Sözleşme konusunda kırtasiyelerden ya da internette yer alan hazır şablonlardan faydalanmak mümkündür. Kira kontratında imzaya dair yetki, kiracı ve mülk sahibindedir. Konut sahibi, vekâlet vererek kendisi adına bir başkasının imza atmasını sağlayabilir.
Kira sözleşmesinde imza yetkisi, mülk sahibi ve kiracıdadır. Mülk sahibi, vekalet aracılığı ile imza yetkisini başkasına devredebilir. Kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği durumlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilir.
Kiralananın kiracıya verilmesi sözleşmenin kurulması için şart değildir. Kira sözleşmesinin geçerliliği de hiçbir şekil şartına bağlı değildir. Kiraya verenin kiralanan şeyin maliki olması gerekmez.
Kira kontratları hem daire sahibi hem de kiracı tarafından imzalanır ve yasal bir belge haline gelir. Daire sahiplerinin yerine başka bir kişinin imza atması durumunda, kira kontratı tamamen geçersiz olur. Kira kontratının geçerli olabilmesi için, daire sahibinin imza atması gerekiyor.
Kira sözleşmesinin vekaletle yapılması mümkündür.
Vekaletle kira sözleşmesi yapılması durumunda yapılan işlemin tarafı vekil değil vekaleti verendir, yani temsil olunandır. Vekilin kiralananı kiracıya teslim etme yükümlülüğü vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Kira sözleşmesinde imza yetkisi, mülk sahibi ve kiracıdadır. Mülk sahibi, vekalet aracılığı ile imza yetkisini başkasına devredebilir. Kiracı ise ev sahibinin kabul ettiği durumlarda vekalet aracılığı ile başkasına imza attırabilir.
Hukuk Bürosu kira sözleşmesi hazırlayabileceği gibi akdin hazırlanmasında danışmanlık da verebilecektir. Avukatın kira sözleşmesi imzalamak için özel yetkiye ihtiyacı vardır. Vekaletnamede avukatın kira sözleşmesi imzalamaya yetkisi olduğu yazıyorsa avukat imza atabilmektedir.
6570 sayılı Kanun'da mülkiyet değil, akit esası kabul edilmiş, bu husus Hukuk Genel Kurulunun 07.11.1962 gün ve 6/8 E., 61 K. sayılı kararında da benimsenmiştir. Başkasına ait taşınmazın kiraya verilmesi mümkün ve buna ilişkin sözleşme hukuken geçerli olduğundan kiralayanın mal sahibi olma zorunluluğu yoktur.
Kira sözleşmelerinin noterden onaylatılması zorunluluğu yoktur. Hatta kira sözleşmelerinin yazılı olması bile zorunlu değildir. Ancak yazılı olması anlaşmazlık halinde ispatta kolaylık sağlar. Örneğin kira sözleşmesinin yazılı olmasının en önemli yararı kira bedelinin tespitinde sağlayacağı kolaylıktır.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Kira kontratı, ev sahibi ile kiracı arasında mutabık kalınan, koşulların yanı sıra evin genel şartlarını da belirleyen resmi evraktır. Yani bu anlamda kira kontratı, her iki tarafı da bağlayan bir evraktır. Bu nedenle feshedilmesi gerektiğinde de ancak iki tarafın karşılıklı olarak anlaşması ile feshedilmesi mümkündür.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Yani kira sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı olarak yapılması şart olmayıp kira sözleşmesinin sözlü olarak da yapılabilmesi mümkündür. Bu sebeple kiracı ile ev sahibi arasında yazılı kira sözleşmesi yoksa dahi sözlü kira sözleşmesinin varlığı ispatlanabiliyor ise kira sözleşmesi geçerli kabul edilir.
Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez. Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur.
Kanun, kira sözleşmesinin geçerli olabilmesi için zorunlu bir şekil şartına hükmetmemektedir. Dolayısıyla yazılı veya sözlü olarak yapılmasının bir önemi yoktur. Sözlü olarak yapılan ve fiili olarak uygulanan kira sözleşmeleri de ispatlandığı takdirde geçerlidir.
Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor.
Kira sözleşmesi hem yazılı hem de sözlü şekilde yapılabilir. Kira sözleşmelerinin yazılı olarak yapılmasını önermekteyiz. Çünkü yazılı olması ispat kolaylığı sağlayacaktır. Kira sözleşmesi noterde de düzenleme şeklinde veya hazırlanan kira sözleşmesini onaylama şeklinde yapılabilir.
İşte, yazılı kira kontratı da tam olarak bunu sağlar! Kira sözleşmesi nereden temin edilir? Kira sözleşmesi, kırtasiyeden temin edilebiliyor. İsteyenler söz konusu kira kontratını noter huzurunda da imzalayabiliyor.
Kira kontratında belirtilen kiralama bedeli üzerinden de gayrimenkul sahibinin gelir vergisi ödemesi gerekir. Ancak aile içi kira sözleşmesi yapıldığı zaman gayrimenkul sahibi gelir vergisi ödemekle yükümlü olmaz.
Kira sözleşmesi yapılırken dikkat edilecekler arasında ilk konu kira kontratının bir noter huzurunda imza altına alınmasıdır çünkü çıkan ihtilaflarda her iki tarafta kontratın sahte olduğu iddiasını ortaya koyabilmekte bu nedenle sahte çekişmesinin ortaya çıkmaması için noterin sözleşmeyi onaylaması gerekir.
Kira sözleşmesinde, sözleşmenin şerhine ilişkin hüküm bulunması halinde malikin başvurusu olmadan kiracının kira sözleşmesinin şerh edilmesi amacıyla başvuruda bulunabilmesi için kira sözleşmesinin noterde düzenlemiş ya da sözleşmedeki imzaların noterce onaylanmış olması gerekir.
Kira sözleşmesinin tarafları; kiracı ve kiraya veren (kiralayan) olarak nitelendirilir. TMK madde 9 uyarınca fiil ehliyetine sahip kimseler sözleşme yapabilir. Sınırlı ehliyetsizler (TMK madde 10-14-462) ve tam ehliyetsizler (TMK madde 14-15) ancak yasal temsilcileri vasıtasıyla sözleşmeye taraf olabilirler.
Kira sözleşmesi oluşturulup imzalandıktan sonra bir nüshası ev sahibine, diğeri kiracıya kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri