Yeni Koronavirüs Hastalığı genel olarak yüksek ateş ve öksürük, ilerleyen durumlarda ise solunum güçlüğü ile seyreden bir hastalıktır. Bunlara ilave olarak bulantı-kusma, diyare, kas-eklem ağrısı, iştahsızlık gibi farklı semptomların da ortaya çıkabildiği gösterilmektedir.
İnsanlarda hastalık oluşturan Sars-Cov-2 virüsü de aynı şekilde insan hücrelerinin içine girerek kendi yaşamını sürdürmektedir.
Corona virüs belirtileri arasında burun akıntısı, eklem ağrıları ve halsizlik gibi belirtiler de vardır. Belirtilerin genel olarak 2 ile 14 gün içinde ortaya çıktığı gözlenir. Ancak bazı durumlarda, hastalığın ortaya çıkması daha uzun dönemleri de bulabilir.
Türkiye'de de görülen EG.5.1 yani koronavirüs eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından omicron soyundan gelen covid-19'un mutasyona uğramış bir alt varyantı olarak tanımlanan bir koronavirüs türüdür.
İlgili 29 soru bulundu
Diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olan ama daha hafif hastalığa neden olduğu belirlenen Omicron, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-COV2 virüsünün tüm dünyada yayılmakta olan mutasyona uğramış yeni varyantıdır.
Bu nedenle, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına göre omicron varyantının öldürücülüğü diğer varyantlara göre daha az olsa bile tedbirli davranmak, aşılama sürecini tamamlamak ve salgının başından bu yana herkesin bildiği maske, mesafe ve hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmek önemlidir.
Hastaysanız ve tıbbi bakım ihtiyacınız varsa Sağlık Bakanlığı ALO 184 Korona Danışma hattını arayabilirsiniz. Durumunuzun acil olduğunu düşünüyorsanız ambulans çağırabilirsiniz. Maske takın. Eğer hastaysanız: Başkalarının yanındayken ve bir sağlık kurumuna girmeden önce bir yüz maskesi takmalısınız.
Covid-19 Kaç Günde Geçer? Covid19 enfeksiyonunun şu an yasal karantina süresi 14 gündür. Hastalığın 14 gün içinde tamamen iyileşip bulaştırıcılığının kalmayacağı varsayılmaktadır ancak bu durumun istisnaları olabilir. Hastalık birkaç gün de, birkaç ay da sürebilir.
Akciğer tutulumu olması durumunda, hastalarda ateş, öksürük, nefes darlığı ve akciğer görüntülemelerinde iki taraflı tutulum görülebilmektedir. COVID-19'u diğer enfeksiyonlardan net olarak ayırabilecek bir semptom yoktur.
Hastalık süresince bol su içilmelidir. Özellikle vücutta biriken toksinleri atmak için sıvı alımı önemlidir. Koronavirüs tedavisi süresince C vitamini zengini limon, portakal, greyfurt, mandalina ve kivi gibi bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler tüketilmelidir.
Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır. Virüs ile yüklü damlacıkların çeşitli yüzey ve nesnelerin üzerine yerleşmesiyle de virüs yayılabilir. Kontamine olmuş yüzeye temas eden kişinin; ellerini ağzına, burnuna, gözüne götümesi ile virüs bulaşı olabilir.
Kongo Cumhuriyeti Sağlık ve Nüfus Bakanlığı, olası neden olarak tifo, şigelloz ve koleranın görüldüğü üçlü bir şüpheli bir üçlü gastroenterit salgını yaşandığını 17 Temmuz 2023'te ilan etmiştir.
Kuru öksürük, ateş, yorgunluk en genel belirtileridir. Nefes darlığı, boğaz ağrısı, halsizlik, eklem ağrısı, boyun lenf bezlerinde büyüme ve nadiren burun akıntısı, Kulak Burun Boğaz hekimlerinin Covid-19'lu hastayı muayene ederken karşılaşabilecekleri belirtilerdir.
Araştırmalara göre, omicronda virüs ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor, enfeksiyon biraz daha düşük viral yüklerle sonuçlanıyor. Yeni kılavuzlar da enfekte kişilerin semptomsuz olmaları, semptomlarının düzelmesi ve ateşlerinin olmaması durumunda 7 gün sonra karantinadan ayrılabileceklerini söylüyor."
Eris varyantının belirli yaş grupları veya risk grupları için daha tehlikeli olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, COVID-19'un diğer varyantları gibi, Eris varyantı da yaşlı yetişkinler, kronik hastalığı olan kişiler ve aşısız kişiler için daha tehlikeli olabilir.
Yapılan araştırmalar sonucunda COVID-19 hastalığı hafif-orta şiddette geçiren bireylerde bulaştırıcılığın 10 güne kadar devam edebildiğini göstermiştir. Yine hastalığın semptom göstermeye başlamadan 48 saat öncesine kadar bulaştırıcı olabildiğine dair veriler mevcuttur.
Virüsler canlı hücrenin içerisinde yaşamak zorundadırlar. Yani eğer yüzeyde bir tükürük damlacığı, kan hücresi, solunum sekresyonu gibi canlı bir hücre yoksa ve ortamın dezenfektanlarla temizlenmesi ile virüs canlılığını yitirecektir. Eski bilgimiz virüsün 24 saatten daha fazla yaşamadığı yönünde idi.
COVID-19'un belirtileri 37,5°C derecenin üzerinde ateş ile birlikte kuru öksürük ve/veya solunum sıkıntısıdır. Bu belirtilerin tamamı veya bazıları soğuk algınlığı, grip veya alerjik rinit (saman nezlesi) gibi üst solunum yolu ile ilgili hastalıklarda da görülür.
Sebze ve Meyve Tüketimini Ön Planda Tutun
Özellikle narenciye grubu, kivi gibi meyveler ve maydonoz , kırmızı / yeşil biber bağışıklık sistemini destekleyici C vitamininden zengin olduğu için bunların tüketimine ağırlık verilmeli, mümkünse yemeklere taze limon sıkılmalıdır.
Virüslere antibiyotikler etki etmemektedir. Virüsler için antiviral ürünler kullanılarak virüslerin çoğalmasını engelleyebilir ve hastalık belirtisi azaltılır. Diğer ve en önemli yöntem de virüsler için aşı olmaktır.
Nefes darlığı, zor nefes alma. Terleme gibi şikâyetler olabilir.
Sağlıklı beslenin, bol bol uyuyun
Yediklerinizi çeşitlendirin, bol meyve ve sebzeye mutlaka yer verin. Tuzu ve şekeri azaltın, yağın fazlasından kaçının, bol su için. Sigara ve alkolden uzak durun. Bol bol uyuyun ve istirahat edin.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ ARASINDA EN ETKİLİSİ
Uzmanlar, Spidex ismi verdikleri ilaç kokteylinin bugüne kadar kullanılan ve virüsü tedavi etmek için lisanslanan ilk ilaç olan steroid deksametazona oranla çok daha etkili olduğunu belirledi.
Sadece virüsle değil hastalığın neden olduğu komplikasyonlar da tedavi ediliyor. Hastanın semptomlarına yönelik ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürüğünü rahatlatıcı ilaçlar veriliyor. Hastalığın şiddetine göre tedavi belirleniyor. Bazı ülkelerde klinik kullanım aşamasında covide karşı etkili antiviraller çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri