Verilere göre Dubai'nin rezervlerinde 4 milyar varil petrol yatıyor. Ancak şehirdeki petrol üretimi 1991 yılından itibaren düzenli olarak düşmeye devam ediyor.
Günlük 3 milyon varil petrolün yaklaşık 1.7 milyonu karadaki, 1.3 milyonu denizdeki sahalardan edinilmektedir. Petrolün %95'i Abu Dhabi Emirliği'nde üretilmektedir. Dubai Emirliği'nin petrol rezervleri 4 milyar, Sharjah Emirliği'nin 1.5 milyar, Ras-al Khaimah Emirliği'nin ise 100 milyon varil civarındadır.
Ekonomi. 2011 verilerine göre Dubai'nin Gayri Safi Yurt içi Hasılası 83.4 milyar Amerikan Dolarıdır. Dubai ekonomisi petrol sanayisi tabanında kurulmuş olsa da petrol ve doğal gazdan elde edilen gelir toplam gelirinin %7'sinden daha azını oluşturmaktadır.
BAE'deki Yukarı Zakum
Dünyanın ikinci en büyük açık deniz petrol sahası olan Yukarı Zakum'da günlük 750 bin varil ham petrol üretimi yapılıyor. Yaklaşık 10 milyar dolara mal olan geliştirme projesinin tamamlanmasının ardından sahanın üretim kapasitesi günlük 500 binden 750 bine varile çıkarıldı.
Dubai, Arap Yarımadası'nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisidir. Emirliğin yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği'nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir. Dubai, 1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı.
İlgili 15 soru bulundu
Birleşik Arap Emirliklerinde ise 14,000 Türk yaşıyor.
1971: Dubai Britanya'dan bağımsızlığını kazandı ve Abu Dabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain ve Fujairah ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri'ni oluşturdu (Ras Al Khaimah 1972'de katıldı).
Libya ise günlük 1.5 milyon varillik petrol üretimiyle Kuzey Afrika'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda. Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Zenginliğin gözler önüne serildiği ve mimari açıdan görkemli yapıların bulunduğu Dubai'nin bir zamanlar çölün ortasındaki balıkçı köyü olduğuna inanmak çok zor. Dubai'yi hayranlık uyandıran bir finans merkezine çeviren kişi ise Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum.
Dubai'de belirli bir asgari ücret yoktur. Çalışan bireylerin aldığı asgari ücret; deneyime, eğitime, sektöre, beceriye göre değişmektedir. Örneğin, üniversite mezunları 12.000 dirhem asgari ücret alırken, tecrübeli işçiler 5.000 dirhem kazanmaktadır.
Dubai'nin içme suyunun yüzde 90'dan fazlası denizden elde ediliyor. Büyük tuzlu su arıtma tesisleri ters osmoz işlemini kullanarak devasa miktarlarda içme suyu üretimi yapabiliyor.
Kişi başına düşen 88.211 dolar gayri safi yurt içi hasılaya sahip olan ülkenin en büyük gelir kaynağı petrol. Doğal gazın da ekonomik büyümeye katkısı oldukça yüksek. Petrol arıtma tesisleri, Birleşik Arap Emirlikleri'nin sanayi kuruluşları arasında önemli bir yere sahip.
Reuters'ın hazırladığı bir habere göre de 2021 yılında petrol rezervlerine göre ilk 10 ülke şöyle sıralanıyor: 1. Venezuela 300.878 milyon varil: Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip. Ülkenin petrol kaynağı 2012 yılında keşfedildi.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
Küresel petrol rezervleri her geçen gün azalıyor. Petrol piyasasının başlıca aktörleri olan İran'ın 241, Sudan'ın 211, Suriye'nin ise 196 yıl kadar yetecek petrol rezervi kaldı. Türkiye'nin petrol rezervinin ömrü ise 16 yıl olarak hesaplandı.
Türkiye'nin Rezervi
Türkiye'nin mevcut tespitlere göre toplam 1 milyar 205 milyar 926 bin 331 ton petrol rezervi var. Bunun 239 milyon 639 bin 1 tonu üretilebilir durumda. Kümülatif üretim ise 169 milyon 829 in 912 ton, kalan üretebilir petrol miktarı 70 milyon 829 bin 89 ton.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 843 bin 87 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 843 bin 763 tonla Irak ve 576 bin 816 tonla Kazakistan izledi.
Dünyanın bilinen petrol rezervlerinin % 60'ından fazlası Orta Doğu'da bulunmaktadır. Bu rezervlerin büyük kısmı, başta Suudi Arabistan olmak üzere, Irak, BAE, Kuveyt ve İran'da bulunmaktadır. Kuzey Afrika rezervleri de diğer önemli yataklardır. Afrika'da önemli petrol üreticileri ülkeler Libya, Cezayir ve Nijerya'dır.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Kadınlar için elbiseler, şortlar ve tulumlar çok yönlü kullanıma uygundur. Erkekler içinse bol pantolonlar ve diz boyu şortlar gündüzleri çok iş görür.
Suudi basınında yer alan haberlere göre dergi Arap dünyasının en zengin 50 isimini belirlerken birinci sıraya Suudi Arabistan prenslerinden Prens El Velid Bin Tallal'ı 21,3 milyar dolarlık serveti ile birinci sıraya yerleştirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri