Akü Bitiş Süresi Nedir? Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz. Normal zamanlarda ise 1-2 haftalık süreçlerde arabaların çalıştırılması tavsiye etmekteyiz.
Gerek duyulan hava sıcaklığı altında kullanımlarda, aracın uzun süre çalışmaması, aracın elektrik tesisatında yaşanan problemlerde, aracın çalışmadığı zamanlarda klima veya radyonun çalıştırılması durumlarında akü erkenden bitebilir.
Akü birkaç hafta ile bitmez. Ayda bir 15 dakika çalıştırmak yeter. Araç marşa harcadığı enerjiyi tam 10 saniyede kazanıyor.
Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız akü deşarj olabilir. Motorlu araçlar uzun süre kullanılmadığında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Aracınızı örneğin 2 ay boyunca hiç kullanmayacaksanız bile elektrik kullanımı devam eder. Bu nedenle akü azalır veya biter.
Araba kaç gün çalışmazsa akü biter sorusu ise özellikle bir ay ve üzeri süreli beklemelerde daha da önem kazanır. Ancak bu süre akünün ne kadar süredir ve hangi sıklıkla kullanıldığına göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Aküler için 25 °C ortam sıcaklığında tavsiye edilen voltaj kontrol periyodu altı aydır.
İlgili 34 soru bulundu
Hava sıcaklıklarının yüksek olduğu yaz aylarında, aracı haftada bir çalıştırmak yeterlidir. İlkbahar ve sonbaharda, havanın durumuna bağlı olarak bu sıklığı artırabilirsiniz. Kış aylarında ise aracı en azından 2-3 günde bir çalıştırmak şarttır.
Aracın uzun süre nemli ve kapalı ortamda kalması araç içerisinde rutubet, hareşe vb. istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilir. Benzer bir şekilde aracın uzun süre güneş altında kalması da uzun vadede araç üzerinde güneş yanığı ve lekelenmelerin oluşmasına neden olabilir.
kesinlikle akünün durumuna bağlıdır, eğer akü yepyeni bir aküyse 2-3 ay araç çalışmasa bile bişey olmaz, belki daha bile fazla, eğer akü eski veya ömrünü tamamlamak üzereyse bu süre çok soğuk havalarda 2 güne bile düşebilir.
Uzun süre çalıştırılmayan araçların aküleri boşalabilir ve bu durum acil durumlarda büyük sorun yaratabilir. Bunun dışında uzun süre hareketsiz kalan araçların lastikleri hareketsizlikten kaynaklı olarak deforme olabilir veya balans sorunları doğurabilir.
Akü pek çok nedenden dolayı bitebilir. Örneğin uzun süre kullanılmayan veya elektrik kaçağı olan araçların kontağı açıldığında çalışmaz. Çünkü akü içerisinde depolanan enerji kendini yenileyemediği için devamlı olarak azalır.
Peki, akü bitik mi? Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Aracın farlarının parlaklığı gitgide azalır ve daha sönük görünmeye başlar. Belirli bir süre sonunda aracın kontağı çevrilse dahi araçtan bir reaksiyon gelmez. Marşa basıldığı zamanlarda cızırtı şeklinde sesler gelir. Aracın motor bölümüne elektrik akışı sağlanmadığı için aracın çalışması mümkün olmaz.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar. Akünün deşarj olma sürecini hızlandıran önemli etkenlerden biri, olumsuz çevre koşullarıdır.
Çünkü 90 günden fazla beklemiş otomobillerin bujileri yağlandıktan sonra belirli bir sırayla ateşlenmelidir. Uzun süre çalışmayan otomobilin çalıştırılması işlemlerinde bujileri döndürmeden yağ basınç göstergesi normal olana kadar motoru marş etmeniz tavsiye edilir.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Arabalar sürülmek için tasarlanmıştır, aylarca boşta oturmak için değil. Kullanılmadığında motor sıvıları bozulmaya başlar, yağlanmayan parçalar aşınmaya başlar ve daha da kötüsü hayvanlar içeri girerek ulaşabildikleri her şeyi çiğneyebilirler.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Akü boşalır. Havasızlık nedeniyle kötü kokularla birlikte haşereler de oluşabilir. Lastiklerde kalite kaybı olur. Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Fakat tüm bunlarla beraber ortalama kullanımda kaynaklara göre akünün ömrü 4 ila 5 yıl arasındadır. Ayrıca araç sahipleri akü değişimi yapmadan önce akünün son kullanma tarihi olup olmadığını merak eder. Akülerin son kullanım tarihi üzerinde yazmaz.
Ancak çoğunlukla 15-60 dakika arasındadır.
Akü ayrıca çalıştıkça kendi kendini şarj etme özelliğine sahip özel bir cihazdır. Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur. Tamamen boşalan bir akünün şarj olması için ise akü takviyesi yada akü dolumu işlemi yapılması gerekecektir.
Motorun ısınması için kısa bir süre rölantide çalışması sağlanmalı, motorun ısınması beklenmelidir. Ardından aracınız çalışır duruma gelecektir. Hava filtresi ve şanzıman yağ seviyesi de kontrol edilmelidir. Araçta test sürüşünden hemen önce fren ve lastik kontrolleri de ihmal edilmemelidir.
Eğer uzun bir seyahate çıkıyor veya aracınızı uzun süre boyunca kullanmayacaksanız akünüzün durduğu yerde deşarj olmasının önüne geçmek için akünün kutup başı çıkarılmalı ve araç park halinde bırakılmalıdır.
Uzun süreli parklarda aracın aküsünün bitmemesi için haftada bir 10 dakika çalıştırmak yeterli olur. Ancak bunun yerine kutup başını sökerek aracı parka öyle bırakmak en iyi çözüm olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri