniktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri