Merhaba herkese, makat bölgesinde bulunan et parçaları (memeler) makat çatlağı ya da hemoroid sonrası genellikle oluşabilmektedir. Detaylı bir makat tetkik yapmak gerekmektedir. Ana sorun bulunduktan sonra, uygun tedavi yapılmalıdır.
Makat siğilleri genellikle makat çevresi ve cinsel organ etrafında yerleşen et-beni şeklinde hissedilen yüzeyel çıkıntılardır. Makat siğili hastalığının nedeni Human Papilloma Virüs adı verilen bulaşıcı virüstür.
Anal kondilom, HPV virüsünün anal bölgede sebep olduğu lezyon oluşumlarıdır. Bu lezyonlar, pembe, beyaz ya da kahverengi, karnabahar görünümlü, kabarık et siğilleri olarak tanımlanabilir. Dünyada oldukça sık görülen anal kondilom, sıklıkla cinsel temasla bulaşır ve tedavi gecikirse cilt kanserine yol açabilir.
Hem erkeklerde, hem de kadınlarda meydana gelebilen bu durum, utangaçlık ya da çeşitli sebeplerle ertelenmesi dolayısıyla genellikle geç tespit edilebiliyor. Makatta şişlik problemi yaygın olarak basur (hemoroid) nedeniyle oluşur ve fakat her şişlik de basur değildir.
Makat Bölgesinde Kaşıntı: Makat çatlağı hemen hemen oluştuğu her kişide makatta kaşıntı meydana getirmektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Anal fissürün görülme sıklığı kadın ve erkeklerde benzer olup, her yaşta karşılaşılabilir. Makatta genellikle arka kısımda orta bölümde ağrılı hassas bir çizgi şeklinde yara olarak gözlenir.
En yaygın belirtiler şu şekildedir: Dışkılama sırasında yırtılma veya cam parçası çıkarma hissi. Makatta ağrı ve şişlik. Kanama veya hafif kan sızıntısına bağlı iç çamaşırında görülen lekelenmeler.
Basur belirtileri arasında ilk evrede makatta ve/veya dışkıda kanama. 2. evrede anüs bölgesinde kaşıntı 3. evrede akıntı ve ıslaklık hissi. 4. evrede diğer belirtilere ek olarak ağrı veya sızlama basurun en yaygın belirtileridir.
Bölgede oluşan çatlaklar başta basit olarak görünebilir fakat basit hali ile kalmayarak ilerleyebilen bir hastalıktır. Anal fissür kendiliğinden iyileşme göstermez, mutlaka cerrahi tedavi gerektirir. Anal fissür şikâyetlerini yaşayan çoğu hasta, tedavi olmak istemeyerek hastalıklarının ilerlemesine sebep olurlar.
Merhaba herkese, makat bölgesinde bulunan et parçaları (memeler) makat çatlağı ya da hemoroid sonrası genellikle oluşabilmektedir. Detaylı bir makat tetkik yapmak gerekmektedir. Ana sorun bulunduktan sonra, uygun tedavi yapılmalıdır.
Makat çatlağı yani anal fissür teşhis ve tedavisi için genel cerrahi bölümüne gidilmelidir. Makat çatlağı tedavisinde ameliyat seçeneği bulunduğu için anal bölge hastalıkları yani proktoloji konusunda uzman doktorların tercih edilmesi önemlidir.
Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür. Çünkü ameliyat durumunda, bu işlem cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Basur patlarsa ne olur? Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Ancak aniden çok fazla posa alımına geçmek fayda yerine zarar getiriyor. Karın ağrısı ve aşırı gaz oluşumu sorunlarını ortaya çıkarabiliyor.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Genellikle 50 yaş üzerindeki kişilerde görülme sıklığı daha yüksektir. Makat kanseri oluşum riskini arttıran bir diğer unsur ise cinsel partner sayısının fazla olmasıdır. Bu durumun temelinde makat kanseri ve HPV virüsü arasında yakından bir ilişki bulunması yer alabilir.
Makatta kanama veya dışkıda kan görülmesi rektum kanseri belirtileri arasında en sık yaşananların başında gelmektedir. Neredeyse 10 hastanın 8'inde kanama belirtisi yaşanmaktadır. Kabızlık, ishal, aşırı miktarda gaz gibi bağırsak hareketlerindeki değişiklikte rektum kanseri ilk belirtisi olabilmektedir.
Bulundukları bölgede acı algılayan sinirlerin sayısının azlığından dolayı genellikle ağrıya veya acıya neden olmazlar. Dışkıda, klozette ya da tuvalet kağıdında görülen kan en belirgin emaresidir. Bunun haricinde hemoroidleri çevredeki diğer dokudan daha pembe renge sahip nemli yumrular olarak görmek mümkündür.
Toplumda oldukça sık görülen basur, çoğunlukla uzun süren kabızlığa ve tuvalette fazla vakit geçirmeye bağlı olarak oluşur. Dışkılama sırasında zorluk yaşanması, bölgedeki kan akışı etkiler. Zamanla damarlardaki kan, bölgede havuzlanarak hemoroid oluşumuna yol açar.
İç ve dış hemoroid olarak ayrılan hastalık genel olarak anüste hissedilen ağrı ve kanamalarla karakterizedir. Anüsün içinde ortaya çıkan şişlikler genellikle kanama dışında belirti göstermemektedir. Bu nedenle, hemoroid en net şekilde kanamalardan anlaşılmaktadır.
Hemoroid ve anal fissürün oluşturduğu çatlaklar hemen hemen aynı bölgede meydana geldiği için zaman zaman karıştırılabilmektedir. Hemoroid cinsine göre değişse de makattan dışarı doğru sarkan şişmiş damarlardan oluşurken, çatlak anal kanal boyunca uzayan yırtık şeklinde kendisini gösterir.
Makat çatlağı direkt olarak hemoroide yol açmaz.
Ağrı bazan kalçalardan bacaklara doğru vurur. üzerinde sürüntü, çizgi gibidir. Makat çatlağının en önemli sebebi strestir. müzminleşmeden önlemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri