Osmanlıca kaleme alınmış eserlerde ''dûçar'' şeklinde yazılan düçar kelimesi, dilimize Farsçadan geçmiştir. 16. yüzyılda literatüre giren kelime, bir şeyin etkisinde kalmış, bir durumdan olumsuz yönde etkilenmiş olan kimse anlamına gelir. Bu kelime genellikle hastalıklar ve olumsuz durumlar için kullanılır.
uğratmak, müptela etmek.
bir hastalık ya da zaafın etkisi altında olmak anlamına gelen söz, duçar olmak. bir seye ugramak, yakalanmak, tutulmak. derde düçar olmak: kötü bir duruma düşmek.
Derde düçar olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
kötü bir duruma düşmek.
Düçar TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Uğramış, yakalanmış, tutulmuş
İlgili 41 soru bulundu
duçar - Nişanyan Sözlük. Farsça duçār دچار veya dūçār دوچار “1. iki dört, 2. ulaşmış, uğramış, çarpmış” sözcüğünden alıntıdır.
girmek, içeri girmek.
Düven sürmek (veya dövmek) TDK sözlük anlamı şu şekildedir: düvenle ekinlerin tanelerini başaklarından çıkarmak.
Hukuk ve idare metinleri, yani kanun derleme eserlerinin en önemlisidir. Düstûr, Meclis-i Vâlâ-yı Ahkâm-ı Adliye'nin bir yayınıdır. Tanzimat'tan sonra çıkarılan her türlü kanun ve nizamnâmenin yayınlandığı bu eser üç tertib halinde çıkarılmıştır.
[1] Birini alay konusu yapmak. [2] Hoşa gitmeyecek küçük düşürücü yönleriyle başkalarına tanıtmak.
Savaşta yapılan çarpışmalardan her biri. Güçlü tartışma.
"Zahir" ismi, Arapça kökenli bir isim olup "parlak", "göz alıcı" ve "açıkça görünen" anlamlarına gelir.
Anlamı: "Mütemadi," devamlı, sürekli, aralıksız veya düzenli bir şekilde gerçekleşen bir şeyi ifade eder. Bu kelime, belli bir düzen içinde tekrar eden olaylar veya davranışlar için kullanılır.
Kahır kelimesi insanların sıklıkla kullandığı kelimelerden biridir. Bu kelime Arapçadan dilimize geçmiştir. Kahır kelimesi Türk Dil Kurumuna göre perişan etme, mahvetme, bir konu ile ilgili derin üzüntü duyma şeklinde ifade edilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan dakik kelimesi dikkat sözcüğünden türetilmiştir. Dikkat, bir işi düzgün ve ölçülü bir şekilde yapmak anlamına gelirken, dakik de zaman konusunda titiz olan kişi demektir.
Atalet, var oluşun eylemsel donukluğudur. Var olanın; işlevini bir süreliğine askıya alması, durdurması, içinde bulunduğu ortama kendini kapatması, kendi kapısına kilit vurmasıdır.
Düstur edinmek, ilke veya kural olarak kabul etme durumudur. Bireyler kuralları kabul etme anlamında, düstur edinmek sözcüklerini kullanabilir.
Genel kural. 2. Yasaları içine alan kitap.
Düstur veya Destur olarak da bilinen Osmanlı Kamu Hukuku Kanunu, Osmanlı İmparatorluğu'ndaki bir dizi kanunun adıdır. Osmanlı Türkçesindeki isim, Farsça hukuk derlemesi anlamındaki "Destur" kelimesinden gelmektedir.
Düven ya da düğen, harmanda ekinlerin (buğday, arpa, yulaf, vb.) tanelerini sapından ayırmak için kullanılan, önüne koşulan hayvanlarla çekilen, alt yüzeyinde keskin çakmak taşları çakılı olan kızak biçiminde araçtır.
Harman döven öküzün ağzı bağlanmaz Atasözünün Anlamı: Çalışan, emek veren ya da bir işte katkıda bulunan kişinin, o işten hak ettiği payı alması gerektiğini belirten bir atasözüdür.
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup, "v-l-t" kökünden türetilmiştir. "Vücud" kelimesiyle aynı kökten gelir ve "doğma, varlık kazanma" anlamına gelir. Türkçe'deki kullanımıyla tevellüt, bir varlığın doğuşunu veya doğma anını ifade eder.
TDK üzerinden bakıldığı zaman hasbihal kelimesinin anlamı olarak, 'Sohbet etmek, karşılıklı konuşmak ve söyleşmek' ifadeleri öne çıkmaktadır. Genelde iki insanın ya da daha fazla kişinin bir araya gelerek gerçekleştirdiği güzel sohbetler için kullanılan bir sözcüktür.
latince ölümcül çıkış, ölüm anlamına gelen exitus letalis kelimesinin ex olarak kısaltılmışı ile arapça girme, giriş, dahil olmuş anlamına gelen duhul kelimesinin birleşmesi ile oluşturulmuş terim. ani şüpheli ölümler kategorisinin bir alt grubudur.
Gam Tanımı:
Gam kelimesinin anlamı; tasa, endişe, kaygı ve üzüntü olarak belirtilir. Bir rahatsızlık hissi ve sinirlilik veya endişelenme, olabilecek veya gerçekleşmesi halinde geleceğe karşı tedirginlik, tasalanma ve üzülme anlamları ile ifade edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri