Basınç farkı nedeniyle komşu mekana geçen duman tabakası, komşu mekan ortam havasından daha az yoğunlukta olduğundan tavana doğru yükselir.
Duman, genellikle yanma tepkimesi için yeterli oksijen bulunmadığında oluşur ve çoğu zaman zehirli içeriktedir. Oksijenin bol bulunduğu durumlarda, yanıcı maddenin tamamı yanar ve sadece su ve karbondioksit üretilir.
Bir yangın ortamında dumanın hacmi, yangın yükü olarak da tanımlanabilen yapıda bulunan yanabilir maddelerin miktarına, türüne ve yapının havalandırma koşullarına bağlıdır.
Duman ise katı, sıvı ve gazların karışımıdır. Bacadan çıkan dumanda kül, yanmamış kömür, karbon (is), yoğunlaşmış su damlacıkları ve katran tanecikleri bulunur. Duman yukarıya doğru yükselirken hava tabakalarına çarpar ve kendine uygun bir yol bulur.
Kaynak dumanı, azot oksit (NOx), karbon monoksit (CO), karbondioksit (CO2), ozon (O3) ve argon, helyum gibi koruyucu gazlardan oluşan ve havaya dağılabilen bir gaz karışımı içerebilir. Duman bulutunun görünen kısmı temel olarak metal, metal oksit ve akı parçacıklarıdır (kullanıldıysa).
İlgili 39 soru bulundu
Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 40 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur. Tütün dumanına maruz kalmak, kanser, amfizem ve kalp hastalıkları gibi birçok hastalığa neden olmaktadır.
Tütün yandığında açığa çıkan ısı, gazı ısıtarak yoğunluğunun azalmasına neden olur (Yüksek ortalama kinetik enerjiye sahip gaz moleküllerinin çarpışmaları sonucunda). Bunun sonucunda görece soğuk ve yoğun olan diğer bölgelerdeki moleküllerin basıncı nedeniyle bu sıcak hava akımı yükselmeye başlar.
Kabartma tozu ve beyaz sirke. Kulağa eski moda ilaçlar gibi gelebiliyor. Ancak bu günlük ev eşyaları duman kokuları üzerinde harikalar yaratabiliyor. Sirke ve karbonatı sprey özelliği olan bir şişeye koyarak püskürtmek oldukça fayda sağlıyor.
Turbonun yağ yakması sonucu dumanın gri renk olması en sık karşılaşılan sorundur. Bu da turbo yataklarının ve turbo mili üzerindeki segmanların aşınması ile ortaya çıkar.
İslâmî literatüre göre kıyametin büyük alâmetlerinden biri. Kozmolojik düzenin bozulmasından önce meydana gelecek olan ve bu sürecin jeolojik zaman ölçüsüyle yaklaştığına işaret eden belirtiler. Kur'ân-ı Kerîm'de Bedir Gazvesi veya kıyamet günü için kullanılan bir tabir.
Duman içinde yoğun olarak bulunmakla birlikte, gazın kendisinin, havadan hafif, kokusuz, tatsız, renksiz olması ve tahriş edici olmaması nedeniyle fark edilmediğinden “sessiz katil veya sinsi düşman” denilir.
İçicinin ağzına giren dumanın ısısı 37-60 o C civarındadır. Tabii bu yapıtların boyuna göre değişmektedir. Purolarda yanal dumanın ısısı 540 o C, emişte dumanın ısısı ise 900 o C civarında olduğu tespit edilmiştir. Keza pipo içimi esnasında oluşan dumanın ısısı 700 o C yanal, emiş anında ise 870 o C dir.
Duman, Kaan Tangöze'nin geniş aralıklı vokal performanslarıyla birlikte Amerikan Grunge ve Alternatif rock türlerini Türkiye'ye özgü Arabesk ve Halk müziğini birleştiren tarzıyla tanınır.
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir.
Hava Filtresi tıkandığında veya gerektirdiği gibi görevini yerine getiremediğinde silindir içerisindeki yanma odalarına yeterli hava miktarını iletemiyor ve siyah duman atmasına sebep olabiliyor. Yetersiz hava miktarı nedeniyle sağlıklı bir yakıt yanması gerçekleşemiyor ve aracın yakıt tüketiminde artış gözlemleniyor.
Liqui Moly Oil Smoke Stop - Yağ Dumanı Önleyici 300ml
Katalitik konvertörün çalışma ömrünü uzatır. Dizel araçlardaki siyah (kara) duman atmayı önler.
3Beyaz Duman
Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
Egzoz dumanın rengi mavi ise motor yağ yakıyordur. Motor yağının yanma odalarına gitmesini sağlayan segmanlar ya da supap contaları aşınınca yağ, silindirlerin içine kaçarak yanar ve dışarı atılmaya çalışılır. Bu da mavi egzoz dumanı ile kendini belli eder.
Mavi duman çıkması
Egzozdan mavi duman çıkıyorsa bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Bu durum genellikle pistonların, yağ segmanlarının ve supap lastiklerinin aşınmasından meydana gelmektedir. Turbo araçlarda ise yağ sızmalarından kaynaklanabilmektedir.
Su bardağının içerisine 1 paket hamur kabartma tozunu dökün. Elma sirkesini de hamur kabartma tozunun üzerine taşmaması için yavaş yavaş ekleyin.Bu yaptığınız karışımı sigara içilen ortamda herhangi bir yere koyun ve orada kalsın. Elma sirkesi ve hamur kabartma tozu ortamda buharlaşarak sigara kokusunu gidermektedir.
Zehirli dumanlar binadan olabildiğince hızlı bir şekilde çıkarılmalıdır. Doğal duman çıkışı sağlamak için duman bacaları takılır. Bu sistemler otomatik (duman dedektörleriyle) veya manuel (DIT anahtarlarıyla) olarak etkinleştirilebilir. Pencere veya ışıklık kubbesi gibi havalandırma boşluklarını açarlar.
Dumana maruz kalmak öncelikle burun ve genizde tahribata neden oluyor ve vücudun savunma mekanizmasını harekete geçiriyor. Sağlıklı kişilerde vücut bunu kaldırabilirken, hasta kişiler zorlanabiliyor. Genel olarak akciğerlerdeki alveolar makrofaj denilen hücreler partikülleri yakalayarak temizliyor.
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda nargilenin sigaradan daha zararsız olduğunu düşünmek yanlıştır.
ÇÖZÜM SİRKE
Sigara içilen alana geceden birkaç kase sirke koyun ve kapıyı kapatın. Bir gün kadar sirkeli kaseler içeride kalsın ve sonra kaseleri odadan çıkarın.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri