Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
Nazogastrik tüp uygulaması sık kullanılan bir uygulamadır ve plastik veya silikon bir kateterin burun deliğinden sokulup yutak ve özefagustan geçirilerek mide içerisine yerleştirmesi işlemidir. Nazogastrik entübasyon hemşire, ebe ve hekimin sorumluluğunda olan bir uygulamadır.
Ek-2'de bulunan Çalışılan Birim/Servis/Ünite/Alanlara Göre Hemşirelerin Görev, Yetki Ve Sorumlulukları bölümünde Acil Servis Hemşiresi Görev, Yetki Ve Sorumluluklar alanınında nazogastrik/orogastrik Sonda Yerleştirme hemşirenin görevi olduğu belirtilmiştir.
Tedavi edici lavman çeşitleri bağırsak ile ilişkili enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için gerekli ilaçları içeren solüsyonlardır. Bu lavmanlar, hastane ortamında doktor kontrolünde gerçekleştirilirler.
Dolayısıyla idrar torbası boşaltımının yapılması veya yaptırılmasının sağlanması (hasta bakım elemanı tarafından) hemşirenin sorumluluğundadır.
İlgili 24 soru bulundu
Sonda uygulaması, bazı hastalıkların tedavileri süresince uygulanan, uzman hekim veya hemşire tarafından mesaneye yapılan tıbbi bir müdahaledir. Hastanın hastanedeki tedavi sürecinde sonda takma/çıkartma işlemlerini hemşireler uygular.
İdrar sondası, kişinin mesanede biriken idrarını, yerinden kalkmadan atmasını sağlayan bir sistemdir. İdrar yapılan delikten, idrar kesesine kadar bir tüp vasıtası ile takılan sonda, onun yardımı ile idrarı, bağlı olduğu idrar torbasına boşaltır.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Evde sonda takma /uygulama işlemini deneyimli ve eğitimli hemşireler yapar. Hastaya önce yapılacak uygulama ile ilgili bilgi verilir. Sonrasında hasta işlem sırasında olması gereken pozisyona getirilir.
Hemşirelik hizmetlerinin yönetimi: Başhemşireler, hemşirelik ekibinin çalışma düzenini ve performansını yönetir, hemşirelerin görev dağılımını ve iş yükünü düzenler. Kalite kontrol ve geliştirme: Başhemşireler, hastaların bakımının kalitesini ve güvenliğini sürekli olarak izler ve değerlendirir.
Evde sonda takma uygulaması, hastanedeki tedavisi tamamlanan fakat evde tedavi sürecine devam edilen hastalara ya da uzun dönem yatağa bağımlı nöromüsküler hastalara (kas ve sinir hastalıkları olan bireyler) hemşireler tarafından idrar ve beslenme sondasının takılması hizmetidir.
Tıbbi bir uygulama olan sonda takma işleminin bir hemşire ya da doktor tarafından yapılması gerekir.
Evde bakım hemşiresi, hastanın ailesi ile iş birliği içerisinde kişinin bakımına odaklanır. Hemşirenin, hasta bakımı, hasta ve hasta yakınına danışmanlık, gerekli noktalarda müdahale için eğitim verme gibi işleri vardır.
Bazı görüntüleme tetkikleri yapılırken idrar sondasının takılması gerekebilir. Felç ve benzeri durumlarda hastalara sonda takma işlemi gerçekleştirilir. Hastalarda veya yaşlılarda idrar çıkış takiplerinin yapılabilmesi için sonda takma işlemi uygulanır.
Sorumlu hemşire olmak için öncelikle üniversitelerin Hemşirelik ya da Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerinden mezun olmak gerekir. Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının doğrudan hemşirelik yapmalarının mümkün olmaması sebebiyle bu pozisyon için lisans mezuniyeti şartı aranmaktadır.
Dahili hastalıkların tedavi ve bakımını gerçekleştirir. Dahili hastalıklarda hemşirelik girişimlerini uygular, hasta eğitimi yapar ve sonuçlarını değerlendirir. Danışmanlık alarak dahili hastalıklarda araştırma yapar ve sonuçlarını kullanır.
Kadın Sondası Nasıl Takılır? Kadın üretrası yaklaşık 4 cm uzunluğunda olup, vajinanın üst kısmında, klitorisin altında iki labia arasında gizlidir. Hastanın altına idrar damlamaması için bez serilip, hasta sırt üstü yatırılır ve dizleri bükülür. Bacakları birbirinden ayrılarak açık hale getirilir.
Sonda, tuvalet gereksinimlerini kendisi göremeyen yatalak, yaşlı ve ayakta durmaması gereken kimselerin idrarını yapabilmesine olanak sağlayan bir düzenektir. Mesaneden idrar yoluna sokularak takılan sonda genellikle felçli kimseler için kullanılmaktadır.
e) Hemşirelerin çalışma çizelgelerini ve izinlerini düzenler, başhemşirenin onayına sunar. f) Servis/ünitenin fiziksel yapısı ve donanımı konusunda yönetime önerilerde bulunur. g) Hastaları bakım gereksinimlerine göre sınıflayarak uygun oda ve yatak ayırımını yapar.
Hastanın içinde bulunmuş olduğu yatağı hemşirenin gözetiminde ve denetiminde yapmak. Ayağa kalkabilecek durumda olan hastanın yatak çarşaflarını değiştirir. Hastaya ait olan sürgü ördek gibi materyalleri hemşire bilgisi dahilinde dökümünü yaparak temizler.
Hemşirelik Doktora programını” tamamlayan mezunlar hastanelerde "eğitim hemşiresi, " yönetici hemşire" "klinik sorumlusu", "Hemşirelik Hizmetleri Müdürü", ayrıca Hemşirelik lisans eğitimi veren okullarda "Öğretim Görevlisi" veya "Öğretim üyesi çalışabilirler.
İdrar sondası yaklaşık olarak 3 gün sonra alınmaktadır. Darlığın nüks etmesini engellemek umuduyla idrar sondasının 6 haftaya kadar uzayan sürelerde tutulması denenmiş fakat sondanın bu kadar uzun kalmasının 3 gün kalmasına oranla belirgin bir fark yaratmamış olduğu bilimsel yayınlarla gösterilmiştir.
Sonda hastaya mutlaka bilinçli ve uzman bir kişi tarafından takılmalıdır. Bilinçsizce takılan sonda idrar yollarına zarar verebilir. Acil durumlarda ve diğer durumlarda takılan sondaların doğru ve uygun bir şekilde takılması gerekir.
Yara yerleri için özel su geçirmez bantlar kullanılırsa hasta taburcu olur olmaz duş alabilir. Sonda duş almaya engel midir? Hayır, hastalar sonda ile duş alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri