DRS Kuralları DRS aktivasyon bölgelerinde önündeki araca 1 saniyeden daha fazla yaklaşan araçlar bir sonraki düzlükte DRS sistemini çalıştırabilir. Bu durumda aracın daha kolay hızlanması sağlanır ve önündeki aracı geçebilmesi mümkün olur.
DRS (Drag Reduction System) Nedir? Türkçe'ye “Sürüklenmeyi Azaltan Sistem” ya da “Hava Direncini Azaltıcı Sistem” olarak çevirebileceğimiz DRS, basitçe pilotun bir buton yardımıyla Formula 1 aracının arka kanadının bir parçasını açmasını (yerle paralel bir açıya getirmesini) sağlayan teknoloji diyebiliriz.
DRS aktivasyon bölgelerinde, öndeki araca 1 sn'nin altında yaklaşan sürücüler, bir sonraki DRS alanında yani düzlükte DRS'yi açarak geçici olarak hız avantajı elde eder.
Formula 1 DRS (Drag Reduction System) sistemi, araçların arka kanatlarında bulunan hareketli bir mekanizmadır.
Eğer testler, yeni kuralların herhangi bir soruna yol açmadan gösteriyi artırdığını kanıtlıyorsa, 2024'ten itibaren artık bu sistem kullanılacak. F1 uzun zamandır DRS'den kurtulmayı amaçlıyordu ancak bu sistem, yarışları heyecanlı hale getirmek adına hâlâ büyük önem taşıyor.
İlgili 21 soru bulundu
DRS Nasıl Çalışır? DRS açıldığında aracın arka kanatların ana parçasının açısını genişletir. Bu şekilde sürüklenme azalır ve aracın daha fazla hızlanabilmesinin önü açılır.
Şikan, otomobil yarışları, sokak ve caddelerde yolun ek dönemeçler yardımıyla değiştirilerek trafiğin yavaşlatılmasına yarayan yapay bir ögedir. Çağdaş pistlerde uzun düzlüklerin hemen sonunda yer alan şikanlar sürücülere geçiş için elverişli bir ortam sunmaktadır.
Hava Koridoru: Hava sürtünmesini azaltmak ve ekstra hız kazanmak amacıyla sürücülerin öndeki otomobile olabildiğince yaklaşması ile elde edilen avantajlı durum.
Formula 1'de rekabeti ve geçişi kolaylaştırmak için 2011 yılından itibaren “DRS” (Drag Reduction System) kullanımına başlandı.
Sarı Bayrak
Bu bayrak pistte bir tehlike olduğuna işaret eder. Pist dışına çıkmış bir araç, yol üzerinden bozulmuş bir araç, pist zemininde tehlike yaratabilecek maddeler olması durumunda bu bayrak sallanır. Tehlike içeren bölge neresi ise bayraklar orada sallanır.
Aracın ileri gitmesini sağlayan tamamen entegre turbo beslemeli 1.6 litrelik turbo V6 motor kadar, güç ünitesinde yer alan ve hem egzozdan hem de frenlerden çıkan ısı enerjisini kullanıp dönüştürerek güç ünitesinin genel olarak verimliliğini ciddi ölçüde arttıran Enerji Geri Dönüşüm Sistemi (ERS) bulunuyor.
DRS hemen her yerde kullanılamaz her pistin özel DRS bölgeleri bulunmaktadır ve bu bölgelerde otomatik DRS açılmaktadır. ERS yani Türkçe hali ile ''Enerji geri kazanım sistemi'' Oyun içerisinde üçüncü turda açılan ve araç hızını arttıran bir sistem. Genelde Formula 1' de ince bir ses halinde duymak mümkün.
DRS sistemi, yarış sırasında pilotların belirli bir bölgeye girdiklerinde kullanabileceği bir buton aracılığıyla çalıştırılır. DRS butonu, aracın direksiyonuna yerleştirilir ve sürücü, butona basarak arka kanadın açılmasını sağlayabilir.
Yarışlar sırasında bir rakibi geçmek "overtake" olarak adlandırılır.
Sprint yarışları, bir hafta sonundaki ana yarışın kısaltılmış versiyonudur ve sprint yarışlarında ana yarışa kıyasla daha az kilometre tamamlanır. Sprint yarışları birçok seride kullanılmakta. Bu serilerden en bilineni olarak F1'in destek serisi Formula 2'yi gösterebiliriz.
Energy Recovery System (Enerji Geri Kazanım Sistemi) kısaltması olan ERS, araçların ortaya çıkan atık ısı enerjisini ve atık kinetik enerjiyi geri kazanarak ekstra hız kazanmasını sağlayan sistemdir.
Bununla birlikte yaklaşık olarak %40'nın ölçeğe göre sabit getiri (CRS), %34'nün ölçeğe göre artan getiri (IRS) ve %26'sının ölçeğe göre azalan getiri (DRS) altında faaliyet gösterdiği bulunmuştur.
Formula 1 Motorlarında Güç Ünitesi Kuralları
MGU-K: Motor Generator Unit - Kinetic ifadesinin kısaltması olan MGU-K, frenleme gibi kinetik enerjinin açığa çıktığı durumlarda bataryanın dolmasını sağlıyor. Kurallara göre MGU-K'nin gücü maksimum 120 Kw ve ulaşabileceği rpm değeri ise 50000 olmalı.
McLaren P1, McLaren Automotive tarafından 2013-2015 yılları arasında sınırlı sayıda üretilen plug-in hibrit süperspor otomobil modelidir. İlk olarak 2012 Paris Otomobil Fuarı'nda tanıtılmış olup F1'in halefi olarak kabul edilmektedir. Aracın rakipleri LaFerrari ve Porsche 918'dir.
Neredeyse yerde yatarak araç sürüyorlar. Formula 1 yarışlarında sık sık gördüğümüz üzere pilotlar aracın içerisine yerleştiklerinde başları, aracın dışındaki bir kişinin beline kadar bile uzanmaz.
Spin, araçların pilot hatası veya kontrol dışı sebeplerle kendi etrafında dönmesi durumuna denir.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur. Normal yol araçlarına göre bu fazla gibi görünse de, bu sayede takımlar düşük hızlı Monaco'da da, yüksek hızlı Monza'da da aynı vites kutusunu kullanabiliyor.
Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak. Ancak yeni nesil Formula 1 motorlarının tanıtımıyla, %100 sürdürülebilir yakıtların üretilmesi hedefleniyor.
Motor sporlarında pit stop, yarış sırasında bir yarış aracının yakıt alımı, lastik değişimi, onarımlar, mekanik ayarlamalar, sürücü değişikliği ya da bunların birkaçının birden yapılması amacıyla girdiği pitte beklemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri