Pek çok Atinalı, genç kuşağa toplumlarına karşı ahlaki olarak nihilist, saygısız bir tavır aşılamakla birlikte Sofistlerin ve Sokrates'in öğretilerini suçladı. Sokrates hiçbir yazılı eser bırakmadı, ancak öğrencisi ve arkadaşı Platon, baş kahraman olarak Sokrates'in yer aldığı Sokratik diyaloglar yazdı.
Edindiği düşmanlıkların nedeni de budur. Sokrates; Meletos, Anytos ve Lykon'un tüm bu anlatılanları temel alarak kendisine saldırdıklarını söyler. Meletos'un ozanlar, Anytos'un zanaatkarlar ve devlet adamları, Lykon'un ise hatipler adına ona karşı olduklarını belirtir.
“Platon'un “Sokrates'in Savunması” adlı eserinde anlattığı kadarıyla Sokrates, şehrin tanrılarına inanmamak onların yerine başka tanrılar koymak ve böylece gençliği zehirlemekle suçlanır. Sokrates bu suçlamalar sonucunda ölüme mahkûm edilir. Sokrates, yazılı bir kaynak bırakmamıştır.
Sokrates'in Ölümü, Fransız ressam Jacques-Louis David'in 1787 yılında yaptığı bir yağlı boya tablodur. Bazı Atinalılara karşı düşüncelerini ifade etmesi ve gençlerin ahlakını bozma suçlamaları sonucunda baldıran zehri içirilerek ölüme mahkûm edilen Yunan filozof Sokrates'in ölüm sahnesini temsil eder.
Ancak tarihçilerin ortak görüşü Sokrates'in felsefi kimliği ve Beşyüzler Meclisindeki yargılaması sırasındaki ünlü savunmasıdır. Sokrates, 200.000 nüfusu bulunan Atina'da, otuz yaş ve üzeri 6.000 yurttaş tarafından oluşan kurayla seçilmiş 501 Atina Yurttaşı tarafından yargılandı.
İlgili 39 soru bulundu
Meletos adlı bir genç tarafından “gençlerin ahlakını bozmak ve dinsizlik” suçlamalarıyla açılan dava sonucunda, 500'ler Meclisi kararıyla 70 yaşında iken MÖ 399'da ölüme mahkum edilmiştir.
Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates (MÖ 469; Atina - MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur.
Böyle düşünerek Sokrates, Avrupa tarihinde haksız bir şekilde ölüme mahkûm edilen ilk düşünce suçlusu oldu. Sonu yaklaşırken şöyle dedi Sokrates: “Ayrılık saati geldi, herkes kendi yoluna gidecek, ben ölüme ve siz hayata. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece Tanrı bilir.”
Conversation. Ey Atinalılar, Sokrates bir ateist değildi, muhtemelen tektanrıcıydı, en kötü ihtimalle de abuk subuk Yunan tanrılarına inanıyordu. Tanrı'ya da sık sık atıflarda bulunur. Felsefe zannettiğiniz üzere Tanrı'nın ve dinin hiç olmadığı bir alan değil, hatta çoğu zaman bunun tam aksi.
Sokrates'in hayat çizgisine bakıldığında, gerçekten de ancak bir Peygamberde görülebilecek özellikler taşıdığı farkediliyordu. Tek tanrılı bir din anlayışı vardı, sürekli iyiyi, güzeli, doğruyu anlatmakla meşguldü, bunları kendi hayatında da gerçekliyordu.
Sokrates'in mahkemesi (MÖ 399), filozofun iki suçlamadan suçunu belirlemek için yapıldı: Atina panteonuna karşı asebeia (dinsizlik) ve şehir devletinin gençliğinin yozlaşması; suçlayıcılar Sokrates'in iki dinsiz eylemine atıfta bulundular: "şehrin kabul ettiği tanrıları tanımamak" ve "yeni tanrılar oluşturmak".
Sokrates, M.Ö. 469-399 yılları arasında Atina'da yaşamış bir filozofdur. Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur .
Değişik tanrı kültlerini, töreleri, ahlak anlayışlarını, hukuku ve devlet düzenini inceliyor, ortak bir Tanrı anlayışının, devlet düzeninin söz konusu olamayacağını savunarak, bunca çeşit norm ilke varken, tek bir norma ya da ilkeye bağlı olunamayacağını vurguluyorlardı.
Sokrates Kriton'un tüm ısrarlarına rağmen kaçmayı reddetmiş ve ölümüne razı olmuştu (2). Çünkü kaçarak kentin yasalarını tanımayan bir yurttaş olarak anılacağına ve yasaların varlığının kendi varlığından daha önemli olduğuna inanmış ve onu kaçırmayı teklif eden arkadaşını da buna ikna etmeyi çalışmıştı.
Tam tersine kendi zamanının diğer Yunanlılar gibi dünya nimetlerinden zevk almasını, yemesini, içmesini, gerektiğinde neşeyle şarap içmesini bilen bir insandı. Ama yine de onun bedensel zevklerle ilgili en büyük özelliklerinden biri ölçülülük, ılımlılık ve nefsine hâkimi olmaktı.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
Ateizm ya da tanrıtanımazlık, tanrının ya da tanrıların varlığına olan inancın yokluğudur. Bu fikirde olanlara ateist ya da tanrıtanımaz denir. Ateizm inanç koşullanmalarını, hayalî yaratıkları ve olayları yok sayar. Ateist bakış açısıyla tanrının yanı sıra tüm metafizik inançlar ve tüm ruhanî varlıklar da yok sayılır.
bilinmeden Sokrates'in peygamber olup olmadığı ve kendisinin ne tür bir peygamberlik algısı taşıdığı tam olarak anlaşılamaz. etmiyordu. Hatta, bu insanların tanrıların varlığını reddettikleri ve eski gelenekleri terk ettikleri de görülmeye başlamıştı. yönelmiş olan Sokrates'in asıl amacı pratik bir ahlak ilmi kurmaktı.
M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış Yunan filozof Diagoras "ilk ateist" olarak bilinir ve dini ve mistisizmi şiddetle eleştirmiştir. Epikuros, ölümden sonraki yaşamın ya da kişisel bir tanrının varlığı da dahil olmak üzere pek çok dini inanca karşı çıkan ilk filozoflardan biridir.
Sokrates (Grekçe: Σωκράτης, Grekçe telaffuz: [soˈkra.tis]; MÖ 469; Atina - MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur. Heykeltıraş Sophroniskos'un ve Ebe Fenarete'nin oğludur. Yunan felsefesinin kurucularındandır.
Ayrıca Sokrates yönetim biçimleri üzerine de düşünmüştür. Devlet adlı, öğrencisi Platon'un yazdığı kitaptan öğreniyoruz ki Sokrates gerçekten çok zeki bir insan.
Sokrates “Neyle ilgili” diye sorar. Adam, “Yakın bir arkadaşınla ilgili bir şey duydum, onu söylemek istiyorum” der. “O zaman bekle” der Sokrates, “Sana üç soru soracağım. Buna üçlü filtre de diyebilirsin.
Socrates'i öldüremezsek, hakikat fikrine bile ulaşamayacağımızı bilmeliyiz. Socrates'i öldürmeliyiz. Yoksa hayata, hakikate ve “ev”e, kendimize yani, dönemeyeceğiz hiç bir zaman. SOCRATES'İN SEVABI VE GÜNAHI!
Sokrates'in Savunması Kitap Açıklaması
Eser, Yunan filozof Platon tarafından yazılmış, Sokrates'in bir grup Atinalı tarafından şehrin tanrılarına inanmayışı ve gençlerin ahlakını bozması gerekçesiyle suçlanışını, Atina demokrasisi tarafından yargılanışını ve cezalandırılmasını konu alır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri