Devletin resmi kurumlarına başvurarak, Çözger (Özel Gereksinim) raporu sahipleri adına, evde bakım maaşı ve engelli aylığı alınabilmektedir.
Şartları sağlayan engelli vatandaşlar, engelli maaşı alma hakkına sahip oluyor. Buna göre; yüzde 40-69 oranında engeli bulunan vatandaşlara aylık 1124 lira, yüzde 70 ve üzerinde engel oranı bulunan vatandaşlara ise aylık 1687 lira ödeniyor. Engelli yakını aylığı da 1124 lira olarak belirlendi.
Evde bakım aylığı kimlere bağlanır? Kronik hastalığı olan (Parkinson, demans, MS vb.) hastalıklara sahip kişilerin sağlık raporlarında “ağır engelli” yeni yönetmeliğe göre “tam bağımlı” ifadesi ibaresi yer alması ve kişinin bakıma ihtiyaç duyması durumunda evde bakım maaşı bağlanmaktadır.
EVDE BAKIM MAAŞI YÜZDE KAÇ ENGELLİ OLANLARA VERİLİR? Sağlık Bakanlığınca belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az %50 ve “Ağır engelli” İbaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.
ÇOCUKLAR İÇİN RAPOR
Bu değerlendirmenin, yüzde(%) engel oranı içeren diğer mevzuatlarla uyum kapsamında 90-99% arasında denk geldiği de belirtilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.
Hanede yaşayanların gelir durumunu gösterir maaş bordrosu, varsa kira gelir beyanı, mal durumunu gösterir belgeler, Engelli kişiye ait iki adet resim, Engelli kişi okuyorsa öğrenim belgesi, Engelli birey için vasi kararı varsa vasi belgesi, anne ve baba boşanmış ise mahkeme kararı gerekmektedir.
Yetkili hastaneler 'den birine başvuru yapmanız gerekiyor. Daha sonra % 50 ve 'ağır özürlü' ibareli olursa bu rapor, ve hanede kişi başına düşen geliriniz 510,45 TL'yi geçmiyorsa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğüne başvuru yapmanız gerekiyor.
Bakım hizmeti ve bakım ücretinden faydalanmak içinİl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne başvurmak gerekmektedir.
evi ve arabası olması sorun teşkil etmez.bunlar gelir getirici şeyler değildir.tarla olursa gelir getirici olarak kabul ediyorlar.araba ticari araba değilse sorun değildir.%50 ve üzeri ağır özürlü ibareli raporunuz varsa ve kişi başı gelir 449 tl yi geçmiyorsa müracat edebilirsiniz.
2023 Engelli maaşı ne kadar? Engelli maaşı, engel oranına değişmekte olup 2023 yılında yüzde 40-69 arası engeli bulunan vatandaşlarımız 2022 yılında 1.124 Lira ödeme alırken, 2023 yılında 1.738 Lira alacak. Engel oranı yüzde 70 ve üzerinde olan vatandaşlarımız ise 2.609 Lira alacak.
Hizmet akdine tabi Ek-9 kapsamında tam zamanlı sigortalı çalışan olmak, Bakımını üstlendiği çocuğun anne veya babası ile birinci derece, ebeveyn ile aynı evde oturuyorsa 3. dereceye kadar (3. derece dahil) akrabalık ilişkisi bulunmamak, En az ilkokul mezunu ve en az 18 yaşında olmak.
24. ÖTV istisnalı alınan araçların, alım ve satımı konusunda bildirim yapılır. Bu araçlar, evde bakım maaşının kesilmesine neden olmaz ancak, alınan araç muhtaçlığın değerlendirilmesinde dikkate alınır. 25. Evde bakım maaşı haczedilemez.
2023 temmuz zammı ile yılın ikinci yarısında geçerli olacak yeni evde bakım maaşı belli oldu. Ocak zammı sonrası evde bakım aylığı 4 bin 337 lira olmuştu. Temmuz ayında memur maaş katsayısında yaşanan değişikliğin ardından, yeni evde bakım maaşı ödemesi yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira olacak.
Evde bakım maaşı her ayın 15'i ile 31'i arasında hesaplara yatar. Maaş başvuru sonuçları genellikle 3 ila 6 ay içerisinde sonuçlanır.
ZAMLI MAAŞLAR NE KADAR OLMUŞTU? Ocak zammı sonrası evde bakım aylığı 4 bin 337 lira olmuştu. Temmuz ayında memur maaş katsayısında yaşanan değişikliğin ardından, yeni evde bakım maaşı ödemesi yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira oldu.
Evde Sağlık Hizmetlerinden faydalanmak isteyen hasta ya da hasta yakını 444 38 33 numaralı evde sağlık iletişim merkezini arayarak başvuruda bulunabilmektedir.Evde sağlık iletişim merkezi(ESHİM) saat 24:00'a kadar başvuruları kabul eder.
Asgari Ücretin AGİ hariç net tutarının 3'te 2'sinin altında geliri olan kişiler evde bakım maaşı alabilmektedir. 2020 yılı için kişi başına düşen gelir 2 bin 104 TL'nin 3'te 2'si olan 1,402 TL'nin altında olmalıdır.
% 50 ve üzeri 'ağır özürlü' ibareli raporunuz varsa ve hanede kişi başına düşen gelir 467 TL'yi geçmiyorsa, çalışması engel değil Evde Bakım aylığı için başvuru yapabilir, eve gelecek heyet tarafındanda bakıma muhtaçlık kriterlerine uyduğu yönünde görüş bildirilirse alabilir.
Evet. Annelerin en geç kesin kayıt tarihinden bir gün önce bir işverenin yanında 4/A sigortalısı olarak tam zamanlı çalışmaya başlamış olması gerekiyor.
Aracı aldıktan sonra ÇÖZGER raporu ile birlikte maliyenin MTV masasına giderek bir form doldurulması gerekiyor. 5 yıl süreli MTV muafiyeti alabilirseniz iyi olur. Aksi durumda vergi çıkma riski bulunmakta. Ebeveyn olarak gelir vergisi muafiyeti için de başvuru yapabiliyorsunuz.
Devlet hastanesi ya da Rehberlik ve Araştırma merkezleri sayesinde alınan bu rapor ilerleyen dönemlerde iş hayatına, evlenmeye ya da askerliğe engel bir durum teşkil etmeyecektir. Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi iyileşme durumu söz konusu olduğunda raporun iptal edilerek silinebilmesi de mümkündür.
ÇÖZGER raporu olanlardan ikinci kategori ve üzerinde özel gereksinimi olanlar, raporda yer alan kategorilerin karşılığında %40 ve üzerinde engelli sayılmaktadırlar. Aşağıda bu kategoriler hakkında bilgi verilmiştir. Bahsedilen bu raporlara sahip olanlar; isterlerse engelli kimlik kartı çıkartabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri