Dışkı renk, kıvam, miktar, şekil, koku ve mukus varlığı açı- sından makroskopik olarak değerlendirilmelidir. Dışkının üzerinde az miktarda mukus olması normaldir. Ancak bol mukuslu ya da kanlı mukuslu olması anormaldir. Nor- mal renk, bilirubin ve safra varlığına bağlı olarak sarımsı kahverengidir.
Dışkıdaki Mukusa Dikkat
Dışkınızda mukusla karşılaşmanız her zaman endişe etmeniz gereken bir durum değildir. Çünkü dışkıdaki mukus varlığı yaygın olarak görülür. Sağlıklı olduğunuzda mukus tipik olarak berraktır ve bu yüzden fark edilmesi zordur. Bazen sarı ya da beyaz renkte mukusla da karşılaşabilirsiniz.
Mukus, bağırsak tarafından salgılanan ve bağırsak yapısının korunmasına yardımcı olan sümüksü bir sıvıdır. Bu salgı aynı zamanda gıda emilimi için de gereklidir. Normal miktarda mukus varlığı insan vücudunun sağlıklı olduğunun göstergesidir ve bu seviyede bir mukus varlığının dışkıda farkedilmesi pek olası değildir.
Dışkıda kan veya mukus nadir olarak görülür. Basilli dizanteride belirtiler bazen çok hafif olabilir. Hastalık doktora gitmeden birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilir.
Mukozayı kaplayan ince bir mukus veya kimus tabakası bile klinik olarak önemli olabilecek bir lezyonu gizleyebilir. Temizlemenin etkili olabilmesi için hastalara güçlü bir barsak temizleyici olan, halk arasında müshil olarak da bilinen laksatif (yumuşatıcı) ilaçlar verilir.
İlgili 17 soru bulundu
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
İyi bir bağırsak temizliği ile değerlendirme ideal seviyede olur. İyi temizliğin kriteri, işlem öncesi tuvalete gidildiğinde temiz beyaz su geliyor olmasıdır. "ONAM FORMU": Sizden bu işleme başlamadan önce kolonoskopiyi kendi isteğinizle yaptırdığınızı belgeleyen bir "ONAM(: rıza) FORMU" nu imzalamanız istenecektir.
Yaşamın ilk 6 ayında en sık görülen alerjik hastalıklardan biridir. Kaka da kan görülmesi nedeniyle ebeveynlerde en fazla endişeye neden olan hastalıkların başında gelir. Oysa hastalık diğer besin alerjilerine göre çok daha selim seyreder. Alerjik proktokolitli bebeklerin hemen hemen tümü 1-2 yıl içinde düzelir.
Dışkı kalın bağırsakta oluşur ve depolanır. maddeler, mukus ve bakteriler vardır. belirler.
Çay veya tavuk suyu gibi ılık ve sıcak içecekler mukusu inceltebilir ve dehidrasyonu önler. Bunun yanında bol su içmek mukusu inceltir ve burnun içini nemli tutar. Bu da semptomların azalmasını sağlar. Hastalığın 10 günden fazla sürmesi halinde doktora muayene olmak önemlidir.
Dışkıda mukus fark edilmesi belirleyen nedenler arasındadır. Aşırı miktarda gaz, ishal ve kabızlık gibi bağırsaktaki değişiklik rektum kanserinin belirtileri arasındadır. Bağırsağın boş olduğuna dair his ya da sıkça tuvalete gidilmesine rağmen yeteri kadar dışkı olmaması da görülmektedir.
Sümük bakteriyel veya viral enfeksiyon sırasında sarıdan yeşile değişen bir renk alır. Viral enfeksiyonlarda iki ya da üç gün koyu olmayan ve berrak bir sümük oluşur. Üç günden sonra yeşilleşmeye başlar.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
İnce dışkılar her zaman kanser belirtisi değildir. Fakat dışkıda zorlanma ve kabızlığa eşlik eden bir incelme mevcutsa doktora danışılmalıdır. Bu gibi durumlarda doktor kolonoskopi isteyebilir.
Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır.
Mukusun renginin sarı yada yeşil olması bir bakteriyel enfeksiyonun varlığına işaret etmez. Bu renk değişimi, normalde viral enfeksiyonla savaşan nötrofillerin bölgeye hücum ettiği bağışıklık tepkisinin bir parçasıdır. Bu hücreler, mukusu da aynı renge çevirebilen yeşilimsi renkli bir enzim içerirler.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Rinit olarak da ifade edilen burun akıntısı; soğuk algınlığı, grip, birtakım alerjen durumlar ve soğuk/kuru havalar sonucu burundan mukus (sümük) damlaması, sıvı akması ve burnun boşalması durumudur.
Vücutta olması gerekenden fazla mukus sıvısı üretimi olduğunda mukus akıntısı olarak da geçen geniz akıntısı durumu oluşur. Mukus fazlalığı aslında vücudun alerji, astım, soğuk algınlığı gibi durumlara karşı vermiş olduğu bir tepkidir1.
Kakadaki besin alerjisi belirtileri
Özellikle kakada sümüklenme yani mukus oluyorsa, kakada kan görülüyorsa, makat etrafında kızarıklık oluyorsa aklımıza besin alerjisi gelmelidir. Kakada kan görülmesi bazen makatta çatlağa bağlı da olabilmektedir.
bu durumda bazı şeyler düşünülebilir. mukuslu kaka sadece alerji durumundan dolayı değil. bağırsakla ilgili. ekstra durumlardan da ortaya çıkabilir.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz. Su gibi tariflenen ishallerin en ciddisi ve hayatı tehdit edeni dışkının pirinç suyu görüntüsü olarak tariflendiği, kolera bakterisinin yaptığı ishaldir.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri