Problem Çözme Yeteneklerini Güçlendirmek: Drama, öğrencilerin sahne üzerinde karşılaştıkları zorlukları çözmelerine olanak tanır. Bu, problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine katkı sağlar. Duygusal Zeka ve Kendilik Bilinci Artırmak: Drama, duygusal deneyimleri ve içsel düşünceleri ifade etme fırsatı sunar.
YARATICI DRAMANIN GENEL AMAÇLARI
Kendini tanımak, gerçekleştirmek, başkalarıyla iletişim geliştirmek. Katılımcılar yapılan çalışmalarda birbirlerini kabul etmeyi, değerlendirmeyi ve motive etmeyi öğrenirler.
Drama hayali ürünler ve gerçeklerin birleşimidir ve grup dinamiğine önem verir. Bir öğretim yöntemi olarak kullanılır ve psiko-motor, duygusal gelişimle beraber dil becerilerinin gelişmesini destekler. Öğrencilerin kendini gerçekleştirme, empati kurma, yardımseverlik, işbirliği ve karar verme yeteneklerini geliştirir.
Yaratıcı Dramanın Temel Öğeleri (Bileşenleri)
Böylece dramanın öğelerinin bu tanımdan yola çıkarak; yaratıcı drama lideri/eğitmeni/öğretmeni, konu-tema, çeşitli teknikler (doğaçlama, rol oynama vd.), bir grup, yaşantı-tecrübe, oyunsu özellikler ve canlandırmadan (kurgusal gerçeklik) oluştuğunu görürüz.
İlgili 33 soru bulundu
Kendine güven duyma, bağımsız düşünme ve karar verme becerisini geliştirir. Farklı olay ve durumlarla ilgili deneyim kazandırarak yeni davranışlar geliştirmeyi sağlar. İş birliği yapabilme özelliğini geliştirerek, sosyal ve psikolojik duyarlılık yaratır.
Yaratıcı drama; canlandırma odaklıdır. Bu odaklanma ise –mış gibi yapmaya, kurguya, spontaniteye (kendiliğindenliğe), daha çok doğaçlamaya ve rol almaya dayalıdır. Katılımcıların duygu ve düşüncelerini canlandırma eylemlerinde yansıtmaları, doğallığın ve kendiliğindenliğin yaşanması açısından önemlidir.
Drama türleri olarak; psikodrama, eğitici drama ve yaratıcı dramadan bahsettik. Okul öncesi drama çeşitleri olarak genellikle psikodrama ve yaratıcı drama kullanılırken çocuğun okul hayatıyla birlikte eğitim sisteminde eğitici drama teknikleri daha sık kullanılır.
Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Doğaçlama temellidir. Belirli bir metin yoktur. Bu drama tekniğinin amacı bireylere serbest konuşma alışkanlığı kazandırmak, onların duygu ve düşüncelerini kendi sözcükleriyle diledikleri gibi açıklama yapmalarına olanak sağlamaktır.
Yaratıcı drama kavram, dran, drama, dramatik, dramatik oyun, dramatizasyon, kavramları ile birlikte açıklanmalıdır. Yaratıcı drama alanı özellikle tiyatro alanından farklı ancak ilişkili olarak çeşitli bileşenlerden oluşmaktadır. Bu bileşenler aynı zamanda yaratıcı dramanın tanımını da oluştururlar.
Drama, lider ve katılımcıların atölye ortamında rol oynama, doğaçlama gibi tiyatro tekniklerini kullanarak bir olayı, anıyı, kavramı, konuyu, düşünceyi canlandırmasıdır.
Drama, bireylerin problem çözme becerilerine rehberlik eder ve destekler. Aynı zamanda sorunları çözme konusunda farkındalığı teşvik etmek için çalışır. Farklı durumlarda ne düşünüleceğini, hissedileceğini öğretmek ve anlatmak yerine, bunları daha derin bir deneyime dönüştürür.
Drama eğitimi, bireyler arası iletişimi ve etkileşimi geliştirerek bir hikaye ya da bir konunun oyun yoluyla ya da tiyatro etkinlikleri ile anlatılması temeline dayanan eğitim programıdır.
Drama Etkinlikleri Çocukların Farkındalıklarını Artırıyor!
Drama etkinlikleri okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin tamamına kendilerini fark etme, farklılıkları sorgulama ve keşfetme, değerlendirme ve analiz yapabilme, uyum gösterebilme ve hayal etme gibi beceriler kazandırır.
Eğitimde yaratıcı dramanın önemini şu şekilde özetleyebiliriz: Farkındalık kazandırır. Bağımsız düşünmeyi sağlar. İş birliği yapabilme özelliğini geliştirir. Sosyal ve psikolojik duyarlılık yaratır.
Çeşitli fotoğraflar, resimler, gazeteler, afişler, broşürler, renkli kağıtlar, kartonlar, renkli boyalar, makaslar, yapıştırıcılar, projeksiyon vb araç gereçlerde kullanılır.
Dramada uygulama basamakları genel olarak ısınma çalışmaları, oyun ve değerlendirme olarak düşünülebilir.
Dramanın gelişimine ilişkin ilk yazılı eserler Finlay-Johnson, Cook ve Peter Slade'e aittir. Cook, “Oyun Yolu” (Play Way) adlı kitabını 1917'de yayınladıktan sonra bu alanda otuz yedi yıl boyunca yazılı bir esere rastlanmamaktadır.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Drama, oyuncuların canlandırdığı karakterlerle sergilenen kurgusal bir sanattır. Drama, gerçeklerden beslenerek kurgulanır. Aynı zamanda genellikle dramalarda doğaçlama yapılır. Genellikle hayaller ve gerçekler iç içedir.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri