Evde döner yapmak için dana ya da kuzu eti kullanabilirsiniz. Kuzu eti danaya göre yağlı olduğundan yağlı döner sevenler için doğru et tercihi kuzu olacaktır. Dana etinden yapacağınız döner ise nispeten daha hafif olacaktır. Dana kullanacaksanız yumuşacık az kaslı bir parça olan bonfile ile döner yapmanızı öneriyoruz.
Türkiye'de yapılan dönerlerin büyük çoğunluğunda kuzu eti kullanılmaktadır. Bunun yanında dana ve tavuk eti de sıklıkla kullanılır.
Döner yapımında dana tranç bölgesini kullanıyoruz. Dananın arka but kısmından çıkan bu et ızgaralık etlere (antrikot, bonfile, kontrfile) göre daha sert bir ettir. Ancak yaprak şeklinde ince ince kesildiği için yumuşak bir et elde etmiş olacağız.
Dönerin kaliteli olması için %100 yaprak olması ince kesilmesi gerekir. Dönerin sert olmaması için etin pembeliğini kaybettiği zaman kesilmesi gerekir. Dönerde %75 dana but, %20 kuzu eti, %5 kuyruk yağı kullanılır.
Yaprak döner içinde kıyma bulunmayan yalnızca yaprak şeklinde açılmış parça etlerin dizilmesiyle hazırlanan döner olup kesildiğinde kağıt gibi yaprak yapı çıkmamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Yaprak döner içinde kıyma bulunmayan yalnızca yaprak şeklinde açılmış parça etlerin dizilmesiyle hazırlanan döner olup kesildiğinde kağıt gibi yaprak yapı çıkmamaktadır. Kıyma döner ise etin kıyma olması ve homojen yapısı nedeniyle kesildiği zaman kağıt gibi yaprak görüntü vermektedir.
Kısacası halis İskender kebap, Bursa'dan sonra İstanbul'u da fethetti. İskender Bey'e, asırlık kebabımızın nasıl olması gerektiğini soruyorum. “İskender aslında sadece koyun ve kuzudan yapılır. Karkas alınıp işlenen etlerin bazı lop parçaları dışındaki kısımlarından kıyma çekilir.
Dönerde ağırlıklı olarak dana etinin yanı sıra, lezzet katsın diye biraz da kuzu etinin döş kısmı kullanılır. Doğrudan ızgara veya tavası yapılarak tüketilen etleri kullanmazdan önce, yumuşaklığını sağlamak, aroma ve lezzet katmak için bazı işlemler yapılır. Bu işlemlere etin marine ya da terbiye edilmesi denir.
Siz dönere baktığınızda hangi etten yapıldığını anlayabilirsiniz. Kıyma dönere baktığınızda içinde delikler vardır ve bu deliklerden sıvılar akar. Yaprak döner, çizgi çizgidir.
Dana etinde döner yapımına en uygun olan kısım antrikot, tavuk etinde ise but kısmıdır. Genellikle dışarıda yediğiniz tavuk dönerlerde göğüs eti kullanılır, bunun sebebi tavuk etlerini marinasyon karışımında bir gece bırakan ustaların öncesinde ete kesikler atmasıdır.
Döner ya da döner kebabı, iç yağla ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildikleri kebap türüdür. Orijinali koyun ve kuzu etinden yapılır.
O yüzden en başından ayrıntılı şekilde cevaplayayım. Tavuk döner yapmak için tavuğun istediğiniz kısmını kullanabilirsiniz ama doğal olarak alacağınız sonuç da değişecektir. Pek çok kişi tavuk göğüs etini kuru bulduğu için tavuk göğüs tavsiye edilen tariflerde tavuk buy kullanma eğilimindedir.
Marinesı için; -İlk önce etinizi ince yaprak gibi kesip marine edeceğiniz kaba alın. -Üzerine sütü, yağı,soğan suyunu, karabiber,pul biber ve tuzu ekleyin. -İyice karıştırıp üzerine streç film ile kapatıp bir gün buzdolabında bekletin.
Evde döner yapmak için dana ya da kuzu eti kullanabilirsiniz. Kuzu eti danaya göre yağlı olduğundan yağlı döner sevenler için doğru et tercihi kuzu olacaktır. Dana etinden yapacağınız döner ise nispeten daha hafif olacaktır. Dana kullanacaksanız yumuşacık az kaslı bir parça olan bonfile ile döner yapmanızı öneriyoruz.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Koyunun sırt kısmından çıkan etler, danada olduğu gibi en yüksek kalitedeki etler olmaktadır. Buradan çıkan küşneme ve fileto, oldukça lezzetli yemeklerde tek olarak kullanılmaktadır. Ayrıca buradan pirzola ve beyti de çıkmaktadır. Koyunun but kısmı ise kavurmalar, sulu yemekler, haşlamalar ve kıyma için uygundur.
Geçmişten beri Türk milletinin kültüründe olan döner, son derece sağlıklı bir yiyecektir. Günlük besin ihtiyacı ile birlikte vücudun ihtiyacı olan protein ve minerali de karşılamaktadır. Karbonhidrat, sodyum, potasyum ve protein açısından zengin olan döner, evlerde de kolaylıkla yapılabilmektedir.
HEM PROTEİN HEM MİNERAL İHTİYACINI KARŞILIYOR
Döner de et yiyoruz ve daha fazla tok tutuyor; hem tok tutar hem besler hem de vücudun gereksinim duyduğuvitaminproteinve mineralleri karşılar. Dönerimizin içinde bağımlılık yapan monosodyum glutamat (MSG) yoktur.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor.
Dana, sığır ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen etler, kırmızı et olarak adlandırılır. Az yağlı dana etinin 100 gramlık bir porsiyonunda yaklaşık 20 gram protein ve 8 gram yağ bulunur. Yağlı dana etinin aynı miktardaki porsiyonu ise 16 gram yağ ve yaklaşık 18 gram protein içerir.
En iyi döner dana budunun tranş kısmından yapılır. Koyun ya da kuzunun kol ve but kısmı da kullanılır. Önemli olan etin yaprak inceliğinde kesilmesidir. Dönerin daha lezzetli olması için aralarına kuzunun gömlek yağı veya koyun kuyruğundan ince kesilen yağ parçaları konur.
Bursa Döner Kebabı; küçükbaş ve büyükbaş hayvan etinden elde edilen yaprak et ve kıyma kullanılarak hazırlanan etlerin, odun kömürü ateşinde pişirildikten sonra, tırnak pidenin üzerine konulup kızgın tereyağı dökülmesi suretiyle üretilen kebaptır.
Bursa Kebabı (İskender Kebap) - Bursa
Uludağ yaylalarındaki otlar ve kekik ile beslenen koyun ve kuzu etleri ila hazırlanan kebap, yoğurt, domates sosu ve tereyağı ile tatlandırılarak Bursa ile özdeşleşmiş marka olmuştur.
Bursa'da İskender Kebabın kuzu koyun etinden olmasının aksine İstanbul'daki kebapçılarda daha çok dana eti kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri