Bu yüzden dışkıda kan varlığında kanamanın neden kaynaklandığının mutlaka araştırılması gerekir. Rektal kanama çoğunlukla hemoroid, anal fissür, irritabl bağırsak sendromu, kalın bağırsak polipleri gibi bazı hastalıkların belirtisi olarak görülebileceği gibi kolon ve rektum kanserlerine bağlı olarak da görülebilir.
Makattan kan gelmesinin yaygın görülen belirtisi tuvalet sırasında dışkıdan kan görülmesi veya peçeteye, iç çamaşıra kan gelmesidir. Rektal kanama yaşanması, birtakım hastalıkların işareti olabileceği için dikkat alınmalı ve kanama görüldüğü an hızlıca doktora başvurulmalıdır.
Rektal kanama (makattan kan gelmesi) ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kanama fark edildiğinde hemen genel cerrah ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmak gerekir.
Basur Kanaması İyi midir? Bir çok hasta kanama olduğunda basurun küçüldüğünü ve buna istinaden rahatladığını düşünmektedir. Ancak basurun kanamasının hiç bir faydası olmadığı gibi tam aksine kan kaybı yaşanmasına neden olmaktadır. Kirli kan aksın diye ıkınmak çok yanlış bir düşünce ve davranıştır.
Makattan pıhtılı şekilde kan gelmesi ciddi kanama işaretidir bu nedenle en kısa sürede uzman hekime başvurulmalıdır. Kronik kabızlık, bağırsak fıtıkları, tümörlerde makattan kanama görülmesine neden olabilmektedir. Makat kanamasını fark ettiğinizde dikkatli şekilde gözlemlemeniz gereken bazı faktörler mevcuttur.
İlgili 15 soru bulundu
Makattan kan gelmesi ne zaman tehlikeli olur? Makattan kan gelmesi ve bunun yanında dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler yaşandığında en kısa sürede vakit kaybeden doktora başvurulması ve hastalığın teşhisi yapılarak tedaviye başlanması gerekir.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
İç ve dış hemoroid olarak iki farklı tipi bulunan rahatsızlık; ağrı, şişlik, kaşıntı ve rektal kanama gibi belirtiler ile seyreder. Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroidin yol açtığı kanamalara ağrı da eşlik edebilir.
İç hemoroidler genellikle belirti göstermez. Ancak hemoroidal damarların makattan sarkması sonucu bazı şikayetler görülebilir. Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerine ek olarak makatta akıntı, ıslaklık, makat içerisinde dolgunluk ve rahatsızlık hissi de oluşabilir.
Kolon kanserinde kalın bağırsağın makat bölgesine yakın olan 15 cm'lik kısımdan gelen kanama en önemli belirtileri arasında yer almaktadır.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Proktolojik muayene sırasında makat bölgesi dikkatlice incelenir. İnceleme sonrasında kayganlaştırıcı jel ya da vazelin yardımı ile makat bölgesi parmakla muayene edilir. Parmak ile makat muayenesinde kitle ya da hassasiyete neden olan diğer lezyonların varlığı araştırılır.
Sıcak su banyosu, anal bölgenin rahatlamasına yardımcı olabilir ve hemoroid semptomlarını hafifletebilir. Doğal bitki çayları içilebilir: Papatya, adaçayı ve yeşil çay gibi doğal bitki çayları, hemoroid semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Dışkıyı tutmak kabızlığa ve basura neden olabilir.
Acı ya da baharatlı gıda tüketmenin doğrudan hemoroide yol açması söz konusu değildir. Ancak acı tüketimi, dışkılama sırasında tam boşalamama hissine ve dolayısıyla kişinin daha çok ıkınmasına ve tuvalette kalma süresinin uzamasına yol açar. Sürekli tekrarlayan ıkınma durumu da hemoroide zemin hazırlar.
Kanama çok sık rastlanmaz.
Basur kanaması genellikle hafiftir ve kendiliğinden geçer. Ancak, kanama şiddetliyse veya uzun süre devam ediyorsa, mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Basur Ağrısı Nasıl Oluşur? Hemoroid yapılarının makat yani anüs bölgesinde görülmesinden dolayı makat ve çevresinde ortaya çıktığından, “basur ağrısı nereye vurur” sorusunun cevabı olarak makat bölgesini işaret etmek doğru olacaktır.
Lifli besinlere ağırlık verilmelidir. Haftada 2-3 kez kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut) tüketilmelidir. Posa bakımından zengin sebzeler (fasulye, lahana, ıspanak, pırasa, brokoli, enginar, bezelye, bamya, kereviz, kabak) tercih edilmelidir.
Muayenede sizden sedyenin üzerinde, dizleriniz üstünde öne eğilmiş, alnınız ve dirsekleriniz yere değecek vaziyette (diz-dirsek pozisyonunda) durmanız istenir. Dış hemoroid yastıkçıklarının ve makat çatlaklarının görülmesi için anal bölge etrafındaki derinin hafifçe yanlara doğru çekilmesi yeterlidir.
Rektal kanama çoğunlukla hemoroid, anal fissür, irritabl bağırsak sendromu, kalın bağırsak polipleri gibi bazı hastalıkların belirtisi olarak görülebileceği gibi kolon ve rektum kanserlerine bağlı olarak da görülebilir.
Gaitada gizli kan testinin pozitif olması, anormal sonuçtur ve dışkıda kan bulunmuş olduğunu gösterir. Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir.
Kolon Kanserinin Belirtileri
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır.
Peçetede kan olması daha çok anal fissürde görülür, daha seyrek olarak fistül, siğil, ragad ve mayasılda da görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri