DEVİR SENEDİ (Noterden – Asıl Suret)Yönetmelik gereği noterde ruhsat devir işlemiyapıldıktan sonra 3 (Üç) ay içerisinde ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.
Ticari İşletme Nasıl Devredilir ? Devir sözleşmesi yazılı şekilde yapılmalı ve ticaret siciline tescil ve ilan ettirilmelidir. Devir, alacaklılara bildirilmeli veya ilanla duyurulmalıdır. Bildirim ve ilan tarihinden itibaren, alacaklılara ve diğer kişilere karşı devralan sorumlu olur.
Devir alan kişinin Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından veya Noterden düzenlenmiş unvan altında imza beyannamesi (1 asıl-1 fotokopi) (İmza Beyanını Mersis Talep numarasını ibraz ederek çıkartabilirsiniz.)
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
Devredenin sorumluluğu, devralan işveren ile birlikte iki yıldır. Bu süre muaccel borçlar için bildirme veya duyuru tarihinden; müeccel borçlar için ise muacceliyet tarihinden itibaren başlar.
İlgili 43 soru bulundu
Sorumluluk süresi kıdem tazminatı açısından sınırlandırılmamıştır. Her ne kadar işyeri devri yapılmış ve üzerinden 2 yıldan fazla süre geçmiş olsa da devreden işveren devralan işveren ile birlikte işçilerin doğacak olan kıdem tazminatı alacaklarından sorumlu tutulacaktır.
İşyerinin devri halinde, hem devreden işveren hem de devralan iş veren kıdem tazminatından sorumludur. İşyerini devreden işverenin sorumluluğu, işçinin bu işverene ait iş yerinde çalıştığı süre ile sınırlıdır. İhbar tazminatı ve yıllık izin ücretinin tamamından ise, devralan işveren tek başına sorumludur.
2023 Yılı Tapu Harcı Döner Sermaye Bedeli
Tapu işlemlerinde 2023 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 519 TL ve ilave hizmet bedeli 71 TL olmak üzere toplam 590 TL'dir. Bu tutar taraflarca aksi kararlaştırılmadığı sürece genel usul olarak alıcı tarafından ödenir.
Aile içi tapu devrinin tamamlanması için Tapu Müdürlüğü tarafından istenen belgelerin tamamlanması gerekir. Sonrasında ise tapu harcı ve tapu döner sermaye bedeli ödenir. Bu iki işlem tamamlandıktan sonra tapu devri işlemleri başlar. 1 ya da 2 gün içinde devir işlemleri tamamlanabilir.
Türk Borçlar Kanununun “kira ilişkisinin devri” kenar başlığı altın- daki 323 üncü maddesi hükmüne göre: Kiracı, kirayaverenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez.
Kira Devri Davası (Dükkan Sahibinin İzin Vermemesi) Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dükkan sahibi işyeri devrine izin vermek zorundadır. Haklı bir gerekçe yokken, işyeri kira sözleşmesinin devrine izin vermezse, bu izin dava yolu ile alınabilir.
Buna göre, kira sözleşmesinin devredilebilmesi için, öncelikle taraflar arasında geçerli bir kira sözleşmesi bulunmalıdır. İkinci olarak devreden ve devralan kiracının kira sözleşmesinin devri konusunda anlaşmaları gerekmektedir. Son olarak ise, kiraya veren sözleşmenin devrine yazılı onay vermelidir.
Devren kiralık denilen işlem bir kiracının taşınmaz mal üzerinde yer alan kullanım hakkını başka bir kişiye devretmesine denilir. Bu devir işleminden sonra yeni kiracı bir önceki kiracıdan işyerinin kullanım hakkını ve işyerinde bulunan malları devralmış olur.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 11/3 uyarınca ticari işletmenin devrinin yazılı olarak yapılacağı hükmolunmaktadır dolayısı ile ticari işletmenin devri için yazılı bir sözleşmenin yapılması şarttır. Adi yazılı şekilde yapılmayan bir sözleşmeye dayanarak ticari işletme devredilemez.
İşletmenin kaça kurulduğu, ne ciro yaptığı değil, ne süreyle ne kazanacağı önemlidir. Devralan para kazanma ümidini ve fırsatını satın alır. Devir bedeli genelde işletmenin karı birkaç yılla çarpılarak bulunur.
Ticari işletmelerin devri, yazılı bir devir sözleşmesi marifetiyle gerçekleştirilir. Devir sözleşmesinin; duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur.
Ödenmesi zorunlu olan bu miktar istenildiği şekilde paylaştırılarak ödeme imkanı sunulmaktadır. Fakat alıcı ile satıcı arasında herhangi bir anlaşma olmaması durumunda ise hem alıcı hem de satıcı bu harç bedelini ödemek zorundadır.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği'nin 'e-randevu/başvuru' uygulamasından e-Devlet kapısını kullanarak başvuru yapacak. Başvuru esnasında, satışı yapılacak taşınmaz seçilecek.
işyerinin tüm emtiası ile birlikte devri halinde, işyeri devir ve mal satış vesikası düzenlenmesi yeterli olup, ayrıca fatura düzenlenmesine gerek yoktur.
Hava parası aynı zamanda da kiracının, başka bir kiracıdan alması durumunda da olabilir. Bu kiracının oturma hakkından vazgeçmesi halinde verilir. Hava parası yasal olarak geçerlidir. İşyeri ya da ev kirası gibi durumlarda sözleşmesi olması halinde yasal olarak ödenmesi gerekir.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
İşyerinin devredilmesi halinde işçinin iş sözleşmesi yeni işverenle devam eder. Yani işyeri devredildi diye işyerindeki işçilerin iş sözleşmeleri sona ermez. Hukuken işyerinin devredilmesi halinde işyerine ait unsurlardan olan işçiler de yeni işverene devrolurlar.
İşyerinin devrinin tarafların fesih hakkına etkisi İş Kanununun 6. maddesinin 5. fıkrasında düzenlenmiştir. Bu fıkraya göre “Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz.
İşçinin işyerindeki çalışma süresi, 1 yıldan az ise işçi kıdem tazminatına hak kazanamaz. İşçiye çalıştığı her yıl için brüt maaşının 30 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir. Örneğin, asgari ücretle 10 yıldan beri çalışan bir kimsenin iş akdine 01.03.2023 tarihinde haksız bir şekilde son verildiğini varsayalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri