Alplerde geniş kar alanları, "kar kanı" olarak bilinen bir fenomen olarak garip bir şekilde kızıla dönüyor. Bilim adamlarına ve bölge sakinlerine göre, belirli bir alg türünün sonucu olduğu düşünülen ve daha sık yayılan kırmızı lekelere iklim değişikliği neden oluyor.
Çocukken bir şeyin gerçekleşmesinin zor olduğunu söylerken, yarı alaycı bir ifadeyle sıklıkla kullanırdık bu deyimi... “Kırmızı kar yağınca!” diye olumsuzluk bildiren bir deyim vardı. Yani bir işin olurunun pek olmayacağını ya da çok küçük bir olasılık olduğunu belirtmek için söylenirdi.
Alplerin yüksek kesimlerinde kırmızı kar görüldü. Uzmanlara göre bu durum, bölgedeki kar içinde bulunan tek hücreli canlıların renk değiştirmesinden kaynaklanıyor. Karbondioksit miktarının artışı renk değişikliğine neden oluyor.
Kuzey Afrika'dan esen rüzgarlar çok hafif toz tabakasını da beraberinde sürükler. Soğuk hava kütleleri ile çarpıştıklarında yağmur veya kar tanesi olarak yeryüzüne düşer. Yağış sonrası araçların üzerinde veya yerlerde toz lekeleri görüyorsanız bu tozlardandır.
Renkli kar aslında kendiliğinden yağmaz. İnsanların doğayı kirleterek, endüstri ve sanayi bölgelerindeki hava kirliliklerinden dolayı kar bu kirlerin rengini alarak yağabilir. Mesela, Görland'da arktik bölgede kırmızı, yeşil renkte kar yağmış.
İlgili 15 soru bulundu
Bunu en açık şekilde gösteren gelişmeyse kar yağışının yere siyah renkte düşmesi oldu... Karın havadaki kömür tozu nedeniyle siyah olarak yağdığı belirtildi..
ABD'DE PEMBE KAR YAĞDI - WEB TV
Semti tamamen örten pembe renkli kar karşısında şaşkına dönen halkın, olayın aslını öğrenmesinden sonra ise şaşkınlıkları endişeye dönüştü. Çünkü yağan karın pembeye dönüşmesinin nedeni, görevliler tarafından yıkılan bir işletmeden yayılan toz bulutuydu.
Sıcak su kullanmak muhtemelen karı eritmenin en kolay yoludur. Karın üzerine bir hortumla sıcak su püskürtün ve eritin. Bunun uzun süreli bir çözüm olmadığını unutmayın. Bu nedenle, su birikintisinin donmasını önlemek için zemini kum veya herhangi bir buz eritici karışımı ile örtmeniz gerekir.
Karın rengi, kristallerinin güneş ışığını tamamen yansıtmasından dolayı beyazdır. Atmosferde kirleticiler bulunuyorsa kar kirleticiler rengine; sarı veya kırmızıya dönüşebilir. Hava kütlelerinin sıcaklık ve mutlak nem oranlarına göre kar taneleri çeşitli şekillerde düşer.
Suni karı üretmenin en basit yolu olarak yakındaki akarsulardan ve göllerden çıkarılan ve depolanan soğuk suyun, kar makinelerinin ince nozullarına gönderilerek, yüksek basınçta preslenmesi ile oluşturuluyor. Nozullardan çıkar çıkmaz donan küçük damlacıklar ortaya çıkmasını sağlıyor.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı.
1- Aomori (Japonya)
Honşu Adasının en kuzey ucundaki 300 bin nüfuslu Aomori, dünyada en fazla kar yağışı alan büyük şehir. Şehre her yıl ortalama 7.9 metre kar yağıyor.
Kar yağışlarının devamlı oluşu ise örtüye yenilerinin eklenmesine yol açar. Sert ve kuru kuzey sektörlü rüzgârlar, karın yerde kalma süresini ve kalınlığını etkiler. Karın kalınlığı fazla olduğunda erime güçleşir. Yağmur karı eritir.
Alp Dağları'nın yüksek kesimlerinde, Haziran ayında "kırmızı kar" görüldü. Bilim insanları, mikroalglerin çoğalmasının karın renk değiştirmesine neden olduğunu açıkladı. Uzmanlara göre, bu durum, havadaki karbondioksit miktarının artması ve iklim değişikliği nedeniyle gerçekleşti.
Bulutlu ge- celerde ise normalde uzaya ulaşan uzun dalga boylu kırmızı ve tonlarındaki ışınlar bulutlardan sekerek yer- yüzüne geri döner. Bunun sonucunda bulutlu şehirler- de kırmızımsı gökyüzü parlamaları ortaya çıkar.
Kar yağarken havanın turuncu olması şehrin ışıklarıyla ilgilidir. Böyle bir durumda şehrin ışıklarının (sokak lambaları, binaların ışıkları v.b.) renksiz olan, şeffaf kar taneleri tarafından yansıtılması ve kırılması neticesinde hava turuncu renk tonlarında aydınlanmaktadır.
Ses, kara rastladığında ses dalgalarının büyük bir kısmı karın içine girer. Ve birçoğu geri çıkamaz. Yani kar tanecikleri ses dalgalarını soğutur. Bir başka deyişle kar, ses enerjisini yutar.
Yağmur ve kar tanelerinin yere düşmeden önce çarpışmadığı ya da birleşmediği bilgisi tamamen yanlıştır. Aksine kar taneleri bir araya gelerek daha büyük kar taneleri meydana getirebilirler. Veya tam tersi büyük olan bir kar tanesi ayrışabilir. Bunlar tamamen havanın ve rüzgarın durumuyla ilgilidir.
Tüm yurdu etkisi altına alan ve bir yandan günlük yaşamı zorlaştırırken öbür taraftan bembeyaz örtüsüyle hayata güzellik katan karın 8 çeşidi bulunuyor.
Karı veya buzu kaldırmak için kullanılan maddeler tuz, kum veya kum içeren malzemeler olarak sıralanabilir. Pratikte kullanılan bu malzemelerle donma noktası suyun donma noktasından aşağıya çekilir. Günü-müzde kullanılan kimyasal maddeler sodyum klorür, kalsiyum klorür ve potasyum klorür tuzlarıdır [2-4].
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır.
KAVURMANIN TUZU NE ZAMAN ATILIR? Et kavurmanın yumuşak olması için tuzun en son atılması gerekir. Aksi halde sertleşmeye müsait olan et, eğer pişme esnasında tuz atılırsa daha da sert bir dokuya ulaşır. Bu nedenle, et kavurmayı piştikten sonra, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katın.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır.
Türkiye'nin en yüksek noktası Ağrı Dağı'nın bir bölümü ile Iğdır'daki Zor ve Canderviş dağları kar yağışıyla beyaza büründü.
1) Kar beyaz değil
Ancak karın yüzeyi ışığı farklı yönlere yansıtıp renk spektrumunu dağıtarak beyaz görünmesine neden olur. Bazen kar farklı renk tonlarında da görünebilir. Toz, kirlilik veya tatlı su yosunu kara siyah, turuncu ve mavi renk katabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri