Rol oynama tekniği, çocuğa farklı rolleri, bir anlamda farklı kimlikleri deneme olanağı sağlayarak kendisini, zararsız bir biçimde, farklı kimliklerde deneyerek tanımasına olanak sağlayabilir.
Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar. Bu doğrultuda, başlangıçta ikilemde kalan öğrencinin karar verme süreci hızlanır.
Rol İçinde Yazma
Katılımcıların drama sürecindeki karakterlerin rollerine girerek onların ağzından yazılı ürünler oluşturmalarıdır.
Yaratıcı drama çalışmalarının aksine lider, dramatizasyonda çok daha aktif, yönlendirici ve belirleyicidir. Sözgelimi öğretmen metni okur ya da anlatır, rolleri dağıtır, bu kez çocukların okudukları öyküyü canlandırmaları beklenir.
İlgili 39 soru bulundu
Drama Lideri: Çalışmaya rehberlik eden kişidir. Bir lider değişime açık, gelişmeye elverişli, esnek bir kişiliğe sahip olmalıdır. Mesleki formasyona sahip, psikoloji, gelişim psikolojisi, tiyatro, müzik, plastik sanatlar, oyun ve tiyatro pedagojisi gibi alanlarda yeterli olmalıdır.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
Elbette gerçek bir ses yok, gerçek bir konuşma da yok. Ancak zihninizde bu cümlenin canlanma biçimi, sanki gerçek bir ses size bir şey söylüyormuş gibi mi algılanıyor? İşte buna iç monolog (veya iç ses) adı veriliyor.
Dedikodu Halkası
Yaratıcı drama teknikleri örnekleri arasında verebileceğimiz dedikodu halkasında karakterin davranışları, topluluğun içinde söylenti ve dedikodunun yayılması şeklinde yorumlanır. Söylentiler abartılı hale getirilir hatta çarpıklaştırılır. Dramanın ileri aşamalarında faydalı bir tekniktir.
Empati temelli bir tekniktir. Öğrenci kendisini bir başkasının yerine koyarak onu anlamaya çalışır ve onun gözünden dünyaya bakar. Bu bağlamda öğrenci kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kimliğe girerek ifade eder.
Donuk imge; drama sırasında öğrencinin hareketsiz kalarak donuk bir fotoğraf oluşturmasıdır. Öğrenciler sırasıyla heykellerini yaparlar. Ekran başında diğer öğrenciler heykelin onda nasıl bir duygu oluşturduğunu tarif eder.
Drama yönteminde kullanılan tekniklerden bir tanesi de pandomim tekniğidir. Bu teknikle kavramlar, deyimler, atasözleri veya olaylar eğitim-öğretim sürecinde dramatize edilebilir. Bu şekilde ders oyunlaştırılarak, öğrencileri etkin katılımı sağlanarak, öğrenme kolaylaştırılıp ve kalıcı hale getirilebilir.
Dramatik, içinde çatışma ve eylem gibi iki önemli öğeyi gerektirir ve yaratıcı drama alanındaki bir katılımcının eylemi, canlandıracağı bir rol içerisinde ortaya çıkar. Dramatik, insanda içsel bir yaşantının olması durumudur.
Yaratıcı dramada kullanılabilen yöntemler arasında doğaçlama ve rol oynama bulunur. Başından sonuna yaratıcılık üzerine olabileceği gibi, yarım bırakılmış bir metin üzerine de devam edilebilir. Günlük hayattaki her şey yaratıcı dramanın konusu olabilir.
Drama tekniği ile öğrenciler hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini yaşayarak öğrenirler. Problem çözme ve iletişim kurma yeteneğini geliştirir. Bu teknik bilinen en eski öğretme tekniklerinden birisidir. Bu teknik, tek taraflı olmayıp hem oyuncuya hem de seyirciye yöneliktir.
Falsetto da ses tellerinin birbirlerinden ayrılması söz konusu olurken kafa sesinde ise ses tellerinin birbirinden ayrılmayacağını ifade etmek mümkün olmaktadır. Kafa sesinde diyafram kullanılarak ciğerleri ve boğazı zorlamadan çıkarılabilecek en yüksek sesin çıkarılması söz konusudur.
Voice-Over, bir yapımda dış ses veya iç ses olarak duyulan ADR yönteminle kurguya yerleştirilen sesli anlatımı ifade eder.
Kafa sesi veya dış ses sinemada veya tiyatroda hikâyenin anlatımına katkı sağlamak üzere oyuncuların haricinde arka planda duyulan konuşma sesidir. Bir tür sesli düşünme tekniğidir. 1920'li yılların sonunda sinema'ya sesin gelmesi ile birlikte ses başlı başına dramatik bir anlatım ögesi haline gelmiştir.
B. Rol Değiştirme: Etkinlik sırasında, öğrencilerin farklı rolleri denemelerini ve yaa şamalarını sağlamak amacıyla rolleri değiştirilerek; onların öğrenme ve anlama becerileri Page 7 161 Sosyal Bilgiler Öğretiminde Etkili Bir Öğretim Yöntemi: Dramatizasyon zenginleştirilebilir.
Rol Kartları
En işlevsel ve sık kullanılan tekniklerden biridir. Karakterler ve canlandıracakları dramatik durumla ilgili detaylı bilgi içerir. Canlandırma yapan katılımcılar aynı dramatik durumu canlandırırlar ancak birbirlerinin rol kartlarında yazan karakter detaylarından haberleri yoktur.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri