Dubleks daire emlak alanında iki katı olan birleşik bir daireye verilen isimdir.
İki katlı yapıya sahip olan evlere dubleks ev denilmektedir. Genellikle alt katı salon, oturma odası ve mutfak olarak kullanılmaktadır. Giriş kat olduğu için kullanım sıklığı daha fazladır. İsteğinize göre üst katını çocuk odası yatak odası veya çalışma odası olarak sınırlandırabilirsiniz.
Ters dubleks; genellikle giriş kat ve -1. katta bulunan 2 katlı evleri ifade eden bir terimdir.
Dubleks (dublex), iki katlı evlere ya da dairelere verilen isimdir. Apartman daireleri dubleks olabileceği gibi özerk mesken tipleri (villa, yalı vb.) de dubleks olabiliyor. Katlar arasındaki geçiş, evin içerisindeki merdivenler sayesinde sağlanıyor.
Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Çatılar, civarda bulunan diğer konutlara, cadde ve sokakların yapısına uygun yapılmalıdır. Bir civarda birbirinden farklı yapılarda çatı bulunması, çatı yüksekliği kanunu bakımından yasaklanmıştır. - Her türlü çatı meyili %45'i geçemez. Hangi durum söz konusu olursa olsun bir çatının yüksekliği de 5 metreyi geçemez.
Çatı Yükseltmenin Cezası Var mıdır ? Kaçak olarak yapılan çatı kaldırma sisteminiz daha sonradan bir cezai işleme tabi tutulmaz ve veya herhangi bir sorun teşkil etmez sizin adınıza.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun da düzenlendiği gibi ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumludur. Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre, çatı ve terasın ana yapıyı etkileyen zorunlu tamir giderlerine tüm kat maliklerinin katlanması gerektiğidir.
Tripleks Daire Nedir? Üç katlı evlere verilen ad olan tripleks (triplex), genellikle özerk yapılarda (villa, yalı vb.) bulunan bir tip. Fakat bunun yanı sıra bazı konut projelerinde apartmana dâhil olan tripleks evler ile karşılaşmak da mümkün.
-Tripleks ve dubleks daire arasındaki fark ; dubleks dairelerin iki katlı olması, tripleks evlerin ise üç katlı bir şekilde inşa edilmesidir.
“Dublex daire bölünür mü?” en sık karşılaşılan sorulardandır. Dairenizin planına göre dublex evinizi ikiye bölebilirsiniz. Giriş katında iki oda ve bir salon, üst katta ise iki oda varsa her iki katı farklı daireler olarak bölebilirsiniz.
İki katlı, içinden merdiven geçen dairelere dubleks denir. Dubleksin kelime anlamı iki katlı ev olsa da sadece müstakil yapılar dubleks olmaz. Dubleks, apartman dairelerinde en üst kat (çatı dubleksi) ya da en alt kata konumlanmış daire de olabilir.
2+1 ev ne demek, en çok merak edilen sorulardan biridir. Bu ev tipleri genel olarak oturma odası ve iki yatak odası olmak üzere üç odalı bir daireyi ifade eder. Oturma odası ve çoğunlukla ana yatak odası daha geniş olurken, diğer yatak odası daha ufak olabilir.
1 oda ve 1 salondan oluşur. Bu dairelerde hem yakıt tasarrufu hem elektrik tasarrufu sağlanabiliyor. 2+1'ler 2 oda 1 salonu; 3+1'ler ise 3 oda 1 salonu ifade ediyor.
3+1 Ev Dekorasyonu
Yeni evliliklerde misafir odası, oturma odası ve çalışma odası olarak kullanılabilir. Ailede çocuklar varsa çocuk ve oyun odası düşünülebilir. Geniş bir salon için sıra dışı bir dekorasyona imza atılabilir.
Buna göre, ideal bir ev kaç metrekare sorusuna 2+1 daireler özelinde bu dairelerin ortalama ölçüleri göz önüne alınarak, dairenin genişliğinin en az 75 metrekare en fazla 101 metrekare olması gerektiği cevabı verilebilir.
2) Aradığınız Her Şeyi Sunan: A Tipi Villa
4 katlı olarak inşaatı yapılan evlerin içerisinde bulunan; hamam, spor salonu, buhar odaları, açık ve kapalı havuzları gibi tüm ihtiyaçları sunan lüks yapılardır.
Villa, Antik Roma'dan beri üst sınıf kır evi olan bir ev türü. Roma villasındaki kökenlerinden beri, bir villanın işlevi önemli ölçüde gelişti. Roma Cumhuriyeti'nin devrilmesinden sonra, villalar Geç Antik Çağ'da gittikçe önemli haline geldi ve bazen manastır olarak yeniden kullanılmak üzere Kilise'ye transfer edildi.
Günümüzde genellikle şehrin dışında ve yazlık alanlarda müstakil konutlar olarak inşa edilen villalar 2 ya da 3 katlı olarak planlanıyor. Tercihe göre geniş bir bahçesi, havuzu ve hamamı olabilen bu yapıların inşa edilmesindeki temel amaç ise konut sahiplerinin hayat konforlarını en üst noktalara çıkartabilmek.
Dubleks evler, tek katlı bir eve oranla biraz daha maliyetli olsa da bulunduğu konuma ve alan genişliğine bağlı olarak mantıklı bir tercih olabilirler. Bekar ya da çocuksuz yaşayan insanlar için tek kat daire yeterli olabilecekken, çocuklu ve kalabalık aileler için dubleks ev daha avantajlıdır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı ortak kullanım alanlarından biridir. Dubleks yapılarda ise çatı katı, gayrimenkulün mülkiyetine sahip olan kişiye ait olabilir. Ancak çatıda yapılacak herhangi bir değişiklik için apartman sakinlerinin ortak kararı aranır.
Çatı dubleks evler standart dubleks evler gibi genellikle apartmanların üst katında yer alır. Aralarındaki önemli fark ise bu dubleks evin üst katının çatı katı dahilinde olmasıdır. Bu yüzden dubleksin üst bölümü eğimli ve alçak yapıya sahip olabilir. Bu dubleks evlerin çoğunda büyük bir teras alanı mevcuttur.
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir. Sadece son katta oturanların çatının akması durumunda bu çatıyı tadilat ettirilmesini talep etme hakkı bulunmaktadır.
2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
Kaçak katların cezası en az 500 Türk Lirasıdır. Bu ceza duruma bağlı olarak yapının sahibine, yapı müteahhidine veya aykırılığı 6 iş günü içerisinde bildirmeyen ilgili kişilere verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri