Dış gebelik sadece fiziksel muayene ile teşhis edilemez. Tanı için istenen beta-hCG ve progesteron düzeylerini belirleyen kan testleridir.
Ancak doktor bireyi sadece pelvik muayene ederek dış gebeliği teşhis edemez. Dış gebelik teşhisinin konması için kan testlerine ve ultrasona ihtiyaç vardır. Doktor bireyin hamile olduğunu doğrulamak için insan koryonik gonadotropin hormonu yani HCG kan testi yapılmasını isteyebilir.
Ancak dış gebelik oluşumunu tam olarak saptayabilmek için vajinal ultrason daha net sonuçlar verir. Vajina ağzına yerleştirilen bir alet sayesinde rahim için ultrasonla görüntülenir. Böylece rahimde gebelik kesenin oluşup oluşmadığına ve herhangi bir anormallik olup olmadığı daha net bir şekilde görülür.
Dış gebelik de tıpkı normal gebelik gibi hormonları tetiklediğinden idrar testinde sonuç pozitif olabilir. Ancak tam tanı için ultrasonografi ve BETA HCG testleri uygulanması daha doğru olabilir.
Dış gebeliğin kesin zamanlaması değişir. Ancak genellikle döllenmeden sonraki ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Çoğu ektopik gebelik, gebeliğin 5 ila 10. haftaları arasında teşhis edilir.
İlgili 32 soru bulundu
Gebelerde hassasiyet, karın ağrısı ve ele gelen kitle gibi bulguların araştırılması kadın doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Asıl tanı ise ultrason ile konulmaktadır. Dış gebelik genellikle 5. hafta ile 8. hafta arasında yani yaklaşık 1 ile 2 aylık arasında görülmektedir.
Kadınlar için en büyük mutluluk olan gebelik, bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor. Bunlardan en önemlisi de dış gebelik. Dış gebelik, erken dönemde yapılan ultrason ve muayene ile anlaşılabiliyor.
Dış gebelik sadece fiziksel muayene ile teşhis edilemez. Tanı için istenen beta-hCG ve progesteron düzeylerini belirleyen kan testleridir.
Bu durumda genellikle kirli, kahverengi bir kanama olur. Kanama süresi ve miktarı normal adet gününden farklılık gösterir. Kanama ile beraber ya da kanama olmadan kasık ağrısı da ortaya çıkabilir. Ağrı çoğunlukla dış gebeliğin yerleştiği bölgede görülür.
Dış Gebelik Tedavi Edilmezse? Dış gebelik, fallop tüpünüzün patlamasına neden olabilir. Tedavi edilmediğinde yırtılan fallop tüpü hayati tehlike arz eden kanamalara neden olabilir.
Dış gebeliğin belirtileri son adet tarihinden sonraki 5 ila 8 . haftalar arasıda görülür. Klasik klinik bulguları: Alt karın ağrısı(kasık ağrısı), vaginal kanama veya lekelenme, adet tarihinde gecikmedir.
Ektopik gebelik en sık olarak Fallop tüplerinde (tuba uterina) görülür ve tubal gebelik adını alır. Bununla birlikte yumurtalıkta, servikste, abdomende de görülebilir.
Örneğin 5 haftalık dış gebelik belirtileri, hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Bu durum bulantı, kusma ve adet gecikmesi ile kendini gösterir. Tipik hamilelik belirtilerine ek olarak; vajinal kanama, karnın alt kadranlarında, belde ve kasıklarda ağrı, halsizlik ve güçsüzlük görülebilir.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Dış gebelikde acil cerrahi müdahale gerekebilir, onun için zamanında doğru tanı konulması önemlidir. Hastanın şikayetleri dış gebeliğin patlamış olup olmamasına göre değişir. Hastada lekelenme tarzında ara kanama, daha sonra kasıklarda şiddetli ağrı, bayılma hissi, bayılma, boyun ve omuz ağrıları olur.
Dış gebeliğin en talihsiz şekli heterotopik gebelik adı verilen durumdur. Burada aynı anda hem bir dış gebelik hem de normal rahim içi gebelik aynı anda bulunur.
Ektopik gebelik olarak da bilinen dış gebeliğin başlangıçta herhangi bir belirtisi veya işareti olmayabilir. Diğer durumlarda, Ektopik gebeliğin belirtileri hamilelik ile aynı olabilir (regl olmama, göğüslerde hassaslık, bulantı vs.). Eğer hamilelik testi yaptıysanız, sonuç pozitif olacaktır.
Kanda B hCG hormonu son adet tarihine göre 3. haftalık gebelikte pozitifleşmeye başlar. 4 haftalık gebelikte B hCG değeri belirgin şekilde artar. Gebeliğin 3. haftasında 5-50 mlU/mL, 4. haftasında 5-426 ml/MI aralığında 5. haftasında ise 18-7.340 mlU/Ml aralığında gözlenir.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Dış gebelik durumlarında genellikle kahverengi kanamalar ile görülür.
Bebeğin döllenmeden sonra rahime yerleşme süresi ise 5 hafta sonuna kadar devam eder. Bebeğin rahime yerleştiği nasıl anlaşılır? Sorusunun cevabı ise kasık ağrılarıdır. Kasık ağrıları bebeğin rahime yerleşme sürecinden dolayı meydana gelir.
Dış gebelik ameliyatı ne kadar (kaç saat) sürer? Çok aşırı bir yapışıklık yok ise ortalama 30-60 dakika kadar sürer.
Dış gebelik bir diğer adıyla ektopik gebelik belirtileri özetle şu şekilde sıralanabilir: Karnın bir tarafında ağrı: Tipik olarak karnın bir tarafında şiddetli ve kalıcı bir ağrı görülebilir. Vajinal kanama: Vajinal kanama, normal dönemdekinden farklı bir kanama türüdür. Parlak veya koyu kırmızı renkte olabilir.
Dış gebeliği işaret eden en önemli ve yaygın belirtiler şu şekilde sıralanabilir: Vajinal lekelenme ve kanamalar. Bıçak saplanması benzeri keskin ağrılar. Karnın tek bir tarafında meydana gelen şiddetli ağrı
Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5. veya 6.haftasında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri