Uluslararası İlişkiler, eşit ağırlık kategorisinden tercih edilebilen 4 yıllık lisans bölümüdür.
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Ne Demek? Uluslararası ilişkiler uzmanı dünya devletleri arasındaki bağlantıyı sağlayan kişidir. Ülkesini dış ülkelere karşı temsil eden meslek sahipleri, genellikle Dış İşleri Bakanlığı'na bağlı elçiliklerde ya da bakanlığın farklı birimlerinde görev yaparlar.
Eğer hayatınıza nasıl devam istediğinze karar verdiyseniz, bu bölüm size çok kapılar açar. Sektörün önü açık bölümü. Siyasi alanda çalışabilmenin yanında Dış İşlerinde veya Büyükelçiliklerde de oldukça rahat iş bulabilirler, yeter ki en az bir yabancı dil bilsinler.
Uluslararası İlişkiler Lisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Lisans Programı Diploması” alırlar.
Uluslararası İlişkiler, eşit ağırlık kategorisinden tercih edilebilen 4 yıllık lisans bölümüdür. Uluslararası ilişkiler ismini Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi, Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler, Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler gibi birbirinden farklı birçok bölüm adında görmeniz mümkündür.
İlgili 37 soru bulundu
Diplomatik misyonlarda, dışişleri bakanlıklarında, uluslararası kuruluşlarda, sivil toplum örgütlerinde ve diğer ilgili alanlarda çalışabilirler. Politika yapma, stratejik planlama, araştırma ve raporlama, program yönetimi ve proje yönetimi gibi konularda uzmanlaşabilirler.
eleman.net verilerine göre, Uluslararası İlişkiler Uzmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.800 TL maaş alıyor. Uluslararası İlişkiler Uzmanı, 2024 yılında en düşük 20.600 TL alırken, en yüksek 42.500 TL maaş alıyor.
Uluslararası İlişkiler Tercih
Aynı eğitim kurumundaki bölüm için başarı sıralamasının 60.000 ile 80.000 arasında dalgalandığını kolayca gözlemleyebilirsin. Buradan hareketle sınavda en azından ilk 60.000 veya 50.000 bandına girmen gerektiği sonucunu çıkabilirsin.
Uluslararası İlişkiler, siyasete, tarihe ve dış politikaya ilgi duyanlara göre bir bölümdür. Ayrıca yabancı dil bilen ya da öğrenmeye açık olan kişilere göre bir bölümdür. Siyasi konuları sevmeyenlerin okumasını tavsiye etmem. Ama eğer ilginiz varsa, Uluslararası İlişkiler okumak sizin için bir zevk olacaktır.
“Adli Yargı Hakimliği ve Savcılık” mesleği için hukuk mezunu olmak zorundasınız. “İdari Yargı Hakimliği” için ise hukuk fakültesi, İİBF ve SBF mezunu olmanız gerekmekte. Bu fakültelerin herhangi birinden mezun değilseniz maalesef ki sınava giremezsiniz.
Bölümümüzün lisans mezunları 'ULUSLARARASI İLİŞKİLER LİSANS (BA) DİPLOMASI' unvanı ile diploma alırlar. Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Mezunları 'ULUSLARARASI İLİŞKİLER YÜKSEK LİSANS (MA) DİPLOMASI' unvanı ile diploma alırlar.
Uluslararası ilişkiler mezunları, uluslararası analistler olarak da adlandırılır ve dünyanın belirli bir ülkesinde, bölgesinde bir kuruluşun veya ajansın etkisini incelemekle görevlidir. Bölüm mezunlarının çalıştıkları disiplinin veya ülkenin tarihi, kültürü ve siyasi sistemi hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir.
Uluslararası İlişkiler bölümlerinin 53'ünde öğrencilere zorunlu ya da seçmeli olarak bir yabancı dil dersi önerilmektedir.
Uluslararası İlişkiler bölümü mezun adaylar, her yıl yapılan KPSS ALAN Sınavı puanıyla Gelir Uzman Yard, Defterdarlık Uzman, Müfettiş, Denetçi ve Denetmen Yardımcılığı vb. mesleklerini icra edebilmektedirler. Sınava hazırlanan herkese başarılar dileriz.
Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere, tüm bakanlıklar, müsteşarlıklar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve kalkınma ajansları gibi çok sayıda kamu kurumunda çalışabilirler. Göreve Tanımları Çeşitlidir: Uzmanlık-müfettişlik yapabilecekleri gibi kaymakamlık, devlet memurluğu gibi görevlerde de bulunabilirler.
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), uluslararası başarılarını tekrar ederek, dünyanın en prestijli Yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından biri olan Times Higher Education'ın Toplumsal Etki Sıralaması'nda dünya üniversiteleri arasında 101-200 bandında yer alan tek Türk üniversitesi oldu.
Massachusetts'te bulunan Harvard Üniversitesi, dünyanın en iyi uluslararası ilişkiler okuludur.
Dışişleri Bakanlığı'nın açtığı sınavı kazananlar “Diplomatlık” sıfatıyla görev yapabilirler. Özel sektörde ise, uluslararası banka ve şirketlerde, yurt dışıyla koordinasyonu sağlamanın yanı sıra insan kaynakları pozisyonunda da istihdam edilme imkânına sahiptirler.
İngilizce Hazırlık Sınıfı zorunludur. Bölümü kazanan öğrenciler, Düzey Belirleme ve Yeterlilik Sınavında başarılı olmaları halinde İngilizce Hazırlık Sınıfını atlayarak birinci sınıftan öğrenimlerine başlayabilirler.
Uluslararası mezunları puan türüne göre hangi KPSS alanlarından sorumludur? Uluslararası İlişkiler bölümü mezunları P36 puan türünde ise Genel Yetenek, Genel Kültür, Hukuk, İktisat ve Uluslararası İlişkiler alanlarından sorumludur.
Uluslararası İlişkiler Bölümü taban puanları, AYT'deki eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunu olarak bakanlık ve müsteşarlıklarda, bankalarda, sigorta şirketlerinde, ulusal ve uluslararası şirketlerde, ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütleri ve yazılı ve görsel basın kuruluşlarında geniş kariyer olanaklarına sahip olursun.
Öncelikle uluslararası ilişkiler uzmanı olmak için uluslararası ilişkiler bölümü ilk tercihlerden biri olmalıdır. Bunun yanında uluslararası ilişkiler ile yakından ilişkili disiplinleri okuyup uluslararası ilişkiler üzerine yüksek lisans veya doktora yapmak da bir başka tercih yolu olabilir.
Uluslararası İlişkiler mezunları için en başta gelen kariyer alanı diplomasi mesleğidir. Bu alanda çalışmaya başlayan mezunlar “diplomat” olarak adlandırılır. Diplomasi mesleğine girdikten sonra ateşe (attaché), konsolos (consul), başkonsolos (consul general) ve büyükelçi (ambassador) görevlerinde bulunabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri