Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamayla birlikte, kira yüzde 25 zam sınırlamasının uzatıldığını açıklamış ve şunları söylemişti; "Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak.
Söz konusu hüküm ile kira artışı bakımından 2023 Temmuz'a kadar %25 olarak belirlenen sabit oran öngörülmektedir. Böylece kiralayan lehine, bir önceki yıla ait kira bedelinin %25'ini geçmemek koşuluyla kira artışı yapılması mümkün kılınmaktadır.
Kiracı ve kiralayan TÜFE oranının altında bir artış oranına da karar verme hakkına sahiptir. İş yeri kira sözleşmeleri; ofis, ticarethane, mağaza dükkan gibi taşınmaz mallar için geçerlidir. 2023 Kasım iş yeri kira zam oranı, Tüketici Fiyat Endeksi 'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması %54,26'dir.
İŞ YERLERİNDE DURUM FARKLI
Kasım ayı kira artış oranı yüzde 54,26 olarak belirlendi. Böylece kira kontrat süresi kasım ayında dolan işletme sahipleri kiralarında tavan zammı yüzde 54,26 olarak uygulayacak.
TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre hesaplanan kira zam oranı belli oldu. Haziran ayı enflasyonu yüzde 38,21 olarak açıklanırken 12 aylık ortalama yüzde 59,95 olarak ortaya çıktı. İşyerleri kiraları için bu ay tavan zam oranı yüzde 59,95 olarak uygulanabilecek.
İlgili 17 soru bulundu
Geçici maddeye göre, 11.06.2022 ile 01.07.2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline ilişkin yapılacak artışın en fazla bir önceki kira yılına ait kira bedelinin %25'i oranında olabileceği hüküm altına alınmıştır.
Yeni dükkan aldım kiracıyı nasıl çıkarabilirim? Kiracı, yeni malikin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa çıkarılabilir.Bu ihtiyacı gerçek ve samimi olması gerekmektedir.
Kira Artışı Hesaplama
Bu nedenle bir çok uyuşmazlık çıkmakta ve davalar açılmaktadır. Yasal olarak kira artış oranları Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinde kapsamında yapılır. Bu madde kapsamında konut kira artışı %25 oranında, işyeri kira artışı ise TÜFE oranından daha fazla yapılamaz.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,27 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,31 olarak gerçekleşti.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %4,75, bir önceki yılın Aralık ayına göre %49,86, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,53 ve on iki aylık ortalamalara göre %55,30 olarak gerçekleşti.
Alo 175 Ev Sahibi Şikayet.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte kira zam oranları da belli oldu. Konutlardaki kiracılar Temmuz 2024'e kadar sözleşmelerini yüzde 25 artışla yenileyecek. Fakat iş yerleri için kira zam oranı bu ay için yüzde 59.95 oldu.
İş yeri kira artış oranı hesaplaması son 12 aylık TÜFE'nin ortalamasının tespit edilmesi ile bulunmaktadır. Ağustos 2023 yılı itibariyle bu oran %59,95 olarak tespit edilmiştir.
Sözleşmenin Süresi: İş yeri kira sözleşmeleri genel olarak 1 yıl süreli yapılmaktadır.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,95 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; haziranda Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 3,92 arttı. Yıllık bazdaki artış ise yüzde 38,21 oldu. Memur ve emekliye yapılacak zam oranını etkileyecek 6 aylık enflasyon ise yüzde 19,77 olarak gerçekleşti.
10 yıllık kiracıya ne kadar kira artışı yapılabilir? Kira artışını %25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatılmıştır. Buna göre 10 yıllık kiracının kira artışı da %25 sınırına tabidir.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Türk Borçlar Kanunu'nun 345. maddesinin ikinci fıkrasına göre, kiraya veren tarafından açılacak kira bedelinin tespiti davası için kiraya verenin kira sözleşmesinin bitişinden en az otuz (30) gün önce kiracıya yazılı bildirim yapması gerekmektedir.
Yeni malikin edinim tarihinde itibaren 1 ay içinde kiracıdan yazılı bildirim ile konut ya da işyeri gereksinimi dolayısıyla kiralananı tahliye etmesini talep etmesi gerekir. Yeni malikin edinim tarihinden itibaren 6 ay sonra tahliye davasını açmış olması gerekir.
Sözleşmesi Olmayan Kiracıyı Tahliye İçin Geçerli Nedenler
Herhangi bir kontratın olmadığı durumlarda kiranın aksamasına örnek olarak banka hesap dökümleri gösterilebilir. Kiracının tahliyesini sonuçlandırabilecek en önemli yasal etken olarak da; bir kira yılı içerisinde iki kez haklı ihtarda bulunmayı gösterebiliriz.
5 Yılını Dolduran Kiracının kira bedeli nasıl belirlenir
Söz konusu %25 sınırı ise TBK'ya eklenen geçici 1. madde ile getirilmiştir. Ancak düzenlemede TBK m. 34/2 gereğince hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri