Dünya'nın yerçekimiyle yüzeyde tutulan her şey, onunla birlikte hareket eder. Buna insanlar, okyanuslar hatta atmosfer de dâhil!.. İşte bizim de Dünya'nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya'nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.
Dünyanın döndüğünü neden hissetmiyoruz? Kısa cevap: Dünya sabit bir hızla döner (dönme hızında herhangi bir değişiklik olmaz) ve biz, yüzeyde yaşayan insanlar onunla birlikte aynı hızda hareket ederiz, bu nedenle doğrudan herhangi bir etki hissetmeyiz. Havaya sıçradığımızda, aynı noktaya inmemizin nedeni de budur.
Dünya'mızın dönüşünü hissetmiyoruz; zira atmosfer, karalar, dağlar ve Dünya üzerinde geriye kalan her şey, aynı sabit hızla dönmeye devam ediyor.
Ancak dünyanın dönüşündeki yavaşlama GPS'ler için sorun olur ve uçakların kazasına sebep olur. Çünkü uçakların yön bulması, iniş kalkışlarını belirleyen sistem kullanılmaz hale gelir. - Kutup bölgelerine doğru hareketlenme başlar. Denizin ekvatorda durmasını sağlayan güç dönüşün yavaşlamasıyla azalır.
Bilim insanları bunun nedenini anlamakta zorlanıyor. Şarku'l Avsat'ın The Independent'ten aktardığı habere göre, Dünya gününün yaklaşık 86 bin 400 saniye uzadığını gösteren veriler var. Milyonlarca yıldan beri, Ay'ın neden olduğu sürtünme nedeniyle gezegenin dönüşü yavaşlıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Dünya, Güneş Sistemi içerisinde 4.54 milyar yıl kadar önce oluştuğunda, bugünkünden daha hızlı dönmekteydi. Ancak zaman içerisinde dönüş hızı yavaşladı ve halen de yavaşlıyor. Buna bağlı olarak gün uzunlukları da giderek artıyor.
Gezegenimizin dönüş hızı mevsimlerin ve günlerin süresini belirleyen yegane ölçüttür. Hızın artması günlerin 24 saatten daha kısa sürmesine, bir anlamda günlerin çok daha kısa sürmesine neden olur. Bu da insanın ortalama yaşam süresini düşürür.
Dünya, kendi ekseni etrafında atmosfer ile birlikte döndüğü için bu dönüş hissedilmez. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hızı en fazla Ekvator üzerindedir. Bu hız saatte 1670 km'dir. Kutuplarda hız sıfırdır.
“Dünya'mızın kendi ekseni etrafında, 24 saatte bir tur dönmesine 1 gün denir.” Bu bilgi, hepimizin çok iyi bildiği bir tanım olsa da aslında tam olarak doğru değil. Eğer biraz derinlemesine bakarsak; gezegenimizin kendi ekseni etrafındaki 1 tam tur hareketinin 23 saat 56 dakika 4,09 saniye sürdüğünü görürüz.
Dünya'nın kendi ekseni etrafında bir tam tur dönmesi yani Dünya'da bir gün 24 saat, yani 86.400 saniye sürmekte. Genel kabul bu olsa da, aslında bu süre her zaman tam olarak bu ölçüde gerçekleşmiyor. Birkaç milisaniye uzun ya da kısa gerçekleşebilen bu süre, birkaç faktöre bağlı olarak değişebiliyor.
Güneş, Samanyolu merkezinin çevresinde yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıkta döner. Galaktik merkez çevresinde bir dönüşünü yaklaşık 225-250 milyon yılda bir tamamlar. Yaklaşık yörünge hızı saniyede 220 kilometredir (+/-20 km/s). Bu da her 1.400 yılda bir 1 ışık yılıdır.
Güneş Batı'dan doğar, Doğu'dan batardı. Afrika ve Avrasya'daki tüm çöllerin yaklaşık dörtte biri yok olurdu (yerini ormanlık veya otlak alanlarla değişirdi). Dünya, çok farklı okyanus akıntılarına sahip olurdu. Ana okyanus akıntıları Atlantik'ten Pasifik'e geçerek gezegenin iklimini büyük ölçüde değiştirirdi.
Dünya'nın dönüşü sabittir ancak, hızı bulunduğu enleme bağlıdır.
Dünya, kendi etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede bir döner. Bu, 1 tura karşılık gelir. Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir. Yani iddiamız, Dünya'nın kendi etrafında 365 tur ve çeyrek tur attığı yönündedir.
Dünya'daki en hızlı şey ışıktır. Hiçbir şey ışık hızını geçemez. Bilim insanlarına göre eğer bir kişi ışık hızında giderse zamanda yolculuk yapabilir. Ayrıca tam ışık hızında gitmeniz gerekmez, ışık hızının %95,555 hızı ile gidilirse de zamanda yolculuk yapılabilir.
Dünya her 24 saatte bir kendi ekseni etrafında döner. Dünya'nın dönüş hızı yaklaşık olarak saatte 1.600 kilometreye tekamül eder.
Bilim insanları tarafından yapılan açıklamaya göre dünya normalden daha hızlı dönüyor. Bu da demek oluyor ki 1 gün artık 24 saat değil!
Bu yüzden Güneşin yörüngesinde dönmeye devam ettiler. Dünyamızın birkaç milyar yıl sonra güneşe çarpacağı biliniyor. Güneş'in kütle çekim kuvveti Dünya'nın hızının yönünü sürekli olarak değiştirir, böylece Dünya Güneş'in etrafında neredeyse dairesel bir yörüngede döner.
Kepler Kanunu'na göre gezegenler Güneş etrafındaki dönüş yörüngelerinde Güneş'e yaklaştıkça daha hızlı hareket ediyor. Yani günöte noktasında Dünya saatte 105 bin 444 kilometre hızla hareket ediyor. Bu, günberi noktasındaki hızına kıyasla saatte 3600 kilometre yavaşlama anlamına geliyor.
Dönmenin Sebebi Kütleçekim! Kütleçekim, maddenin uzayda iken birbirini çekme isteği ile oluşan bir kuvvet. Bu kuvvetin asıl kaynağının graviton denen varlığı henüz kanıtlanamamış bir parçacık ile oluştuğu düşünülüyor.
Yaklaşık saniyede 460 metre hızda dönüyor (ekvator baz alındığında). Dönüş yönündeki ani değişim, feci rüzgarlara ve akabinde büyük dalgalara neden olurdu. Bu anormal hava koşullarıyla birlikte, yeryüzündeki ne var ne yok her şey yok olacak.
Dünyanın dönüş yönünün çekirdeğin dönüş yönü belirlemiyor. Geçmişte bir çok kez çekirdeğin dönüş yönü değişsede dünyanın dönüş yönü değişmemiştir.
Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır. Dünyanın dönme eksenleri, güneşin etrafında bulunan uzayın yörüngesine eğilimli bir şekildedir.
Güneş Sistemi kütlesinin yüzde 99,86'lık kısmını oluşturan Güneş'in içerisine kaç adet Dünya sığdırabiliriz? Güneş'in içine 1.3 milyon adet Dünya sığar. Bu da muazzam sayıda Dünya anlamına geliyor. Satürn ve Jüpiter gezegenleri ise Güneş Sistemi'nin yüzde 0.14'lük kısmını oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri