20 Ağustos 1977'de fırlatılan Voyager 2, 5 Haziran 1989'da Neptün'ü gözlemlemeye başladı ancak 25 Ağustos 1989'da gezegene en yakın noktasına ulaştı. Yani görev uçuş süresi kabaca 12 yıl 5 gündü.
Bizden ortalama 4,5 milyar km uzakta olan Neptün, aynı zamanda Güneş Sistemi'nin en az bilinen gezegeni ve artık oraya yeni bir araştırma sondası gönderme zamanı geldi.
Neptün'ün kendi etrafındaki 1 turu (1 Neptün Günü) yaklaşık olarak 16 Dünya saati sürmektedir. 1 Neptün yılı ise yaklaşık 165 Dünya yılına (60.190 Dünya gününe) tekabül etmektedir.
Güneşe yakınlığına göre gezegenlerin sıralaması;
Gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralaması ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars, Merkür'dür.
Sonuç olarak, herhangi bir uzay aracının oraya ulaşması 15 yıl kadar sürecektir. Şurada Paylaş! 20 Ağustos 1977'de fırlatılan Voyager 2, 5 Haziran 1989'da Neptün'ü gözlemlemeye başladı ancak 25 Ağustos 1989'da gezegene en yakın noktasına ulaştı. Yani görev uçuş süresi kabaca 12 yıl 5 gündü.
İlgili 42 soru bulundu
Neptün şimdiye kadar sadece Voyager 2 tarafından ziyaret edildi.
Neptün üzerindeki en düşük sıcaklık -215 °C, Uranüs'teki en düşük sıcaklık ise -225°C'dir. Yani Uranüs Güneş'e, Neptün'den bir hayli yakın olduğu halde mavi komşusundan daha soğuktur. Evren'in temel yasalarından biriyle (Isı kaynağına yaklaştıkça ısınma artar.)
Dünya 1 yıl = 365 gün. Mars 1 yıl= 686 gün. Jüpiter 1 yıl = 4333 gün. Satürn 1 yıl = 10.755 gün.
Mavi gezegen Neptün'e baktığımızda görebileceğimiz en belirgin ve büyük ihtimalle ilk oluşum, büyük kara benek olarak adlandırılan leke olacaktır. Bir fırtına bölgesi olan bu lekenin büyüklüğü ve konumu, büyük kırmızı beneğin Jüpiter'e oranıyla hemen hemen aynıdır.
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Venüs, kendi ekseni etrafında, Güneş Sistemi'ndeki diğer tüm gezegenlerin aksi istikametinde döner. Güneş etrafındaki dönüşünü 224,7 Dünya gününde tamamlar. Büyüklüğü açısından Dünya ile benzerlik gösterdiğinden Dünya ile kardeş gezegen veya dünyanın ikizi olarak da bilinmektedir.
Dünya ile Ay arasında ortalama yörünge uzaklığında ışığın yüzeyden yüzeye ulaşması için geçen süre 1,255 saniyedir.
CNN'in haberine göre, böylece 225 milyon kilometre uzaklıktaki Kızıl Gezegen'e yapılacak yolculuğun süresi en az yarı yarıya azaltabilecek. Mevcut teknolojiyle Mars'a insansız uzay yolculuğu en az 7 ay sürüyor. İnsanlı yolculukta bu süre en az 9 aya çıkıyor.
Neptün gezegeni mavi gezegen olarak ta bilinmektedir. Neptün gezegeni ismini mavi renginden dolayı Roma tarihinde deniz tanrısından almıştır. Yunan mitolojisine baktığımız zaman Poseidon olarak tanımlanmaktadır. Neptün Gezegeninin atmosferi %80 oranında hidrojen, oranında ise Helyumdan oluşur.
Ay'ın ilk oluştuğunda Dünya'ya bugünkünden daha yakın olduğu düşünülüyor. Bilgisayar simülasyonları aradaki mesafenin bir zamanlar 22.500 km olduğunu gösteriyor. Bugün bu mesafe 402.336 km.
Mars'ın Güneş'ten ortalama uzaklığı yaklaşık 230.000.000 km (1,5 AU), yörünge süresi ise 687 Dünya günüdür. Mars günü Dünya gününden biraz daha uzun olup, tam olarak 24 saat, 39 dakika ve 35,244 saniyedir. Bir Mars yılı 1.8809 Dünya yılıdır, yani Dünya zaman birimiyle tam olarak 1 yıl, 320 gün ve 18,2 saattir.
Yani Venüs kendi ekseni etrafında bir tam turunu tamamlamadan Güneş etrafındaki bir turunu tamamlar. Venüs'ün bir yılı 225 Dünya gününe eşit iken, bir günü 243 Dünya günüdür. 243 gün Venüs'ün kendi ekseni etrafında 360 derecelik tam bir dönüş yapması için geçen süredir. Buna yıldızıl gün denir.
Bu yüzden bir gün Merkür'de daha uzun sürer. Merkür'ün bir günü Dünya'nın yaklaşık 59 gününe eşittir.
Bilim insanları evrenin en soğuk yerini belirledi.
Erboğa Takımyıldızı'ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece.
Bunlardan yaşam formumuzun için en uygun olanı Mars. Hem de onca farklılığa rağmen. Dünya'nın ortalama sıcaklığı 20 dereceyken Marsın ortalama sıcaklığı -60 derecedir.
Antarktika, dünyanın en soğuk yeri olmasının yanında, dünyanın en sonu, en kuru yeri, en rüzgârlı yeri, en yüksek yeri ve en izole yeri olma özelliğine de sahip. Dünya üzerinde 'insanların yaşadığı en soğuk yerleşim yeri', Rusya'nın kuzeyindeki Oymyakon köyüdür.
JÜPİTER'DE YAŞAM İHTİMALİ
Güneş sisteminin en büyük gezegeninde yaşam mümkün demek için henüz erken. Ancak gezegenin bulutlarında yeterli su aktivitesi ve doğru atmosfer koşullarının olduğu belirtiliyor.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
Neptün'ün atmosferindeki metan yaklaşık 600 nanometre dalga boyundaki kırmızı ışığı soğurur, ışık tayfını oluşturan diğer dalga boyundaki ışınlar ise geri yansır. Aslında sadece metanın etkisi hesaba katıldığında Neptün'ün mavi-yeşil bir renkte görünmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri