İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır. ii.
İçeriğine haram bir fiil eklenirse kadın erkek oynamak gibi; mubah olan fiil yeni eklenen fiilin hükmünü alır yani haram olur. Diğer taraftan efendimizin huzurunda habeşlilerin oyun oynamaları vakidir. Müslüman hanımların düğünlerde zil takıp oynamaları mekruhtur. Göbek atıp şuh fiil ve edalarla oynamaları haramdır.
Bugünkü düğün salonlarında ise, çalgılı, danslı, kadınlı-erkekli merasimler yapılmaktadır ki, bunun ne sünnette yeri vardır, ne mescitlerde... Ayrıca kutsal bir müessese olan aile; günah, hata ve yanlış bir temel üzerine kurulursa, doğacak neslin bundan etkilenmemesi mümkün değildir.
Diyanet: Kadın ve erkeklerin el ele halay çekmesi İslam'a aykırı
Cevap. Caizdir. Zira düğün salonu işletmek yasaklanan bir iş değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Nişan düğün fotoğrafı çekmenin, ticari olarak böyle bir iş yapmanın hükmü nedir? Cevap 1: Tesettüre riayet etmeyen çiftlerin ve davetlilerin fotoğraflarını çekerek daha geniş çerçevede insanların görmelerine sebep olmak caiz değildir.
Sosyal hayatta kadınlar ile erkeklerin bir arada olmaları dinen yasak değildir, fakat bu birliktelikte uyulması zorunlu olan kurallar vardır. İslâm, kadın ile erkek arasında dengeli bir sosyal ilişki düzeyi ortaya koyar.
Alınan karara göre 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yapılacak düğün, kına, asker eğlencesi gibi organizasyonlarda kadın erkek bir arada oynaması yasaklandı. Yasağın gerekçesi olarak ise "Dinen caiz değil" ibaresine yer verildi. Muhtarlık ve köy derneğinin aldığı karar Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Kumar olan ve kumar aletleriyle oynanan oyunlar. Çünkü semboller önemlidir ve çağrıştırdıkları şeye göre hüküm alır. Tavla, iskambil kâğıdı, domino gibi aletlerle, parasına olmasa dahi, oyun oynamak haramdır. Çünkü bunlarla kumar oynanabilmektedir.
Peygamber'in evlenme hazırlığı yapan Abdurrahman b. Avf'a, “Bir koyunla da olsa ziyafet ver” (Buhârî, “Nikâḥ”, 7, 54, 68) demesi ve kendisinin de evliliklerinde misafirlerine yemek yedirmesinden anlaşılacağı gibi düğün yemeği sünnettir.
Özkes sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamber Efendimiz düğünlere katılmıştır. Düğünlerde şarkı söylenen, def çalınan ortamlarda Peygamberimiz bizzat bulunmuştur.
HOCAM DÜĞÜNE GİDİP OYNAMAK GÜNAH MIDIR? Düğüne gitmek veya düğünde oynamak günah değildir. Günah olan şey; kadın ve erkeklerin iç içte olmasıdır, haram olan şey budur. İnsanların buna riayet etmesi, kadınlarla erkeklerin ayrı olması gerekir.
Kur'ân ve sünnette müzik dinlemenin haram olduğunu ve müzik dinleyenlerin günahkâr olacağını ispata yetecek yeterli açık delil bulunmadığı görülmektedir. Nitekim Resûlullah (s.a.s.), nikâhın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir (Tirmizî, Nikâh, 6 [1089]; İbn Mâce, Nikâh, 20 [1895]).
Düğün günü erkek tarafı düğün alayı ile kızı almaya gider. Kız yeni evine girerken akrabaları tarafından başına pirinç, şeker ve para atılır. Bu gelenek evin bolluğunu bereketini arttırmak için yapılır.
Bu yüzden, İslâm hukukçularının çoğunluğu ordunun veya kafilenin uğurlanması, karşılanması, düğünlerde misafir karşılanması, müslümanları sahur yemeğine uyandırmak gibi sebeplerle davul çalmayı caiz görmüşlerdir.
Düğün ve derneklerde bu kabil âletleri çalmaya cevaz verilmiştir. Nitekim. Peygamber Efendimiz (asm) zamanında bayram günleri kadınların bir araya gelip bu tür çalgı çalıp eğlendikleri sahih rivayetlerle sabit olmuştur.
“i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır. ii. Müzik var olan gücüyle inananları doğru yoldan ayıracak derecede tehlikeli bir etkinliktir.
"Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
Rüyada düğünde oynamak rüya sahibinin uzun bir süredir yaşadığı sıkıntılardan kurtulacağı anlamına gelir. Bunun sonucunda rahata kavuşacağına, maddi ve manevi olarak problemlerin üstesinden gelebileceği üzerine delalet eder. Ayrıca müjdeli bir haber ile kişinin uzun bir yolculuğa çıkabileceği yönünde yorumlanır.
Ancak sokakta düğün yapmak, sünnet çocuklarını korna çalarak trafikte arabayla gezdirmek gibi yöresel, pek çok “gürültücü” gelenek adetlerimizde vardır. Gürültü konusunda, en rahatsız edici âdet, sokaklarda veya site bahçelerinde düğün yapma âdetidir. Bu tür gürültüler hukukumuza aykırıdır.
Erkek tarafı, düğün yerini, düğün yemeğini, düğün davetiyelerini, düğün arabasını ve fotoğrafçıyı ayarlayıp masraflarını karşılar. Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır.
Kadına arka organdan / anüsten cinsel ilişkiye girmek, ne şekilde olursa olsun kesinlikle haramdır. Şayet kadın bu işe razı olacak olursa, o da büyük günaha ortak olur. Eşler arası bile olsa anal ilişki, livata olarak adlandırılmış olup, yasaklanmıştır.
Sahabeden Hz. Ömer bu hadis çerçevesinde evleneceği hanıma bakmıştır ve bakılmasını tavsiye etmiştir. Evlenecek erkek eş adayının saçlarına eline tenine ayaklarına gerdanına ağzına dişlerine bakmak istese bu onun hakkıdır. Ama eş adayı da bunlardan uygun gördüğünü gösterme ya da göstermeme hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri