“Kim geceleyin Duhân sûresini okursa sabaha kadar yetmiş bin melek kendisi için istiğfarda bulunur”; “Kim cuma gecesi Duhân sûresini okursa günahları bağışlanır” (Tirmizî, “Fezâilü'l-Kurân”, 8) buyurulmuştur.
Bu sureyi her gün okuyan, kıyamet gününün korku ve dehşetinden korunur. Dünya hayatında da herkes tarafından sevilir. Mahkemede kendisi hakkında yalancı şahitler tutulup, mahkum ettiririlmek istenen kişi, Duhan Suresinin 51-59. ayetlerini beyaz bir bez üzerine yazıp üzerinde taşımalıdır.
*Bir başka rivayette şöyledir: "Kaybedilen şeyin bulunması için 41 defa okunması iyidir." Kaybedilen bir şeyin bulunması için Duha suresi okunursa, kendisine o şeyin yeri bi-iznillah bildirilir. *Sevdiğine kavuşmak, bağlı kapıların açılması,zenginlik için her gün 7 veya 170 defa okunur.
İslamiyet'te dua etmek, sığınmak veya tövbe etmek kişinin iç huzurunu sağlayan önemli bir husustur. Birçok derde derman olan bu dualar arasında Duha suresinin 5. Ayeti de yer alır. Geçim sıkıntısında, huzuru aramada, kısmet kapısı için ve sabır dilemek için bu duanın önemli bir yeri vardır.
Kişi her türlü kötülüklerden korunur. Duha Suresi zenginlik elde etmek için de okunur. 40 gün, günde 40 kez okuyan kimsenin Yüce Allah yardımcısı olur. Duha Suresi faziletleri arasında geçmiş günahların affedileceğine dair rivayetler vardır.
İlgili 23 soru bulundu
Duha Suresi, Müslümanlar için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bu sure, müşriklerin kötü sözleri üzerine Hz. Muhammed için teselli olmak üzere indirilmiştir. Burada kendisinin Allah'ın himayesi ile güçlükleri aşarak büyüdüğü hatırlatılmaktadır.
Duha Suresi Kur'an-ı Kerim'de 93. sırada yer alıyor. Duhan suresi ile karıştırılmamalıdır. Duha suresi kısa olan ve Amme cüzünde bulunan bir suredir.
Güzel ve huşulu bir okuma videoda: Huysuz ve Aksi Eşi Uysal Hale Getiren Ayet-i Kerime-(Duhân Suresi 25.Ayet), sakin ve içten bir okumanın dünyası, Kuranı dinlemenin tadı ve tajvidin güzelliği, Huysuz ve Aksi Eşi Uysal Hale Getiren Ayet-i Kerime-(Duhân Suresi 25.Ayet) ile birlikte, sakinlik dolu bir yolculuğa götürecek ...
Ahiret senin için dünyadan iyi olacaktır. Şüphesiz âhiret (te sana bahşedilecek olan nimetler) senin için dünyada (bahşedilenlerde) n daha iyidir. Senin için gelecek, geçmişten hayırlı olacak. Elbette âhiret senin için dünyâdan hayırlıdır.
Her güçlükle beraber kolaylık vardır. Muhakkak ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Şüphesiz her zorlukla beraber bir kolaylık da vardır. Demek ki, zorlukla kolaylık iç içedir ve her zorluk, o zorluğu aşacak güç ve kabiliyeti kendi içinde barındırmaktadır; yani, her zorlukla birlikte bir kolaylık vardır.
Duha Suresi Abdestsiz Okunur mu? Eğer Kuran'dan okunacaksa abdestli okunmalıdır. Ancak ezberden okunacak ise abdest almak şart değildir.
Mekke döneminde inmiştir. Sure, ismini ilk ayetinde geçen ve ''kuşluk vakti'' anlamına gelen ''duhâ'' kelimesinden almıştır. Sure, Güneş'in yükselişini sembolize eden kuşluk vaktine edilen yeminle başlar.
Yine Sûre-i Duhâ, Âyet 11'de ″Ve Rabbinin (sana verdiği) nîmetini anlat″ diye buyrulmaktadır. Hitap Peygamberimiz Sallallâhu aleyhi ve sellem'e olmakla birlikte, hüküm umûmidir. Bu hususta Hasan b. Ali Radiyallâhu anhu: ″Bir hayır elde eder yahut bir hayır işlersen, güvendiğin kardeşlerine onu anlat″ diye buyurmuştur.
Rivayete göre Fecr sûresinin inişinden sonra öncekine nisbetle daha kısa bir süre vahiy kesilmiş, müşrikler bu olayı kullanarak Hz. Peygamber'e, “Herhalde rabbin sana darıldı ve seni terketti” demişlerdi. Bu sözlerden dolayı Hz. Peygamber'in duyduğu üzüntü üzerine bu sûre inmiştir (Taberî, XXX, 148).
demektir. Yarının senin için bu günden daha hayırlıdır.
- Duha 3: Rabbin seni terk etmedi ve sana darılmadı. - Hz. Muhammed (s.a.v) uzun süre vahiy gelmeyince üzülmüş ve bu ayet inmiştir.
Duha isminin kelime manası “kuşluk vakti” anlamına gelir. Kuşluk vakti gün içerisinde yer alan bir zaman dilimidir. Güneş doğduktan sonraki 45 dakika ile öğle vaktinden önceki 20 dakika arasında kalan süreyi kapsamaktadır. Bu bakımdan güzel bir manaya sahip olan Duha, tek başına rahatlıkla kullanılabilir.
Duha suresini her gün sabah namazından sonra okuyan kimse, her türlü kötülüklerden korunur. Duha suresini okuyan kimsenin evinde geçimsizlik olmaz; bolluk ve bereket artar. Ahirette Allah'ın şefaatine sığınmak isteyenler Duha suresini namazlarında da okumalıdır.
Duha namazı, güneşin doğarak ufuk düzleminde beş derece yükselmesi ile kerahet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğmasından itibaren yaklaşık olarak 50 dakika sonra kılınması uygun olan bir namaz olarak belirtilmektedir. Duha namazının diğer adları da İşrak namazı ve kuşluk namazı olmaktadır.
Duha Suresi ezberden okunacağı zaman abdest almaya gerek yoktur. Ancak bu sure Kur'an-ı Kerim'den okunacaksa Müslümanların abdest alması gerekmektedir. Çünkü abdest almadan Kur'an'a dokunulmaması gerekmektedir.
11 âyettir. Duhâ, kuşluk vakti demektir. Duha suresi, vudduha diye başladığı için böylede bilinir. Duha suresi yetime, yoksula iyi davranılmasını konu edinir.
Duhâ gibi İnşirâh sûresi de Hz. Peygamber'in tebliğin ilk dönemlerinde mâruz kaldığı sıkıntılar karşısında kendisini teselli etmek amacıyla indirilmiştir. Sûrenin nüzûl sebebi olarak fakirliklerinden dolayı putperestler tarafından aşağılanan müslümanların teselli edilmesi de gösterilmektedir (Süyûtî, s. 213).
Duhan suresi anlamı dinle Abdurrahman el Ussi (Duhan suresi arapça yazılışı okunuşu ve meali) - YouTube.
Duhâ Suresi 5. ayet fazileti kaç defa okunmalı sorusunun yanıtı, bu surenin faziletlerinden yararlanmak isteyenlerin merak ettiği bir konudur. Çünkü faziletin gerçekleşmesi için surenin belli miktarda tekrarlanması gerekir. Örneğin; kaybedilen bir şeyin bulunması için Duhâ suresinin 41 kere okunması iyidir.
Tam ve yarım baş ağrıları için Tekasür suresinin ikindi namazından sonra okunması çok faydalıdır. Her gün okuyan, İlahi hoşnutluğa mazhar olur; işleri açılır, kazancı artar. Dünyevi ve uhrevi musibetlerden kurtulmak için günde üç defa okunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri