(8) İş yerlerinde bulunması gereken piyesler ve asgari ölçüleri: a) Dükkan ve büroların dar kenarı 2.00 metreden az olmamak üzere alanı 6.00 m²'den az olamaz. b) Bağımsız bölüm net alanı 30.00 m²'den büyük dükkanlarda en az bir adet tuvalet ve lavabo yeri bulunması zorunludur.
Bina derinliğinin 7 metreden az olduğu parsellerde arka bahçe mesafesi 2 metreye kadar azaltılabilir. 4 kattan sonraki her kat için arka bahçe mesafesi 0.5 metre artırılır. Bina derinliği 40 metreden fazlaysa arka bahçe mesafesinde H/2 koşulu aranır.
Yol genişliği (metre) (Bodrum kat hariç) (Bodrum kat hariç)
Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
Bakanlar kurulu tarafından belirlenmiş ve yetkilendirilmiş alanlardaki dönüşüm, kontrol ve iyileştirme çalışmalarına “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” denir.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde, pergola ve benzerlerinin ruhsata tabi olmadığı düzenlenmiş ve yargı kararlarında da yönetmelikteki tanımına uygun inşa edilen sundurma ve pergola benzeri imalatların ruhsat gerektirmediği kabul edilmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
Değişiklikler bugün İBB Meclis oturumunda oy çokluğu ile kabul edildi. Bakanlığın talebi doğrultusunda tamamen gömülü durumdaki bodrum katların merdiven boşluğu bırakılarak dükkan olarak kullanılmasını sağlayan madde iptal edildi.
Yönetmeliğin 22'nci maddesinin birinci fıkrasının (l) bendinde ise “Bağımsız bölüm net alanının 2615'ini geçmemek kaydıyla açık çıkma şartlarım taşıyan balkonlar, kat ve ara sahanlıkları dâhil açık veya kapalı merdiven evi, katlar alanına dâhil edilmez. ” hükmüne yer verilmiştir.
✓ Asma katlarda yer alan galeri boşlukları %30 hesabına dahil edilmeksizin emsal haricidir.
Çekme mesafesi ihlali durumları, dava açılmasına ve ceza ödenmesine neden olabilecek yaptırımlara kadar götürebilir. Çekme mesafesi aynı zamanda, plan ya da ilgili Yönetmelik ile belirlenmiş bulunan, binanın yola ve /veya komşu parsellere en fazla yaklaşabileceği mesafeyi ifade eder, şeklinde de tanımlanabilir.
Özellikle bitişik nizam tarzındaki imar adalarında arka çekme mesafesinin en az 3 metre çekilmesi ibaresi açıkça verilmiştir. Bundan baz alınarak bitişik nizam imar adalarında arka çekme mesafesi en az 3 metre ile birlikte yan bahçe gibi 4 kattan sonra kat başına 0.5 metre artırmak suretiyle çekilmesi gerekmektedir.
Köylerde Çekme Mesafesi
Bitişik olmayan yan ceplerde, çelik, kagir ve benzeri yapılarda minimum (3.00) m., diğer yapılarda ise minimum (5.00) m. mesafe bırakılması şarttır.
Mutfak için minimum alan 3.3m2 iken banyo ve tuvalet 4.20m2'den küçük olamaz. Tüm bu alanlar, karşılanması gereken asgari standartlardır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
İmar Kanunu'nun 32. maddesinde; yapı tatil tutanağının yapı yerine asılması ve tebligatın bir nüshasının da muhtara bırakılmalıdır.
KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.
kaks 1.50 ne demek
Bu ifade 1.50 emsali kastetmektedir. 1.50 emsal, parselin toplam alanının 1.50 'si kadar inşaat yapılabileceğini gösterir. 1000 m2'lik parselde 1.50 emsal var ise 1500 m2 inşaat yapılabileceği anlamına gelir.
KAKS yani "Kat Alanı Katsayısı" yetkili belediye tarafından her parsel için ayrı ayrı belirlenir. Parselinizin KAKS oranını imar parseli alanınız (yola terkten sonra kalan net parsel alanı) ile çarparak kullanabileceğiniz emsal alanı hesaplayabilirsiniz.
Buna göre dükkan sahipleri de kat maliki olup; Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Dükkan sahipleri de apartman adına alınacak kararlarda söz sahibi oluyor. Taşınmazın kiraya verilmesi durumunda da dükkan sahibinin kat maliki olarak hakları devam ediyor.
Apartmandaki dükkanlar aidat verir mi? Apartmanda aidat ödeme hususunda dükkanların bu gidere katılıp katılmayacağına ilişkin hükümler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında 20. maddede açıklanıyor. Kanuna göre, dükkanlar da dahil tüm bağımsız bölümlerin aralarında başka anlaşma olmadıkça aidata katılmaları gerekiyor.
Dükkanı eve çevirmek için kat sahiplerinden kesinlikle izin alınmalıdır. Bir kat sahibinin bile izin vermemesi durumunda işlemleri yapmak mümkün değildir. Önemli olan bir başka aşama ise cins değişikliğidir. Cins değişikliği, herhangi bir gayrimenkulün tapu sicilinde gerçekleştirilen değişiklik işlemidir.
İmar durumu sorgulama işlemleri bizzat tapu kadastro müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Hızlı işlem yapmak isteyen vatandaşlar için e-devlet sistemi aracılıyla da yer için imar plan ve durumu sorgulaması tamamlanmaktadır. Belediyeye giderek imar planı sorgulaması yapılabilmektedir.
%40 imarlı arsalarda emsal oranı %40'tır. %40 imarlı olan arsalarda parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilmektedir. Parselin yüzölçümünün 1000 metrekare olması durumunda parselde yapılacak olan inşaatın toplam alanının 400 metrekareyi geçmemesi gerekmektedir.
“yüzde 60 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %60, yani 0,60'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %60'i kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 6000 m2'yi geçmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri