İlanda belirtildiği üzere dört yıl lisans düzeyinde eğitim veren Açıköğretim Fakültesi'ni bitirip İdari Yargı Hakimi olmak isteyen adayların bu hedeflerine ulaşmasına herhangi bir engel bulunmamaktadır.
“Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık” mesleği için hukuk mezunu olmak zorundasınız. “İdari Yargı Hakimliği” için ise hukuk fakültesi, İİBF ve SBF mezunu olmanız gerekmekte. Bu fakültelerin herhangi birinden mezun değilseniz maalesef ki sınava giremezsiniz.
Adli yargı Mezun Hakim Savcı sınavı ile İdari yargı Mezun Hakim Savcı sınavı için giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Bunlar adli yargı alanında olan hakimler ve idari alan üzerinden öne çıkan hakimlerdir. Adli yargı konusunda hukuk fakültesini bitirmek suretiyle gerekli kriterler yerine getirilir. İdari yargı alanında hakim konusunda ise maliye, İktisat, İdari Bilimler gibi pek çok bölüm üzerinden mezun olmak gerekmektedir.
Adli yargı alanında hakim olacak kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültelerini bitirmeleri gerekir. Hukuk fakültesi mezun olan kişiler, Adalet Bakanlığı ve ÖSYM'nin ortaklaşa hazırladığı sınavdan, atanmak için yeterli olan puanı almalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında "giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır.
Hakim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hakim maaşları 53770 TL'dir. En düşük Hakim maaşı 43010 TL iken, en yüksek Hakim maaşı 100750 TL'dir.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
Hakim olmak için 4 yıl Hukuk eğitimi alınmalıdır. Hukuk Bölümü'nden mezun olduktan sonra Hakimlik Sınavı'na girmek gerekir. Sınava hazırlanmak için ek süreye ihtiyaç duyulur. Ayrıca sınavı geçenler 6 ay staj yapmalıdır.
Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK), internet sitesinden yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında "HSK'nin savcı-hakim alımında sınav kalktı, Hakimler ve Savcılar Kuruluna memur alımlarında KPSS şartı kaldırıldı, HSK'da KPSS olmayacak" şeklinde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.
Sınava başvuru yapacak adaylarda, Türk vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, avukatlıktan hakim savcılığa geçmek isteyenler için ise 45 yaşını doldurmamış olmak şartı aranacak.
Adlî yargı hâkim ve savcı adayları stajlarını, üç ay süreli genel staj ve ondört ay süreli görev stajı olmak üzere iki kısım halinde yaparlar.
Böylelikle alım sayısının 3 katı kadar aday sınava çağırılır duruma geldi. Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Mezun Adli Hakimlik sınavı için son 5 yılın net dağılımına bakıldığında 2018 ve 2019 sınavlarında 75 doğru ile kotaya girilebildiği görülmektedir. 2020 yılına bakıldığında 73 doğru kazanmak için yeterli olmuştur.
Kesinlikle değil. Sanılanın aksine kanun maddelerini ezberlemiyoruz. Derslerde Kanun maddesinin içeriği, nasil kullanıldığı öğretiliyor.
Adli Yargı Hâkimliği Sınavı KPSS şartı gerektirmeyen, herhangi bir dil puanı istemeyen Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır. Bu sınava yalnızca Hukuk Fakültesi mezunu ve 3 yıllık Fiili Avukatlık yapmış olan kamu ve Serbest Avukatlar katılabilir.
Hakimler ve Savcılar Kurulunca (HSK), 1042 adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcısı adayı ile 60 idari yargı hakim adayının atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 1042 adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcısı adayı ile 60 idari yargı hakim adayı, 25 Temmuz'da yapılan ad çekme sonucu HSK tarafından atandı.
Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar.
Hakim kelimesi arapçadan gelmektedir. Türkçemizde bulunmamakla birlikte bir çok dilde kelimelerde erkeklik dişilik ekleri bulunmaktadır. Bazı ingilizce kelimelerde bile mevcuttur. Dolayısıyla geldiği köke göre hakime hanım kullanımı doğru bir kullanımdır.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Hâkim ve savcılarımız görev süreleri boyunca bir (1) adet yerli, bir (1) adet ithal olmak üzere iki (2) adet silah alabilirler. Yeni göreve başlayan hâkim ve savcılar ile silah talebinde bulunmayanlar için her yıl Başkanlığımız tarafından silah alım duyurusu yapılarak silah dağıtımı yapılacaktır.
Sonraki Konu. Savcı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 98 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Savcı maaşları 54240 TL'dir. En düşük Savcı maaşı 43390 TL iken, en yüksek Savcı maaşı 102830 TL'dir.
6. derece: 5 yıl deneyimi olan 6. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 37 bin TL olarak belirtilmiştir.
Ağır ceza hakimi olmak isteyen kişiler, öncelikle hukuk fakültesinden mezun olmalıdır. Hakimlik sınavını başarılı bir şekilde geçmelidir. Yapılacak sınavda başarı gösterenler iki yıllık meslek öncesi eğitime tabi olurlar. Avukatlıktan geçenlerde ise bu süre bir yıldır.
2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Vali maaşları 23210 TL'dir. En düşük Vali maaşı 18570 TL iken, en yüksek Vali maaşı 49980 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri