Problem Çözme Yeteneklerini Güçlendirmek: Drama, öğrencilerin sahne üzerinde karşılaştıkları zorlukları çözmelerine olanak tanır. Bu, problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlar. Duygusal Zeka ve Kendilik Bilinci Artırmak: Drama, duygusal deneyimleri ve içsel düşünceleri ifade etme fırsatı sunar.
Dramada temel amaçlar arasında katılımcının kendini diğer bireylerin yerine koyması, böylece de kendisini ve çevresini daha iyi bir şekilde tanıyabilmesi, anlayabilmesi yer almaktadır.
Drama hayali ürünler ve gerçeklerin birleşimidir ve grup dinamiğine önem verir. Bir öğretim yöntemi olarak kullanılır ve psiko-motor, duygusal gelişimle beraber dil becerilerinin gelişmesini destekler. Öğrencilerin kendini gerçekleştirme, empati kurma, yardımseverlik, işbirliği ve karar verme yeteneklerini geliştirir.
Drama, iletişim becerilerini, ekip çalışmasını, diyalogu, müzakereyi ve sosyalleşmeyi destekler. Hayal gücünü ve yaratıcılığı uyarır, insan davranışları ve empati hakkında daha iyi bir anlayış geliştirir. Drama eğitimi alan kişiler, eleştirel düşünebilir ve daha bilinçli kararlar alabilir.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
İlgili 31 soru bulundu
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Çocuklar, gençler ya da yetişkinlerle yapılan yaratıcı drama çalışmalarında ısınma ve rahatlama, rol oynama ve pandomim, oluşum ve değerlendirme aşamaları yer alır.
Drama eğitimi öğrencilerin sosyal gelişimlerini destekler. Sözel ve bedensel ifade iletişim kurabilme, anlama-dinleme kavrama ve sorun çözme becerileri kazandırır. Çocukların hem yaratıcılıklarına hem de düşünsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlar.
Yaratıcı drama kavram, dran, drama, dramatik, dramatik oyun, dramatizasyon, kavramları ile birlikte açıklanmalıdır. Yaratıcı drama alanı özellikle tiyatro alanından farklı ancak ilişkili olarak çeşitli bileşenlerden oluşmaktadır. Bu bileşenler aynı zamanda yaratıcı dramanın tanımını da oluştururlar.
Aktif öğrenmenin gerçekleştirildiği drama sayesinde çocuklar, yaratıcı, eleştirel, çok boyutlu ve özgürce düşünebilmekte; bilişsel, sosyal, duygusal, psikomotor yönden gelişim göstermekte, eğlenmekte, empati kurabilmekte, bildiklerini hayata geçirebilmekte ve iş birliği yapma becerilerini geliştirebilmektedirler.
Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır.
Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Eğitimde yaratıcı dramanın önemini şu şekilde özetleyebiliriz: Farkındalık kazandırır. Bağımsız düşünmeyi sağlar. İş birliği yapabilme özelliğini geliştirir. Sosyal ve psikolojik duyarlılık yaratır.
Drama eğitimi, bireyler arası iletişimi ve etkileşimi geliştirerek bir hikaye ya da bir konunun oyun yoluyla ya da tiyatro etkinlikleri ile anlatılması temeline dayanan eğitim programıdır.
Bu araştırmada, eğitimde yaratıcı dramanın öncüsü kabul edilen Harriet Finlay-Johnson'ın dramaya yaklaşımı betimlenmeye çalışılmıştır. Drama alanında ilk çalışmaları yapan Harriet Finlay-Johnson'ın kendi kitabının incelenmesine dayanan bu araştırma, döküman incelemeye dayalı biyografik bir çalışmadır.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
d) Uygun ortam : Drama etkinliğinin yapılabilmesi için vücut hareketlerinin rahat ve sağlıklı bir şekilde yapılmasına elverişli, dış dünyanın gürültüsünden yalıtılmış, kapalı ortamlar daha uygun ortamlardır. Drama etkinliği planlanırken etkinliğin yapılacağı ortam dikkate alınmalıdır.
Drama: eylem adını taşıyan yine Yunanca “dromenon “ seyirlik olarak kullanımıdır. Ayrıca Yunanlılarda drama doğrudan doğruya “yaşamak” anlamında kullanılırdı. Redhouse'de “bir sahne oyununda olduğu gibi geçen hayat olayları“ anlamında kullanılmaktadır. Yunanca'daki başka bir anlamı da; oynamaktır.
Yaratıcı Dramayla Tiyatro Arasındaki Temel Farklılıklar
Yaratıcı Drama, tiyatro yapmak değildir. Ancak doğal olarak katılımcıların tiyatrodan beslendiği bir alandır. Daha basit bir anlatımla yaratıcı drama canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma, “-mış gib” yapmaya, yaşantılara, kendiliğindenliğe ve yaratıcılığa dayanır.
Drama da çocuğa sağlıklı etkileşim ortamı sunarak çocuğun gelişimini destekleyerek kendi hareketleri yoluyla bir yaşantı geçirmesine fırsat yaratmakta ve aktif katılımcıya dönüşmesini sağlamaktadır. Drama denildiğinde eğlenerek geçirilen, içinde öğrenmenin de olduğu yaratıcı bir süreç akla gelmektedir.
Drama kelimesinin diğer bir anlamı da “oynamaktır”. İlk olarak Antik Yunan döneminde ortaya çıkmıştır. O dönemlerde tiyatronun gelişmesinden sonra bir kişinin katılanlara anlamlı bir şey yapması için ortaya çıkmıştır. İnsanların yarattığı tasarımlarını eyleme dönüştürmesiyle günümüze kadar gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri