Ön lisans veya lisans mezunu adaylar ilgili eğitimlerini tamamladıktan sonra kaynak geliştirme sorumlusu veya uzmanı olarak görev alabilir. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü veya İşletme gibi bölümlerden mezun olunması adaya avantaj sağlayabilir.
Kaynak geliştirme uzmanı görev tanımı içerisinde bağlı olunan kurum, kuruluş, şirket veya vakfın kaynak yönetimini üstlenmek ve geliştirmek bulunur. İlgili şirketlerde veya derneklerde kolaylıkla iş bulabilirler. Görev alınan kurumun niteliğine bağlı olarak kaynak geliştirmede farklı yöntemler kullanılabilir.
Kaynak planlama uzmanı, bir şirketin üretim sürecinde kullanılan malzemelerin, işgücünün ve ekipmanların etkin bir şekilde yönetilmesinden sorumludur. Üretim planlaması, envanter yönetimi ve tedarik zinciri yönetimi gibi konularda uzmanlaşmıştır.
İş geliştirme uzmanı olmak için zorunlu olarak eğitim alınması gereken bir bölüm yoktur. Firmalar, içerisinde bulundukları sektöre göre çalışan aramaktadır. Kimya Bölümü ya da İşletme Bölümü gibi farklı bölümlerden mezun olan kişiler de firmaların aradıkları nitelikleri karşıladıkları sürece bu mesleği icra edebilir.
Kaynak planlama uzmanı, bir işletmedeki mal veya hizmet üretiminin sürekliliğini sağlayabilmek için çalışan, gerekli olan kaynakların belirlenmesini ve bunların nasıl, nereden ve ne zaman temin edilmesi gerektiğini belirleyen işletmede kilit role sahip olan çalışanlardan biridir.
İlgili 21 soru bulundu
Kaynak teknolojisi bölümü; endüstrinin kaynaklı imalat ve tamirat sektöründe, her türlü kaynak işlerini yapacak uzmanları yetiştirmeyi hedefler. Kaynak teknolojisi bölümü üniversitelerde 2 yıllık ön lisans eğitimi olarak karşımıza çıkıyor. Bölümden mezun olanlar kaynak teknikeri unvanını almaya hak kazanıyor.
Kaynak ustası olabilmek için ilköğretim eğitimini tamamlamış olmak yeterlidir. Kendini bu alanda geliştirmek ve meslek edinmek isteyen kişiler, özel veya resmî meslek edindirme kursları yardımıyla sertifika alabilir.
eleman.net verilerine göre, İş Geliştirme Uzmanı 2023 yılında ortalama 26.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İş Geliştirme Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 20.900 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 12.892 TL maaş alıyordu.
Strateji ve İş Geliştirme Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Strateji ve iş geliştirme uzmanı olmak isteyen kişilerin üniversitelerin; Ekonomi, Mühendislik, Girişimcilik ve İşletme Mühendisliği bölümlerinden mezun olmaları gerekir.
Eğitim ve geliştirme uzmanı, kurumsal olarak faaliyet gösteren firmaların geliştirilmesine yardımcı olmak için eğitim ihtiyaç analizlerini yapan, çalışanlara uygun eğitim programları oluşturan ve bu programların uygulanmasını sağlayan kişidir.
Kaynak Geliştiren:
Faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan gerek ayni gerekse nakdi ihtiyaçların tümüne maddi kaynaklar denir. Maddi kaynakların karşılanması için örgütün ayni ya da nakdi olarak bu kaynakların arayışına gitmesine ise kaynak geliştirme denir.
Eğitimler 3 saat teorik ve 18 saat pratik olmak üzere toplam 21 saatlik süreyi kapsamaktadır. Birkaç yıl kaynakçılık yapan ve tecrübesi orta düzeyde olan çelik ve alüminyum kaynakçıları için yapılan eğitimlerdir. Eğitimler 7 Saat teorik ve 42 saat pratik olmak üzere toplam 49 saatlik süreyi kapsamaktadır.
Nasıl Kaynak İnspektörü Olunur? Kaynak inspektörü olmak için, meslek yüksekokullarının Kaynak Teknolojisi ile Makine ve Metal Teknolojisi bölümlerinden ön lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir. Çeşitli üniversite ve enstitülerin Kaynak İnspektörlüğü eğitim programları mevcuttur.
Kaynak operatörü nasıl olunur sorusuna; ilk adımda teknik meslek liselerinin metal işleri bölümünden mezun olunması gerekir, şeklinde yanıt vermek mümkündür. Sonrasında işe özel eğitim sürecine dahil olmak gerekebilir. Ancak kaynak operatörü olmak için en az ilköğretim mezunu olmak da yeterli sayılabilir.
Fabrika, şantiye veya inşaat gibi sahada ve yüksek sesli ortamlarda çalışan, üretimde gerekli malzemeleri belirli ekipmanlar kullanarak birleşmesini sağlayan kişilerdir. Kaynakçılık da işveren için tecrübe oldukça önemlidir, çünkü dikkat ve el becerisi gerektiren bir meslektir.
Atölye ya da fabrika gibi kapalı alanlarda çalışabilirler. Bununla birlikte açık alanlarda da çalışma imkânı bulurlar. Bu meslekte çalışan kişilerin çalışma ortamları hem kirli hem de gürültülüdür. Çalıştıkları ortamlarda kaynak makinesi ve kesme lambası vardır.
eleman.net verilerine göre, İş Geliştirme Müdürü 2023 yılında ortalama 54.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İş Geliştirme Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 44.440 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 27.412 TL maaş alıyordu.
İş geliştirme uzmanı olmak için özel olarak okunması gereken bir üniversite bölümü bulunmamaktadır. Fakat iyi bir iş geliştirme uzmanı olmak için İşletme Mühendisliği, İşletme, İktisat veya Endüstri Mühendisliği Bölümü okunabilir.
Üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'ne bağlı bir bölümden mezun olan kişiler iş geliştirme müdürü olarak çalışabilir. Fakat mühendislik bölümlerinden mezun olanlar da bu işi yapabilir. İş geliştirme müdürü olmak için mesleki deneyim de edinmek gerekmektedir.
Türkiye'de yeni mezun bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 17.000-23.000 TL arası bir maaş alabilirken, deneyimli bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 25.000-50.000 TL arası bir maaş alabilir. Büyük ölçekli ve uluslararası şirketlerde çalışan İnsan Kaynakları Uzmanları ise daha yüksek maaşlar alabilirler.
İş geliştirme; bir şirketin müşterilerine, faaliyet gösterdiği sektöre ve çalışanlarına değer yaratmasıdır. İş geliştirme süreci genel olarak potansiyel iş fırsatlarının değerlendirilebilmesi için analitik araştırılmalar yapılması, gerekli adımların sırasıyla belirlenmesi, uygulanması ve takip edilmesini içerir.
Aday, sınavdan önce T.C. kimlik numarası bulunan kimlik belgesini ibraz etmeli ve sınav başvuru formunu doldurmalıdır. Sınavı takiben ilgili standarda göre yapılan değerlendirme sonucunda başarılı bulunan adaylar sertifika almaya hak kazanırlar. (Kaynakçı Sertifikası ücreti, her bir sertifika için 500TL+KDV(%20)'dir).
eleman.net verilerine göre, Kaynakçı 2023 yılında ortalama 30.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Kaynakçı , Ocak 2023 yılında ortalama 24.200 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.960 TL maaş alıyordu.
Kaynakçının yayınlanan yeterlilik sınavı belgesi, iki yıllık bir süre için geçerlidir. Kaynakçı yeterliliğinin geçerliliği, sınav parçasının/parçalarının kaynak edildiği tarihte başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri