Sanki kelimesi edat kategorisinde yer almaktadır. Sanki edatı benzetme edatı olarak da bilinmektedir. Sanki edatı sanmak veya zannetmek anlamlarında da kullanılabilmektedir. Sanki kelimesi bulunduğu cümlenin anlamını değiştirdiği için edattır.
Sanki bağlacı ise "san" (san-mak) fiil kökü ile "ki" bağlacının birleşmesinden oluşmuştur.
yana keldim "yana dönüp yapmayı (tekrarlamayı) gösteren bir edat.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Yani bu doğrultuda bir kelimesi edat olarak ifade edilir. Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
İlgili 19 soru bulundu
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.
Sanki kelimesi edat kategorisinde yer almaktadır. Sanki edatı benzetme edatı olarak da bilinmektedir. Sanki edatı sanmak veya zannetmek anlamlarında da kullanılabilmektedir. Sanki kelimesi bulunduğu cümlenin anlamını değiştirdiği için edattır.
Özellikle bağlaç olup olmadığı herkes tarafından öğrenilmek isteniyor. Gibi sözcüğü edat olarak kullanılıyor. Gibi kelimesinin edat olduğunu anlamak için anlam yönünden incelemek gerekiyor. Tek başına bir anlam ifade etmiyorsa, edat olarak değerlendirilir.
Edatlardan farkı, zaten var olan anlam ilgilerine dayanarak bağ kurmasıdır. Edatlar ise yeni anlam ilgileri kurarlar. Bağlaçların yerine noktalama işaretleri kullanılabilir. Bağlaçlar cümleden çıkarılınca anlam bozulmaz, ama daralabilir.
Edat, diğer adıyla ilgeç, kendi başına bir anlamı olmayan ancak sözcükler arasında anlam ilgisi kurmak için kullanılan yardımcı kelimedir. Örneğin gibi, için, rağmen, karşın gibi kelimeler normalde bir anlama sahip değildir ancak cümle içinde kullanıldığında bir anlama sahip olur.
Oysaki mi oysa ki mi yazımı karıştırılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumuna göre bağlaç olan ki ayrı yazılır. Oysaki doğru yazılışı ki ekinin bitişik yazıldığı şeklindedir. Oysaki TDK kurallarına göre bitişik şekilde yazılır.
ile kelimesi bağlaç olarak kullanıldığı gibi edat olarak da kullanılır. "Gelmesi ile gitmesi bir oldu” (bağlaç), “Onun gelmesi ile işler daha da karıştı" (edat). Bununla birlikte diğer kelime sınıflarından kaymış olan şu kelimeler de bağlaç olarak kullanılır. Yalnız : Çoğunlukla zarf ya da sıfat olarak kullanılır.
En çok kullanılan bağlaçlardan biri olan ''yani'' genellikle açıklama cümlelerinde yer alır. İlk cümlede yer alan ifadelerin ne anlama geldiği, ''yani'' kelimesinden sonra açıklanır. Yani kelimesinin yer aldığı örnek cümleleri detayları ile derledik.
Bazı kelimeler Türkçede yazılışlarıyla sıkça karıştırılmaktadır. "Sanki" kelimesi de bu kelimelerden birisidir. Peki, doğru yazılışı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "San ki" olan kelimenin doğru kullanımı "Sanki" olmaktadır.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Bu sözcük sıklıkla yanlış yazılır. San ki gibi hatalı kullanımlara maruz kalan kelimenin doğru yazımı sanki şeklinde olmalıdır.
ancakın karşılığında verilen kelimeler de, sırf, sadece vb., zaten zarf görevinde kullanılan kelimelerdir.
Yer ve yön edatları
Değin, dek, doğru, kadar, karşı, yan gibi yer veya yön bildiren edatlardır.
Edat yani ilgeç, kendi başlarına herhangi bir anlam taşımayan fakat farklı kelimelerle birlikte kullanıldığı zaman ayrı bir anlam kazanan sözcük türleridir. Cümlelerde bir edat söz öbekleri ile beraber kullanılırsa bu söz öbeklerine edat tümleci adı verilir.
Bile kelimesi bir bağlaç kelimedir.
Buna göre, 1929 tarihli Türkçe Lūgat'ta işte sözcüğü, zamir olarak gösterilmiştir. Ayrıca bu sözcüğün işaret edatı olduğuna da değinilmiştir. geldi. Büyük Türk Sözlüğü'nde (1969) de bu sözcük edat (işaret edatı) biçiminde değerlendirilmiştir: İşte kalem, işte kağıt.
Bir söz veya söz öbeğinin bağlı birim oluşu, onun bir bağlı bilginin adı olarak kullanılışıyla ilgilidir. İşte eskiden ekleşmiş veya ekleşmemiş, yapımlık ve çekimlik bütün bağlı biçim birimleri için kullanılan edat sözü, günümüzde, yalnızca çekimlik bağlı biçim birimlerin ekleşmemiş olanları için kullanılmaktadır.
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Edat olması lazım. Bağlaçlardan önce virgül gelmez. Ve cümleden çıkarıldığında anlam bozulmaz. Sadece daralma olur.
Bağlama Edatı Olarak Sonra ve Önce
Bu kelimeler, Önce iyice inceledim, sonra da bunu hemen yapmaya karar verdim örneğinde cümleleri öncelik-sonralık anlamıyla birbirine bağlayan birer bağlama edatı yani cümle bağlayıcısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri