Yani kişin unvanı görevini belirlemektedir. Bu çerçevede, mühendise yerleri temizlemesi görevi verilemez. Yazılı emir ile verilmesi halinde, görev yapılır ama mevzuata aykırı olması sebebiyle memur tarafından idari yargı yoluna müracaat edilerek iptal ettirilebilir.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
KPSS sınavına girip “hizmetçi” sıfatıyla devlet kadrolarına dahil olanlar, devlet kurumlarında memur olarak çalışanlar evrak getirip götürme işleri de yapabilirler. Devlet Kadrosunda Hizmetlilerin görevleri aşağıdaki gibidir: Hizmetliler evrak, temizlik ve çay vb. işlerde görev alırlar.
657 sayılı Kanuna göre memur ve amir arasında hiyerarşi bulunmaktadır. Dolayısıyla, gerek sözleşmeli personel gerekse 4857 sayılı İş Kanununa tabi bir işçi personelin memur ve amiri arasında bir hiyerarşik kademeye konulması veya bir memurun amiri olması mevzuat hükümlerine aykırıdır.
657 sayılı kanunun 28. maddesine göre:"memurlar türk ticaret kanununa göre (tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.
İlgili 19 soru bulundu
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Kanundaki maddeye göre memurlar sosyal güvenlik anlaşması ile bir işyerinde çalışamıyor, ya da kendi adlarına yine sosyal güvenlik sistemine dahil olarak (Bağ-Kur) işyeri kuramıyor. Ancak bu bağı kurmadan bazı faaliyetlerde bulunmaları mümkün oluyor.
Amirin yıllık izin konusundaki takdiri
Devlet Memurları Kanunu, memura tanınan yıllık izin hakkının, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabileceğine ve birbirini izleyen iki yılın izninin bir arada verilebileceğine hükmetmiştir.
Sözlü olarak yapılan şikayetler, şikayeti yapanın istemi halinde yapıldıkları anda şikayetçi ile şikayeti kabul eden amir tarafından birlikte imzalanan bir tutanakla tespit olunur ve iki tarafa verilir. Amir de şikayetin tutanağa geçirilmesini isteyebilir.
Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.
MEMUR, 2 İSTİSNA DIŞINDA, VERİLEN HER GÖREVİ YAPMALIDIR
Amir emri bu kez yazılı olarak verebilir. Görev yazılı olarak verilirse bu kez yerine getirilmelidir. Memura düşen sadece yazılı görev emrinin iptali içini tebliğ tarihinden itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde dava açmaktır.
Her kadro; sınıfı, derece/kademesi ve unvanı ile belirlenmiştir. Yasanın 45. maddesine göre de “ Hiçbir memur sınıfın dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılması olanağı yoktur. Kısaca hiçbir memur kadrosu dışında istihdam edilemez.
Büro alanlarında yerleri süpürmek, silmek ve diğer temizlik işlerini yapmak. Görev alanındaki tuvalet, lavabo v.b. temizliğini yapmak. Eksilen temizlik malzemelerinin takviyesini yapmak.
Yazılı şikâyet bir dilekçe ile yapılır ve dilekçede şikâyet konusu ile bunu ilgilendiren mevzuat açıklanır, dilekçe şikâyet eden tarafından imzalanarak ilgili amire verilir. Sözlü bir şikâyet olduğunda ise bu durum amir ve memur arasında düzenlenecek bir tutanağa bağlanır.
Amirin memura, memurun amirine karşı mesafeli ve saygılı davranması, gerek tüm çalışanlar, gerekse kurum için önemlidir. Örnek; Astların, üstlerine “Sayın Valim”, “Sayın Müdürüm”; üstlerin de astlarına “Ayşe Hanım”, “Mehmet Bey” şeklinde hitap etmeleri en tabii bir nezaket kuralıdır.
Bir diğer ifade ile herkes birbirinin kişilik hakkına saygı göstermek zorundadır. Bu bağlamda, Amir memura saygılı ve nazik davranmak zorundadır. Amir kendinden yaşça bariz şekilde büyük bir çalışanına ismi ile hitap etmesi etik dışıdır.
1- Devlet Memurlarının Müracaat ve Şikayetleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak, silsile yoluyla durumu en yakın amirine bildirmelidir. Amir eğer yetkisi dahilindeyse konuya eğilmeli, değilse talebi yetkili amire bildirmelidir.
Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek, aylıktan kesme disiplin cezasını gerektiren fiillerdendir. Fiilin ağırlığına göre memurun, mevcut kademede ilerlemesinin 1 – 3 yıl durdurulmasıdır. Tekrar Devlet memurluğuna atanmamak kaydıyla memurluktan çıkarmaktır.
Memurun amirine küfür etmesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinin C fıkrasının “e” bendinde düzenlenen bir disiplin suçudur. Bu suç nedeniyle verilecek ceza, aylıktan kesme disiplin cezasıdır. Aylıktan kesme cezası, memurun brüt aylığından 1/30 – 1/8 arasında kesinti yapılması anlamına gelir.
1- Memur işyerinde ise amirine sözlü olarak müracaat ederek, işyerinde değilse telefonla ya da diğer haberleşme araçlarıyla amirine bilgi vererek sağlık kuruluşlarına gitmelidir.
Eğer varsa amirinize Devlet Memurları Kanu nu'nun 10'ncu maddesinde yer alan "Amirler maiyetindeki memurlara hakkaniyet ve eşitlik ilkesi içinde davranır" kuralını hatırlatın. Bu arada, amir konumunda çalışan memurlara bir sözüm olacak. Herhangi bir sebeple devlet memurları mesaiye geç kalabilir.
Yıllık iznini kullanmakta olan personel, hizmetine gereksinim duyulması halinde izin vermeye yetkili amirler veya üst amirlerce yazılı veya sözlü olarak göreve çağrılabilir.
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre; memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Sürekli gelir elde edecek faaliyetlerde de bulunamazlar.
a. Ticaret yapmak ve Devlet memuruna yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmanın yaptırımı 657 sayılı Kanunun 125'inci maddesinin (D) bendinde kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezası olarak belirlenmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Kadroların tespiti" başlıklı 33. maddesinde; "Kadrosuz memur çalıştırılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri