Bu otsu bitkinin çiçekleri oldukça ilgi çekici ve ayırt edicidir. Dulavratotunun yazın açan çiçeklerinin adeta dikenli, yuvarlak bir keseden fışkırmış gibi görünen ince, renkli yaprakları vardır. Çiçekler parlak morumsu ya da kırmızıdır. Bazı mutfaklarda Dulavratotu sebze olarak kullanılır.
İçerisinde sinir sistemini doğrudan etkileyebilecek alkaloidler (L-atropine, DL-hyoscyamine ve hyoscine) bulunuyor. Bu nedenle insanlar için tüketimi yasaklı ve zehirli bir bitki olarak yerini almış durumda. Satışı yasaklı olan bitkiler listesinde de rastlıyoruz güzelavrat otu bitkisine.
Cilt yüzeyinde meydana gelen akne, sivilce, sedef ve egzama gibi hastalıklarına dulavrat otunun yağı birebir fayda sağlar. Ayrıca tahrişe neden olmuş vücudun sakinleşmesini ve hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. İnülin maddesi kandaki şeker oranını dengeler.
Dulavrat otu kimler kullanamaz? Dulavratotu kökünden kaçınması gereken kişiler şunlardır: hamile olan, hamile kalmak isteyen veya emziren kadınlar. 18 yaşından küçük çocuklar.
Yol kenarlarında yetişen çok yıllık dayanıklı otsu bitkidir. 30-60 cm. kadar boylanabilir. Dallara ayrılan dik bir gövdesi, iri yaprakları, yaz aylarında açan parlak morumsu ya da kırmızı çiçekleri vardır. Yapraklarının altı tüylü, damarlı ve beyaz renklidir. Çiçek yakınındaki yaprakları daha küçük olur.
İlgili 25 soru bulundu
Ülkemizde dul avrat otu ismi ile de bilinen güzel avrat otunun gerçek adı Atropa Belladonna'dır. Sağlık üzerinde onlarca olumlu faydası olmasına rağmen içeriğindeki atropin maddesi nedeniyle evde kullanıma uygun değildir. Çünkü atropin tüketildiğinde veya yanlış kullanıldığında zehirlenmeye neden olur.
Güzel avrat otu ile gelişen zehirlenmeler antikolinerjik sendroma yol açabilmektedir. Bitkinin yüksek miktarda alınması letarji, koma ve hatta ölümle sonuçlanabilen ciddi klinik tabloya neden olabilir.
Soğuğa ve kötü hava koşullarına oldukça dayanıklı olan bu bitki genelde salaş yerlerde yetişir. Nemli bölgeleri ve gölgeyi tercih eden Dulavratotu ülkemizde daha çok Orta, Kuzey ve Doğu Anadolu'da farklı türlerine rastlanırken, Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika'da yaygındır.
Dulavrat otunun kök ve yaprakları bir tencerede kaynatıldıktan sonra, banyo suyuna eklenir. Saçların beslenmesini sağlar. Vücut fonksiyonlarının sağlıklı şekilde çalışması için düzenli olarak çayı tüketilir. Dulavrat otu cilde nasıl uygulanır dediğinizde yağını ya da soğumuş çayını kullanabilirsiniz.
GÜZELAVRAT OTU NASIL ANLAŞILIR? Güzelavrat otu dallanmış, çok yıllık bir bitkidir, çoğunlukla etli köke sahip bir yarı çalı olarak görülür. Bitkinin boyu 1.5 metreye, uzun oval yaprakları ise 18 cmye kadar erişebilir. Çan şekilli çiçekleri hafif yeşil-soluk mor ve az kokuludur.
Güzelavrat otu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi ile Güney'de Toroslar bölgesinde yetişiyor. Etli bir köke ve yarı çalı görüntüsüne sahip güzel avrat otu 180 cm kadar uzayabiliyor.
Saçın güçlü olması ve dökülmesinin önlenmesi için saç köklerinin tedavi edilmesi gerekir. 5-7 damla yağı 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağ ile karıştırın, saç derisine sürün ve birkaç saat veya bir gece bekletin, ardından her zamanki gibi yıkayın. Taşıyıcı yağ olarak zeytin, hint veya dulavratotu yağı kullanılmalıdır.
Kanser tedavisinde, Hipertansiyon, arteriyoskleroz, hepatit ve diğer enflamasyonlu hastalıkların tedavisine yardımcı olarak, Afrodizyak etkisi ile cinsel isteği ve gücü arttırmak için, oral yolla (ağızdan alınarak) kullanılır.
Bitki alındıktan 15-30 dk sonra boğazda kuruluk, susuzluk hissi, göz bebeği genişlemesi, görme bulanıklığı, baş ağrısı, baş dönmesi, sayıklama, taşkınlık ve hiddet görülür.
Uzmanlar, dulavrat otunun saçları yeniden çıkardığını söyledi. Kellik, genel olarak bütün başta ya da belli bir bölgede saç kaybı olarak tanımlanıyor.
Halk arasında daha çok çıban otu, sinir otu ve yara otu olarak bilinen damar otu, kalsiyum, potasyum gibi mineraller açısından zengindir. Alternatifin kullanım olarak tercih ettiği damar otu, C ve K vitaminleri bakımından çok zengindir. İlaç sanayinde en çok kullanılan bitki türlerinden birisidir.
O günden beri de bu bitki 'kadın otu' olarak da anılıyor. Bilim adamları hayıtın, vücutta hormon dengesini sağlayan hipofiz bezini düzenleyerek, hormon dengesizliğinden kaynaklanan kadın hastalıklarını iyileştirdiğini düşünüyor. Hayıt, adet gecikmelerini, ağır adet dönemlerini düzenliyor.
Çok yıllık otsu bir bitki olan altın otu en çok Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişmektedir. En iyi altın otu ise Van ilinde yetişir. Özellikle bu bölgede bitkisel tedavi için kullanılan altın otu daha çok kayalık bölgeleri sever.
Burdock Root, Canfeza Sezgin tarafından hazırlanan bitki özlü içeriklere sahip cilde oldukça yararı olan bir krem çeşididir. Dulavratotu özü ve probiyotik fraksiyonu ile hazırlanmıştır. Cildin pH dengesini korurken cilt bariyerini güçlendirir.
Bunun sebebi olarak ise içeriğindeki alkaloidler (L-atropine, DL-hyoscyamine ve hyoscine) gösterilmektedir. Bu nedenle güzel avrat otu satışı yasaklı olan bitkilerden biridir.
Dulavratotu azotlu gübreye çok reaktiftir. Yayılma tohumların yaz ortası ekilerek elde edilir. Hasat, tohumlamadan üç ila dört ay sonra, köklerin çok lifli hale geldiği sonbaharın sonlarına kadar gerçekleşir.
Örneğin ele alınacak tarifi ile beraber güzel avrat otu bitki çayı olarak tüketebilirsiniz. Bir kaşık avrat otunu su içerisinde kaynatın. Bir bardak su içerisinde kaynattıktan sonra, 15 dakika kısık ateşte tutun. Daha sonra suyunu süzmek suretiyle günde 3 defa almak üzere birer bardak tüketmek mümkün.
Kökleri % 0,3 oranında hiyosiyaminlerle skopolamin alkaloidlerini taşır. Bundan dolayı zehirli bir bitkidir.
Güzel avrat otunun satış no0ktaları güvenli aktar dükkanlarıdır.
Günde 2 kez tercihen sabah ve akşam yatmadan önce.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri