-Yapıların taşıyıcı dış duvarları en az 50 cm kalınlıkta olmalıdır. -Taşıyıcı iç bölme duvarları,30 cm taşıyıcı olmayan bölme duvarları 15 cm den daha ince olmamalıdır. -Planda enine ve boyuna taşıyıcı duvarlar tertip edilmeli, bu duvarların sürekli olmasına özen gösterilmeli, şaşırtmalı yapmaktan kaçınmalıdır.
b) Sığınağı çevreleyen bina dış duvar kalınlığı: Sığınağın bina dışına rastlayan duvar ve tavan döşeme kalınlıkları en az 60cm. beton, 75cm. tuğla veya taş ya da 90cm. sıkıştırılmış topraktan olmalıdır.
Kalınlığı 19 cm olan duvarlara bir tuğla duvar (1 T) denir. Bir tuğla veya daha fazla kalınlıklardaki duvarlar taşıyıcı duvarlardır. Bir buçuk tuğla duvarlar (1 1\2 T) 29 cm kalınlıktadır.
PLANLAR ( UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINDA)
İç Duvar min. 10 cm kalınlığında çizilir.
Mimari projede kolon nasıl gösterilir? Mimari projede kolonlar taralı şekilde gösterilir. Kolonların isimleri yazmaz, ölçüler belirtilmez fakat duvar ölçülerinde kolonların konumu önemlidir.
İlgili 16 soru bulundu
Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.
TBDY 2018'e göre minimum kolon boyutları nedir? TBDY 2018'e göre minimum kolon koyutları 30cm x 30cm olmalıdır. Rahmetli Profesör Doktor Ahmet Topçu ise en az 30cm x 40cm kolon boyutlarını önermiştir. Ancak tabi ki binanızın tasarımına göre, kat sayısına göre bu boyutlara inşaat mühendisinin karar vermesi gerekir.
Mimari projede kesit ve görünüşlerin çizildiği ölçek oranı 1/50'dir.. Örnek: Kat yüksekliği 3.00 metre olan bir ev çizeceksiniz diyelim, bunu 1/50 ölçeğe çevirirken; mevcut yüksekliği 50'e böleceğiz, bu kadar basit. ( 3,00 metre = 300 cm ) •300 cm / 50 = 6 cm olarak çizilir.
Kolonlar, zemin veya temel üzerine oturarak binanın üzerine gelen yükleri taşırlar ve bu yükleri zemine aktararak binanın stabil olmasını sağlarlar. Yapının katlarını birbirine bağlayan kolonlar, binanın dikey yüklerini taşırken aynı zamanda yatay yüklerin etkilerini de dengelemeye yardımcı olurlar.
malzeme açılımı, kodlama, ölçülendirme ve kotlandırma ö kesiti kısmen göstermektedir). da sıva 3 cm içeridedir gibi); n olarak çizilir.
Gazbeton taşıyıcı düşey duvarlar çift sıra çelik hasır donatılı olarak, Maksimum 300 cm yükseklikte, 60 cm eninde ve 15,17.5,20,22.5,25 cm kalınlıklarda üretilirler (Şekil 1).
Bahçe duvarları , fabrika duvarları ara bölmeleri ve kolonsuz yapılan binalarda tercih edilen bir tuğladır. Yığma tuğla, genellikle düşey delikli olarak üretilen ve taşıyıcı kolon bulunmayan yapılarda taşıyıcı olarak da kullanılabilen, diğer tuğla çeşitlerine göre daha sağlam olan bir tuğla çeşididir.
En çok kullanılan tuğla ebatları 19x19x8,5 cm ve 19x19x13,5 cm boyutlarıdır. 8,5 cm' lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 8,5 cm olmaktadır. Bu kalınlığın üzerine sıva ve boya kalınlığı gelince yaklaşık 10 cm kalınlığa ulaşmaktadır. 13,5'lik tuğla ile duvar yapıldığında duvar kalınlığı 13,5 cm olmaktadır.
en az 60 cm olmalı ve toprak etkisine dayanıklı hale getirmek için temele doğru kalınlığı arttırılmalıdır. Bu tip duvarların yalnız görünen yüzleri düzgün olarak işlenir. kalınlığının az ve sağlam olması istenilen yerlerde, elverişli taş temininin zor olduğu durumlarda istinat duvarları betonarme olarak inşa edilir.
Madde 34 - 1) Bahçe duvarlarının yüksekliği, binaların yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar (1.00) m. yi, gerisinde ise (1.50) m. yi geçemez.
En kalın noktanın belirlenmesi için önce birkaç nokta kontrol edilebilir ve en kalın nokta tespit edilerek ölçüm yapılabilir. Duvar kalınlığı ölçülür: Kumpasın uçları, borunun duvarına yerleştirildikten sonra, ölçülen değerler okunarak et kalınlığı tespit edilir.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Yatakhanelerin içinde kolon oluyor da mimari gereği tavanda kiriş neden olmuyor.
BİR BİNADA KAÇ KOLON OLMALI? Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir. AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!
1:1000 = Şehircilik uygulama planlarında, Peyzaj ön proje, mimari vaziyet planlarında kullanılır. 1:500= Ön projelerde, Kentsel tasarım, Peyzaj Uygulama planlarında kullanılır. 1:200= Mimari ön proje çizimlerinde Peyzaj Detay projelerinde (Küçük alanlar için peyzaj ön proje)kullanılır.
Mimaride ölçek, bir yapı ya da nesnenin boyutlarının, diğer yapı ve nesnelerle ilişkisini gösteren bir ölçme sistemidir. Proje çizimlerinde, harita, maket ya da planın küçültme veya büyültme oranını gösterir. Örneğin, 1/100 ölçeğinde çizilmiş bir kat planı, gerçek mekanın 100 kat küçültülmüş halidir.
1:500 ölçekli projeler: Ön proje ölçeği olarak kullanılabilir. Mimarın tasarısını tam bir ifade gücü ile ortaya koyabilmektedir. Genel işlevler, ayrıntılar (merdiven, giriş, wc grubu vb.) ve taşıyıcı sistem gösterilebilmektedir.
Donalı aralığı per- de kalınlığının 1.5 katı ve 30 cm.den fazla olamaz. Kolon tanımı ile perde tanımı ara- sında kalan düşey taşıyıcı elemanlarının minimum boyutu 25 cm.den az olamaz.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri