Uçakta basınç travması sırasında kulaklarınızda olan basınç değişimini dengelemek için su içip sakız çiğneyebilirsiniz. Su içmek ve sakız çiğnemek gibi eylemler, çene kaslarını hareket ettirecek, östaki borusunu açarak kulak içindeki basıncı dengelemenize yardımcı olacaktır.
Basınç travması genelde birçok kişinin hayatlarının bir döneminde yaşayabileceği basit bir rahatsızlık. Fakat, östaki borusunun uzun süre tıkalı kaldığı durumlarda enfeksiyon oluşabiliyor ve kulak zarının arkasında sıvı birikiyor. Bu da ağrıya ve duyma güçlüğüne yol açıyor.
Genellikle uçak kalkışında rahatsızlık nadiren olur, alçalma ve iniş sırasında şikayetler daha fazla meydana gelir. Çıkışta ve inişte Esneme, sakız çiğnemek, bir şeyler emmek, içecek yudumlamak, yutma ve burun kısma ve yavaşça üfleyip kulakta basıncı eşitlemek size yardımcı olacaktır.
Soluduğumuz havanın sadece sıcaklığı düşmekle kalmaz, yoğunluğu ve basıncı da azalır. Basıncın ve yoğunluğun azalması uçak için faydalı ancak biz ölümlü yolcular için zararlıdır. Düşük yoğunluk uçak için düşük sürtünme dolayısıyla düşük yakıt sarfiyatı ve yüksek hız demekken, yolcu için ölüm demektir.
Uçak kabini 14.000 feet'e geldiğinde devreye giren bu sistem, uçuş ekibinin, tüp içinde depolanan basınçlı oksijen ile ani basınç düşümü, zehirli gaz ve duman gibi durumlarda ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Yolcu oksijen sistemi yolculara ve kabin ekibine kabin basıncının düşmesi sonucunda oksijen sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Basitçe kulak, beyne “Biz gidiyoruz” derken göz ise “Sabit duruyoruz” sinyali yollar. Bu durum beyinde bir karışıklığa neden olur ve bunun sonucunda baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, esneme, titreme, yorgunluk ve kusma gibi durumlar ortaya çıkar.
Uçuş esnasında film veya dizi izlemek, müzik dinlemek, kitap okumak, oyun oynamak gibi aktiviteler korkunuzdan uzaklaşmanızı sağlayacaktır. Su içmeyi ve derin nefesler almayı unutmamanız gerekir. Uyumak, fobisi olan kişiler için en pratik çözümdür.
Bunlardan en önemlisi ise, eşanjör cihazının arızalı olmasıdır. Bunun yanında tesisatta kaçak ya da sızıntı olması, banyodaki gider vanasının bozulması, tesisat borularının ek yerlerinden su patlaması ve su kaçırması gibi durumlarda kombinin su basıncı sürekli olarak düşer.
Boru hatlarındaki basınç kaybı viskoz etkilerin sebep olduğu sürtünmeden dolayı meydana gelen sürekli kayılar ile farklı boru ve tesisat elemanlarının sebep olduğu direncin meydana getirdiği yerel kayıpların toplamıdır.
Uçak seyahati sırasında; bioritmin bozulması, radyasyon artışı, basınç dengesizliği, nem düşüşü gibi sebepler çeşitli sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Gökyüzünde özellikle kalp sorunları artarken, pratik önlemlerle pek çok rahatsızlıktan korunmak mümkün olabiliyor.
Uçakta Basınç Travmasına Karşı Alınabilecek Önlemler
Su içmek ve sakız çiğnemek gibi eylemler, çene kaslarını hareket ettirecek, östaki borusunu açarak kulak içindeki basıncı dengelemenize yardımcı olacaktır.
Güçlü bir şekilde yutkunmak, sakız çiğnemek veya esneyerek basıncı dengeleyebilirsiniz. Ağız veya burnunuzu kapatarak hava giriş çıkışı olmadan nefes alıp verebilirsiniz. Östaki borusunda kalan sıvılardan kurtulmak için basınç olan kulağımızın tarafına doğru tek ayak üzerinde sıçramak zıplayabilirsiniz.
Bu dar tüp, kulağa yakın olan 1/3'lük kısımda kemikten, geniz bölgesine yakın olan 2/3'lük kısımda kıkırdaktan oluşur. Östaki tüpü, normalde kapalı olsa da yutkunma, esneme ve çiğneme hareketleri ile açılabilir. Bu hareketler orta kulağa hava geçişini sağlarken, orta kulakta oluşan mukusu dışarı atar.
Kafa travması nasıl teşhis edilir? Kafa travmalarında, ilk yapılacak olan ayrıntılı bir nörolojik muayenedir. Travmanın şiddeti, olay anının öncesi ve sonrası gibi, hasta hikayesindeki bilgiler dâhilinde muayene gerçekleşir. Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, denge kaybı, bulanık görme gibi belirtiler dikkate alınır.
Kaza anını, öncesini ve sonrasını hatırlamakta zorluk, hafıza kaybı Bilinç kaybı ve bilinç bulanıklığı Uyku hali ve uyandırılamama. Kötüleşen ve ağrı kesicilere yanıtsız baş ağrısı
Hafif kafa travmaları genellikle birkaç gün ile birkaç hafta içinde iyileşebilir. Baş ağrıları, hafif bulantı ve baş dönmesi gibi semptomlar genellikle bu süre zarfında azalır. Orta şiddetteki kafa travmalarının iyileşme süresi daha uzun olabilir. Semptomların şiddeti ve süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Boru içi akışlarda basınç kaybı
Birincisi viskoz etkiler nedeniyle oluşan sürekli kayıplar (hk,sürtünme), ikincisi ise akış kesitinde veya bağlantı elemanı nedeniyle oluşan yerel kayıplardır (hk,yerel). Basınç kayıpları genel olarak “h” ifadesi ile gösterilir ve “m” cinsinden ifade edilir.
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Basınç kavramı uygulanan dik kuvvetle doğru orantılıdır. Yüzey alanıyla ise ters orantılıdır. Basınç kuvveti arttıkça artmakta yüzey alanı arttıkça ise azalmaktadır. Basınç kuvveti yüzey alana ve dik kuvvete bağlıdır.
1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Kombiye fazla su eklendiği zaman bu seviye 2 – 3 bar arasına gelir ve üzerine de çıkar. Peki kombiye fazla su basıldığında ne olur? Tesisatta su basıncı yüksekse peteklerde tesisatlardan kaynaklı ortama su sızıntısı olacaktır. Kombinin fazla suyu boşaltılmalıdır.
Kabın şeklinin ve hacminin bir önemi olmamaktadır. Sıvı basıncı; sıvının derinliğine, yer çekim ivmesine ve öz kütlesine bağlı olmaktadır. Derinlik arttıkça, sıvı basıncının arttığı bilinmektedir.
30 MİLYONDA BİR İHTİMAL
Dünyanın en güvenli yolculuğu havayolu yolculuğudur. Neredeyse 4 milyardan fazla hava yolu yolculuğu yapıldı. Milyonlarca insan gidecekleri yerlere güvenli gitti. Bir uçak yolculuğunda kazada ölüm ihtimali 11 milyonda birdir.
Normal bir doğa olayı olması ve sık sık görülmesine rağmen bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Çünkü türbülans açık ve bulutsuz havalarda da ortaya çıkabilir, çoğunlukla tahmin edilmesi ve uçakların radarları tarafından tespit edilmesi mümkün değildir. Genellikle yüksek irtifalarda görülür.
Uçak korkusu olan bireyler için anksiyolitik ilaçlar (anksiyete giderici ilaçlar) terapiye yardımcı bir seçenek olarak kullanılabilir. Bu ilaçlar, uçuş öncesi ve uçuş sırasında yaşanan yoğun kaygı ve gerginliği hafifletebilir. Anksiyolitik ilaçlar, hızlı etkileri sayesinde acil durumlar için tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri