Bu da yaklaşık 16,5 yıla denk gelir. Türkiye'de dükkanlar için ortalama amortisman süresi 17 yıldır.
Dükkanlarda ve gayrimenkullerde amortisman süresi hesaplanırken kira çarpanı kavramı oldukça önemlidir. Kira çarpanı; bir dükkanın ya da konutun kaç aylık kira getirisi ile satın alınma değerine ulaştığını gösterir. Ülkemizde ortalama 215 aylık bir amortisman süresinin tanımı 17.9 yıla tekamül eder.
Yani, standart bir daireye olan yatırım 17.6 yıl gibi bir sürede amorti edilmektedir. Süre, illere göre değişiklik gösterir. Örneğin; İstanbul'da 211 ayken Ankara'da bu süre 214 ay olarak belirlenmiştir.
Genel olarak bakıldığı zaman amortisman süresinin verimli olabilmesi için hesaplama ortalama olarak 17 - 18 yıl üzerinden yapılır. Elde edilen hesaplamada 16 yıllık bir amortisman süresi yatırımın kazançlı olduğu anlamını taşımaktadır. Yatırımın doğru değerde ve avantajlı bir yatırım olduğunu göstermektedir.
Kira çarpanı, yatırımın yıllık brüt kira gelirini (yıllık toplam kira geliri) gayrimenkulün piyasa değeri veya satın alma bedeli ile böler. Sonuç olarak, kira çarpanı 0,067 olarak bulunur.
İlgili 24 soru bulundu
Kira çarpanı; kiraya verilecek mülkün kendini amorti etme süresini ifade eder. Bir gayrimenkulü satın almak için ödenilen bedelin geri kazanılma süresi olarak da tanımlanabilir. Kira çarpanı değeri aynı zamanda satın almayı düşünülen gayrimenkulün gerçek değerini gösteren unsurlar arasında kabul edilir.
Kira çarpanı 60 ay ve altı olan konutlar çok ucuzdur. 60 ile 120 ay arasındaki konutlar ucuzdur. 120 ile 180 ay arasındaki konutlar normaldir. 180 ay ile 240 ay arası pahalıdır. 240 ay ve üzeri ise çok pahalıdır.
Uzun vadeli yatırım türleri arasında hisse senetleri, kira sertifikaları, yatırım fonları, borsa fonları ve gayrimenkul yer alır. Bütçe ve yatırıma harcanacak zamana bağlı olarak en avantajlı olan hangisi ise o tür seçilerek yatırım o türe yönlendirilebilir.
Son 10 yılda en çok kazandıran yatırım aracı olarak karşımıza hisse senetleri çıkıyor. Son 10 yılda hisse senetleri yatırımcılara en yüksek getiriyi sağlayan yatırım araçlarından biri olmuştur. Özellikle teknoloji, sağlık ve yeşil enerji gibi sektörlerdeki şirketlerin hisse senetleri büyük bir ivme kazanmıştır.
Amortisman süresi, satın alınan konutun kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içinde geri kazanılabileceğinin hesaplanmasıdır. Mesela 200.000 TL'lik bir ev 1.000 TL kira ile 200 ay içinde amorti edildi, yani 16,5 yılda kendini geri kazandı. Bu Türkiye ortalaması için iyi bir amortisman süresidir.
Fotovoltaik türdeki panelden elde edilen elektrik enerjisinin bedeli Türkiye'de 28 eurocent/kw olarak belirlenmiştir. Bu ücret tarifesi üzerinden güneş enerji sisteminin amortismanı hesaplanır. Söz konusu tarife ile Türkiye'de güneş enerji sistemi kendisini 4 veya 16 yıl içerisinde amorti edebilir.
Bir yatırım aracı olarak konut satın alan kişilerin yatırım bedelini kira ya da değer artışı sayesinde geri kazandıkları süreye amortisman yani geri dönüş süresi adı verilmektedir.
“İktisadi bir değer için amortisman ayırmanın şartı, kullanılmaya başlanması değil, aktife girmesidir. Yılın son gününde işletmenin aktifine giren bir değer için dahi amortisman yıllık olarak ayrılır.”
Sahibi bulunduğu konutun kiraya verilmesi halinde, kendileri de başka bir evde kira ile oturulması durumunda, ödenen kira bedeli tahsil edilen kiradan indirebilmektedir. Kiraya verilen konutun satın alma bedelinin (tapu harcı dahil) yüzde 2'si “amortisman” olarak, yıllık kira gelirinden indirilebilmektedir.
Finansal veya emtia yatırımları ile de uzun vadede karşılaştırıldığında hep en karlı yatırımın arsa yatırımı olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yapılan tüm araştırmalara göre tarihteki en kârlı yatırım arsa.
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 33,59 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olmuştur.
Küçük yatırımcılar için en uygun yatırım aracı, düşük risk ve yüksek getiri sağlayan bir yatırım aracıdır. Bu nedenle, hisse senedi ve diğer riskli yatırım araçları yerine, öncelikle tasarruf hesapları, vadeli mevduat hesapları veya devlet tahvilleri gibi düşük riskli yatırım araçları tercih edilmelidir.
Bu planlamada eğer kiraya çıkacaksanız ev kirası bütçenizin ne kadarlık bir bölümü kapsamalı? Bu sorunun yanıtını kiranız bütçenizin ya da gelirinizin yüzde 40'ını geçmemeli olarak cevaplayabiliriz. Ancak yüzde 30 en ideal olanıdır.
Türkiye genelinde konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli hesaplanır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak da kabul ediyor. Satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz.
Kira zammı, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Kira artış oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi bir diğer adıyla TÜFE'ye göre hesaplanır. Taşınmazın aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri