DRS (Drag Reduction System) Nedir? Türkçe'ye “Sürüklenmeyi Azaltan Sistem” ya da “Hava Direncini Azaltıcı Sistem” olarak çevirebileceğimiz DRS, basitçe pilotun bir buton yardımıyla Formula 1 aracının arka kanadının bir parçasını açmasını (yerle paralel bir açıya getirmesini) sağlayan teknoloji diyebiliriz.
DRS Nasıl Çalışır? DRS açıldığında aracın arka kanatların ana parçasının açısını genişletir. Bu şekilde sürüklenme azalır ve aracın daha fazla hızlanabilmesinin önü açılır.
Bu şartı sağlamak için pilot, genellikle DRS açış çizgisinden önceki virajda bulunan, DRS denetim çizgisinde 1 saniyenin altında mesafede bulunmalıdır. Bunun dışında pilotun, pistte herhangi bir yerde farkı 1 saniyenin altına indirmesi DRS açılmasını sağlamaz.
DRS sistemi, yarış sırasında pilotların belirli bir bölgeye girdiklerinde kullanabileceği bir buton aracılığıyla çalıştırılır. DRS butonu, aracın direksiyonuna yerleştirilir ve sürücü, butona basarak arka kanadın açılmasını sağlayabilir.
DRS aktifleştirildiğinde aracın arka kanadındaki hareketli parça açılıyor ve bu sayede aracın yere baskı kuvveti azalıyor. Kuvvetin azalmasıyla birlikte hızlanma imkanı da artmış oluyor. F1 DRS NE İŞE YARAR? DRS aracın maksimum hızını artıramıyor ancak aracın maksimum hıza ulaşma imkanını artırıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Toro Rosso Formula 1 ekibinin başmühendisi Laurent Mekies, yapılan bir lansmanda DRS yani Drag Reduction System'ın nasıl çalıştığını anlattı. Bu sistem, sollamayı kolaylaştırmak için ilk olarak Grand Prix yarışlarında tanıtıldı. Bir F1 arabasının arka kanadı yere basma kuvveti oluşturmak için tasarlanmıştır.
F1 pilotları neden tartılır? Yarış boyunca normalin üzerinde kilo ve sıvı kaybı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için pilotlar hem yarış öncesinde hem de yarış sonrasında tartılırlar. Kurallar gereği pilotların dengeleyici ağırlıklar dahil olmak üzere minimum 80 kg ağırlığında olmaları gerekir.
Eğer testler, yeni kuralların herhangi bir soruna yol açmadan gösteriyi artırdığını kanıtlıyorsa, 2024'ten itibaren artık bu sistem kullanılacak. F1 uzun zamandır DRS'den kurtulmayı amaçlıyordu ancak bu sistem, yarışları heyecanlı hale getirmek adına hâlâ büyük önem taşıyor.
Şikan, otomobil yarışları, sokak ve caddelerde yolun ek dönemeçler yardımıyla değiştirilerek trafiğin yavaşlatılmasına yarayan yapay bir ögedir. Çağdaş pistlerde uzun düzlüklerin hemen sonunda yer alan şikanlar sürücülere geçiş için elverişli bir ortam sunmaktadır.
DRS (Drag Reduction System) Nedir? Türkçe'ye “Sürüklenmeyi Azaltan Sistem” ya da “Hava Direncini Azaltıcı Sistem” olarak çevirebileceğimiz DRS, basitçe pilotun bir buton yardımıyla Formula 1 aracının arka kanadının bir parçasını açmasını (yerle paralel bir açıya getirmesini) sağlayan teknoloji diyebiliriz.
yüksek devir ve sürekli yüksek hızlarda gitmelerine rağmen formula 1 araçları sanıldığı kadar yakmamaktadır. yarış süresinde ortalama 100 km'de 25-30lt arası yakıyor. bu da neredeyse sokak için tasarlanan supersport(özellikle yüksek hacimli eski modeller) araçların ortalamasına yakın bir değer.
Sprint yarışlarında 100km tamamlanacak ve yarışlar 25-30 dakika (ortalama 20 tur) kadar sürecek. Bu yarışlarda pilotlar; pite girmek zorunda olmayacak, yarışa istediği lastikle başlayabilecek ve ortalama 20 tur boyunca damalı bayrağa kadar tam gaz yarışacak.
Yakıt ikmali; harcamalar ve güvenlik endişeleri nedeniyle 2010 sezonunda spordan kaldırılmıştı. O günden beri yarış içerisindeki pit stoplarda yakıt ekleme yapılmıyor. Todt, "Şahsen yakıt ikmalini görmek isterim ancak bunu yapmanın olumlu ve olumsuz yönlerini gösteren çalışmayı görmekten mutlu olurum.
Formula 1'de rekabeti ve geçişi kolaylaştırmak için 2011 yılından itibaren “DRS” (Drag Reduction System) kullanımına başlandı.
Sarı Bayrak
Bu bayrak pistte bir tehlike olduğuna işaret eder. Pist dışına çıkmış bir araç, yol üzerinden bozulmuş bir araç, pist zemininde tehlike yaratabilecek maddeler olması durumunda bu bayrak sallanır. Tehlike içeren bölge neresi ise bayraklar orada sallanır.
Aracın ileri gitmesini sağlayan tamamen entegre turbo beslemeli 1.6 litrelik turbo V6 motor kadar, güç ünitesinde yer alan ve hem egzozdan hem de frenlerden çıkan ısı enerjisini kullanıp dönüştürerek güç ünitesinin genel olarak verimliliğini ciddi ölçüde arttıran Enerji Geri Dönüşüm Sistemi (ERS) bulunuyor.
Spin: Araçların merkezkaç kuvveti etkisi altında kendi ekseni etrafında dönmesi durumu.
Çok fazla gaza basılıp güç yüklenmesi yapıldığında araç nasıl spin atıyorsa, çok sert bir şekilde frene basmak da frenlerin kilitlenmesine sebep olur ve frenler böylece lastiklere aşırı yük bindirerek spine neden olur.
11. Pit Duvarı
Takım sahibi ile birlikte yönetici ve mühendislerin yarış boyunca bulundukları, izleme monitörlerini yağmur ve güneş gibi dış etkilerden korudukları ve pilotlarla iletişime geçtiklerleri tente altındaki bir alandır.
Drag Reduction System (Sürüklenmeyi Azaltıcı Sistem) kısaltması olan DRS, araçların arka kanadındaki parçanın açılarak yere basma kuvvetini azaltmasını ve ekstra hız kazanmasını sağlayan sistemdir. DRS'i kullanabilmek için öndeki araç ile mesafenin 1 saniyenin altında olması gerekir.
DRS hemen her yerde kullanılamaz her pistin özel DRS bölgeleri bulunmaktadır ve bu bölgelerde otomatik DRS açılmaktadır. ERS yani Türkçe hali ile ''Enerji geri kazanım sistemi'' Oyun içerisinde üçüncü turda açılan ve araç hızını arttıran bir sistem. Genelde Formula 1' de ince bir ses halinde duymak mümkün.
Bu ünitelerde; motordan, egzozdan ve frenlerden çıkan ısı enerjisinin geri dönüştürülerek kullanılmasını sağlayan ERS sistemleri bulunuyor. İngilizce açılımı Energy Recovery System olan bu bölümün Türkçe karşılığı Enerji Geri Dönüşüm Sistemi olarak söylenebilir. Sistem verimliliği ciddi ölçüde arttırmaktadır.
Yarış sırasındaki yüksek hız ve sonucunda oluşan yüksek basınç, kokpit içerisindeki yüksek sıcaklık ile birleşince pilotlar, hızlı şekilde sıvı kaybederler. Yarış esnasında, pitstopta bile su içemedikleri için öncesinde su tüketmeleri gerekir. Hatta susamamış olsalar bile pilotlar içebildikleri kadar su içerler.
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
Lewis Hamilton – 103 galibiyet
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri