Tencerede mutlaka su bulunmalidir aksi halde tencere yanar ya da catlar. Duduklu tencereler guclu basinca sahiptir. Bu tencerelerin basinci 2.5 bara kadar cikar. Bu da tencerenin icerisinde olan basinc degeri icin oldukca guclu bir degerdir.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Temel prensip; kabın içindeki buhar basıncını arttırarak, yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmesi, tencerenin içindeki buhar basıncını kontrol edebilmesi ve basıncın fazlasını kontrollü biçimde tahliye etmesidir.
İpucu: Bazı düdüklü tencereler, inç kare başına pound (psi) yerine kilo birimi olarak ölçülen ölçü birimi (kPa) kullanır. YÜKSEK basınç genellikle 12 ila 15 psi'dir, bu kabaca 80 ila 100 kPa olacaktır.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
İlgili 30 soru bulundu
Açıklama: Evet gaz basıncına örnektir. Bu durumda gaz durumu artar ve gaz basıncına neden olur. Düdüklü tencereler ısıtıldığında gaz miktarıda meydana gelir.
Düdüklü tencerenin çalışma prensibi temelde içerisindeki buhar basıncını arttırmak suretiyle yemeğin sıvı kısmının kaynama noktasını yükseltmek üzerine kuruludur. Tencere kilitlerle tamamen kapalı olduğu için oluşan buhar dışarı çıkamaz. Böylece, tencere içi sıcaklığı 125 dereceye kadar yükselebilir.
Standart bilgileri: Üst çalışma basıncı limiti: 100 kPa (14,5 psi). Maksimum güvenlik basıncı limiti: 170 kPa (25 psi). Düdüklü tencere tüm ısı kaynaklarında kullanılabilir.
Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
Düdüklü Tencere Kaç Dakika Sonra Açılır? Düdüklü tencerenin altını kapadıktan sonra 10-15 dakika kadar ılımasını beklemek gerekir. Sonra havası alınıp açılabilir.
Birincil ve emniyet valfleri yağ ve gıda parçacıkları nedeniyle tıkandığında, buhar serbest kalacak bir yol bulamaz. Patlamaya neden olan anormal derecede yüksek basınç oluşumuna neden olur. Conta veya kapak mandalları düzgün bir şekilde kapatılmazsa, yüksek basınç ve buhar kapağı zorlayarak patlamaya neden olur.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
“Düdüklü tencere neden su damlatır?” için gereğinden fazla su konulması, lastiğinden veya kapağından kaynaklı bir sorun olma ihtimali taşıması bilgisine ulaşılmaktadır.
Düdüklü tencerenin içerisinde yeterli su kalmaması. Eğer düdüklü tencerede pişen yemek suyu fazla çekerse bu durum da tencerenin patlamasına sebep olabilir. Düdüklü tencereyi pişim işlemi biter bitmez açmak. En çok yapılan hata budur.
Düdükten ses çıktıktan sonra bir dakika boyunca havasının çıkmasının beklenmesi gerekmektedir. Bu durum otomatik olmadığında uygulanmaktadır. Ardından düdük indirilmekte ve ocağın altı kısılmaktadır. İçerisinde yer alan yemeğin pişmesine bağlı olarak bir süre daha ocakta tutulabilmektedir.
Düdüklü Tencere Pişirirken Buhar Çıkarır mı? Düdüklü tencere pişirirken buhar çıkarır mı? diye merak edenlere eğer dikkat edilmezse buhar basıncının artacağını söyleyebiliriz. Ancak tencere tam kapalı olduğunda pişme esnasında normalde dışarı buhar çıkarmaması gerekir.
Çünkü ocak kapalı olsa da aslında düdüklü tencerelerin içindeki kaynama işlemi devam ediyor. Tabii buna bağlı olarak basınç da çok fazla. Yani aslında tehlikeli durumlar oluşabiliyor. Buhar tamamen dağıldıktan ve tencere soğuduktan sonra rahatlıkla açabilirsiniz.
Otomatik düdüklü tencerelerde, düdük kendiliğinden inmektedir. Fakat daha önce bahsettiğimiz gibi düdüğü elinizle ayarlıyorsanız, çaldıktan 1 dakika sonra indirin. Düdüklü tencereden ses çıkmaya başladığında hava çıkmaya devam eder. Bu nedenle 60 saniye beklemek, daha güvenli sonuç almanızı sağlar.
Fissler, 6. nesil bir aile şirketidir ve Almanya'da yapılan birinci sınıf tencere ,düdüklü tencereler, tavalar, tencere setleri üretimi ile uluslararası üne sahiptir.
Düdüklü Tencerede CE İbaresinin Olması
Bu tencereleri diğer tencerelerden ayıran birçok özellik vardır. Düdüklü tencere için en önemli özellik, CE ibaresidir. Düdüklü tencere seçimi yapılırken üzerinde sadece CE yazan tencereler seçilmelidir. CE, Avrupa standartlarına uygun bir sertifika anlamına gelmektedir.
Çünkü "Patlamayan düdüklü tencere hangisi?" diye sorarsanız birçok kişi Fissler cevabını verir. Kapağın doğru yerleştirilmesi için konum yardımcısına sahip olan bu düdüklü tencere, taban olarak Cookstar'ı kullanmaktadır. Bu taban sayesinde yemeklerinizi daha hızlı pişiren tencere, kolay temizlenebilir yapıya sahiptir.
Kaynama olayı yalnızca sıvılara özgü olup, sıvıdaki moleküllerin sıvıdan kopmasıyla mümkün olur. Basınç altındaki sıvılar üzerlerine etki ettikleri kuvvetten ötürü birbirleriyle etkileşim kurmaya zorlandırılırlar. Bu sebeple basınç artarsa moleküller daha zor kopacağından kaynama noktası artmış olur.
Buhar basıncı yüksek olan sıvılar uçucudur ve kaynama noktaları düşüktür. Vakum işlemiyle buhar basıncı arttırılarak, kaynama noktası yüksek olan sıvılar oda sıcaklığında kaynatılabilir.
Basınç arttıkça suyun kaynama noktası da artar. Normalde 100°C'de kaynayan sıvı, 130°C civarına yükselir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri