Buna göre dua kulun Allah'tan bir şey dilemesi, Allah'ı istemesi, Allah'ı yardıma çağırması, anması demek olur.
Duâ, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O'na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir.
Dua kelimesi, “çağırmak, seslenmek, istemek; yardım talep etmek” mânasındaki da'vet ve da'vâ kelimeleri gibi masdar olup, “küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya vâki olan talep ve niyaz” anlamında isim olarak da kullanılır. Ayrıca Allah'a sunulacak talepleri sözlü veya yazılı olarak dile getiren metinlere de dua denilir.
İslam dininde dua; "bir kimsenin kendisi veya başkası hakkında bir dileğine, bir arzusuna kavuşması için Allah'a yalvarması" olarak tanımlanabilir. Dua, bir ibadettir.
İnsanın, Allah'a tüm kalbi ile yönelmesi ve yüce Allah'tan (c.c) yardım dilemesidir. İnsanların istek ve arzularını uygun bir üslupla Allah'tan istemesine dua denir.
İlgili 42 soru bulundu
Dua, Allah'ın (cc) büyüklüğünü dile getirme, O'na yalvarma, hamdetme, şükretme, O'nu övme ve aynı zamanda Allah'a karşı sevgi ve saygı sunma ifadesidir.
Sözlük anlamı ile dua “çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek” demektir. Dinî bir terim olarak ise insanın bütün benliğiyle Allah'a yönelerek maddî ve manevî isteklerini O'na arz etmesidir.
Dua, istemek, çağırmak ve davet etmek anlamlarına gelmektedir. Islam dinine göre dua, Allah'a yalvarmak, yakarmak ve onun sonsuz kudreti doğrultusunda bu bilince sahip olarak ondan istekte bulunmak anlamına gelmektedir.
Dua; Allah'a yalvarmak, yakarmak, niyaz etmek, çağırmak, yardım dilemek anlamlarına gelmektedir. Kelime anlamıyla da çağırma demektir. İnsan dua ile Allah'a yakınlaşır ve ruhen rahatlayıp huzura erer. Yani Allah (c.c), dualarımızla istediğimiz şeyleri vermeyecek olsaydı, bizlere isteme duygusunu vermezdi.
Arapça'da kullanıldığı edatlara göre bir kimse için hayır duada veya bedduada bulunmak mânalarını da taşır. Duanın ana hedefi insanın Allah'a halini arzetmesi ve O'na niyazda bulunması olduğuna göre dua kul ile Allah arasında bir diyalog anlamı taşır.
Mümin kullar kaza ve belalardan korunmak, tövbe etmek, yardım istemek ve bağışlanmak için sık sık dua okur. Dua etmenin zamanı ve mekanı yoktur. Her zaman her yerde dua edilebilir. ''Dua, ibadetin kendisidir'' hadisi duanın dinimizde ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Kısacası, dua ezeli takdiri değiştiren bir şey değildir. Ayrıca bütün her şey Allah nezdinde malum olduğuna göre dua yoluyla ihtiyaçlarımızı bir bakıma O'na hatırlatmak kulluğa yakışmaz. Keza dua insanın kendi muradını Allah'ın muradına tercih etmek anlamına geldiğinden, edebe de aykırıdır.
~En kısa dua ve Türkçesi~
Okunuşu= İnnâ a'taynâ ke'l-kevser.Fesalli li-rabbike ve'nhar.İnnâ şâni-eke huve'l-ebter. Anlamı= Şüphesiz biz sana kevseri verdik.Öyleyse rabbin için namaz kıl ve kurban kes.Asıl sonu kesik olan senin düşmanındır.
Din, insanlara Allah a karşı olan sorumluluklarını anlatan ve insanları doğru ve güzel şeylere doğru yönelten peygamberler aracılığıyla gönderişmiş kurallar bütünüdür. Allah ın öğütleri dinler aracılığıyla insanlara ulaştırılmış olur.
Sonuç olarak dua; biri fiil ve hâl ile diğeri söz ve kalp ile yapılmak üzere iki kısma ayrılır.
“Dua ibadet demektir. Bunun için namaza dua denilir. İslâmiyette dua, Allahü teâlâya yalvararak muradını istemektir.
Bu kelime genellikle duğa, duva şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dua şeklinde olmalıdır.
Değerli kardeşimiz, Öncelikle namazdan sonra tesbih çekmek ve dua okumak farz değildir; bunlar sünnettir. Yapıldığı takdirde sevabı ve fazileti çoktur; yapılmazsa da bir günahı yoktur.
İslam geleneğinde dua, kavli ve fiili olmak üzere ikiye ayrılır.
- Her duaya cevap verileceğine inanarak, canı gönülden, ihlasla ve samimiyetle dua etmek. - Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah'a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. - Dua sonunda "âmin" diyerek elleri yüzüne sürmek.
Kısık bir sesle ve yalvararak dua edilmeli. Israrla dua edilmeli. Ümit ve korku içinde dua edilmeli. Meşru şeyler istenmeli, ölçülü olunmalı, aşırı gidilmemeli.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Kelime olarak “saflaştırma”, “arıtma” gibi anlamlara gelen ihlâs, terim olarak “kulluk, ibadet ve iyilikleri riya ve gösterişten arındırarak samimiyetle sadece Allah için yapmak” demektir.
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri