Dış gebelik tedavisi Eğer ilaç tedavisi yapılmış ise en az 3 ay gebelikten korunmak gerekir. Kapalı ameliyat sonrası ise 2 adet döneminin geçmesi beklenir. Açık yöntemle ameliyat edildi ise yara iyileşmesi için 4 ile 6 ay gebe kalmak için beklenilmelidir.
Dış gebelik sonrası en az üç ay korunmak gerekir. Üç aydan daha kısa sürede gebelik oluşur ise tekrardan dış gebelik oluşma ihtimali yüksektir.
Dış gebeliğin tehlikelerinden korunmanın en kolay yolu adet gecikmesi olduğunda vakit kaybetmeden doktora gitmektir. Bu sayede en erken zamanda saptanan dış gebelik kadına ve tüplere zarar vermeden tedavi edilebilir.
Geçirilmiş dış gebelik öyküsü: Dış gebelik yaşayıp hamile kalanlar, tekrar dış gebelik görülmesi açısından risk altındadır. Enfeksiyon veya İltihaplanma: Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, fallop tüplerinde ve yakınındaki organlarda inflamasyona (iltihaplanmaya) sebep olarak dış gebelik görülme ihtimalini artırabilir.
Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalınabilir
Doğru zaman uzmanlar tarafından hasta özelinde belirtilebilir. Dış gebelik tedavisi ilaçla yapıldığında veya tüpler korunarak laparoskopik cerrahi gerçekleştiğinde; fallop tüplerine zarar gelmeyeceği için gebelik sorunsuz bir şekilde meydana gelebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Dış gebelik tedavisi
Eğer ilaç tedavisi yapılmış ise en az 3 ay gebelikten korunmak gerekir. Kapalı ameliyat sonrası ise 2 adet döneminin geçmesi beklenir. Açık yöntemle ameliyat edildi ise yara iyileşmesi için 4 ile 6 ay gebe kalmak için beklenilmelidir.
Dış gebelik operasyonu geçiren kişilerin en fazla dikkat etmesi gereken nokta enfeksiyon kapmamaktır. Ameliyat sonrası, ameliyatlı bölgenin hijyeninin tam olarak sağlanması ve hekimin verdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
Dış gebelikte embriyo bir süreden sonra gelişemez ve ölür. Embriyonun rahim içi yerine başka bir yere tutunmasından dolayı normalde rahim içinde gelişmesi gereken gebelik sağlıklı bir şekilde sürdürülemez ve embriyo gelişimini tamamlayamaz. Bu nedenle normal gebeliğe dönüşemez.
Dış gebelik ne yazık ki yaygın olarak pek çok kadında gözlemlenen bir durumdur. İstatistikler, ülkemizde her 84 gebelikten birinin dış gebelik olduğunu gösteriyor. Başlangıçta tüm belirtiler hamileliği gösterirken ultrason muayenesine kadar dış gebelik anlaşılamayabiliyor.
Gebelik ilerlerken tüp bir noktada bunu taşıyamıyor ve yırtılabiliyor. Dolayısıyla yırtılma sırasında oluşan hasar kanamaya neden oluyor ve dış gebeliğin en önemli komplikasyonu olan batın içi kanama gerçekleşiyor. Bu, eğer fark edilemezse hayatı tehdit eden bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Bu durum hastanın acil şekilde ameliyata alınmasına, fallop tüplerinin işlevini kaybetmesine ve diğer üreme organlarına da zarar vermesine neden olarak üreme yeteneğini kaybetmesine ve hatta hayati risk altına girmesine neden olacaktır.
Beta HCG değeri 1000-2000 mIU/ml aralığında ise gebelik kesesinin transvaginal sonografi ile rahim içinde görülmesi gerekir. İki günde bir yapılan Beta HCG testlerinde, değerlerde yüzde 65'ten fazla yükselme görülmemesi dış gebelik lehine yorumlanır.
Dış gebeliğin tam olarak önlenmesi mümkün değildir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Metotreksat çok ciddi yan etkiler yapan bir ilaç değildir. En sık görülen yan etkiler, ilacın alındığı gün ortaya çıkabilen bulantı, kusma, ishal ve halsizlik yakınmalarıdır. Bu ve benzeri yan etkilerinin azalması için, folik asit diye bilinen özel bir vitaminin kullanılmasını önermekteyiz.
Dış Gebelik Nasıl Sonlandırılır? Çoğu zaman operasyon laparoskopi ile yapılır. Bu vesileyle uzman, müdahale ettiği gövdeyi korumak için elinden gelen her şeyi dener. Ektopik gebelik için diğer tedavi metotreksatın kas içine veya doğrudan yumurtaya enjekte edilmesidir.
Dış Gebelik Neden Olur? En yaygın dış gebelik türü tubal gebeliktir. Bu tür ektopik gebelikte döllenmiş bir yumurta uterusa giderken, genellikle fallop tüpünün bir iltihaplanma nedeniyle hasar gördüğü ve şekilsiz olduğu için fallop tüpünde sıkışıp kalması nedeniyle gerçekleşir.
Dış gebelik ameliyatı ne kadar (kaç saat) sürer? Çok aşırı bir yapışıklık yok ise ortalama 30-60 dakika kadar sürer.
Dış gebeliklerin tamamına yakını tüpte olur. Döllenme tüpün içinde olduktan sonra 1 hafta içinde bir taraftan bölünerek çoğalırken bir taraftan da rahim içine doğru ilerler. Oluşan embryo rahim içine ilerlemeyip tüpe veya rahim içi dışında başka bir yere tutunursa dış gebelik olur.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir.
Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5. veya 6.haftasında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir.
Bazen, yumurtalık, karın boşluğu veya vajinaya bağlanan rahmin alt kısmı (serviks) gibi vücudun diğer bölgelerinde de dış gebelik oluşur. Dış gebelik normal olarak ilerleyemez. Döllenmiş yumurta hayatta kalamaz ve büyüyen doku tedavi edilmezse hayatı tehdit eden kanamaya neden olabilir.
Boş Gebelik Kimlerde Görülür? Boş gebeliğin tüm kadınlarda görülme ihtimali bulunur.
Ağızdan metotreksat tedavisi günümüzde oldukça nadir kullanılır. bu tedavide bhcg'nin 5'in altına düşmesi ortalama 4 hafta sürmektedir. Ağızdan metotraksat tedavisinde, dış gebeliğe bağlı olarak tüplerin parcalanıp iç kanama oluşturabileceği unutulmamalıdır.
Zigot hızlı bir şekilde tüpler içerisinde bölünerek büyür, embriyoyu oluşturur ve tüplerin içinden rahme doğru ilerler. Tüpler embriyonun rahmin içerisine doğru hareket etmesini kolaylaştıracak yapıdadır. Nihayet 3. Haftanın sonuna doğru embriyo yaşamını sürdüreceği rahmin içine ulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri