Dünya'nın kütlesi için mevcut en iyi tahmin M⊕ = 5,9722×1024 kg'dır ve bu değerin bağıl belirsizliği 10−4'tür. Bu, 5.515 kg/m3'lük bir ortalama yoğunluğa eşittir. En yakın metrik öntakı kullanılarak, Dünya kütlesi yaklaşık olarak altı ronnagram veya 6,0 Rg'ye denk gelir.
Dünya'nın kütlesi, Newton'un kütleçekim yasasıyla hesaplanmıştır. Bunun için kütlesi bilinen herhangi bir cisim kullanılabilir. 1 kg kütleye sahip bir cismi referans alır, Dünya'nın yarıçapını ve kütleçekim sabitini yerine koyarsanız Dünya'nın kütlesi olan 6.0×10²⁴ kg elde edersiniz.
Gezegenimizin kütlesi ise sabit değildir. Dünya'nın kütlesinin yıllık değişimiyle ilgili olarak kesin bir kanı bulunmamaktadır. Net olarak bilinen şey, Dünya'nın her yıl, hem kütle kazanıp, hem kütle kaybettiği yönündedir. Dünya'nın kütle kazanmasının açık ara farkla birinci nedeni düşen meteorlardır.
Dünya'nın kütlesi, Newton'un kütleçekim yasasıyla hesaplanmıştır. Bunun için kütlesi bilinen herhangi bir cisim kullanılabilir. 1 kg kütleye sahip bir cismi referans alır, Dünya'nın yarıçapını ve kütleçekim sabitini yerine koyarsanız Dünya'nın kütlesi olan 6.0×10²⁴ kg elde edersiniz.
Cismin ağırlığı, cismin yer çekimi kuvveti, kilogram olarak ifade edilir. Aslında cismin ağırlığı, cismin yer çekimi kuvveti, kilopond olarak da bilinen, kilogram-kuvvete karşılık gelmektedir. Dünya yüzeyindeki bütün cisimler kesin olarak 9.8 m/s2 yer çekimi ivmesine maruz kalır.
İlgili 44 soru bulundu
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır. Ay'da 1.62 N(Ay'daki ağırlık Dünya'daki ağırlığın 6'da 1'idir.)
Güneş'in kütlesi 1.989 x 10 30 kilogram olup, Yer'in kütlesinin yaklaşık 333000 katıdır.
Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Ay kütlesi (ML) kütlenin Ay'ın toplam kütlesine eşitlenmesi. 1 ML = 7.3477 × 1022 kg.
Örneğin uzay boşluğunda yerçekimi yoktur, dolayısıyla ağırlığınız yoktur ve tartıya çıksanız 0 kg gelirsiniz. Ancak, uzayda ve her yerde kütleniz vardır.
Bu bizde kütlenin artmış olabileceği algısını oluşturabilir. Ancak tüm bu bölünmeler büyüme ve oluşumlar yine dünyadaki var olan kütleden elde edildiği için dünya kütlesi yine sabittir.
Güneş, güneş sisteminin en uzak ve en büyük yıldızıdır. Dünya'ya uzaklığı yaklaşık 150 milyon kilometre, çapı ise 1.392.000 kilometredir. Bu çap, Yeryüzünün 109 katı, Jüpiter'in de 10 katı kadardır.
Jüpiter kütlesi, kütlenin Jüpiter'in toplam kütlesine eşitlenmesi (1.8986 × 1027 kg, 317.83 Dünya kütlesi; 1 Dünya kütlesi eşittir 0.00315 Jüpiter kütlesi). Jüpiter kütlesi; Gaz devi, dış gezegenler ve Güneş dışı gezegenlerin kütlelerini tanımlamak için kullanılır.
Matematiksel hesaplamalar sonucu bir yıl 365 günden ve 12 aydan oluşmaktadır. Dünya, Güneş etrafındaki tam turunu 365 gün 6 saatte tamamlamaktadır. 365 günü 12 aya böldüğümüzde ortaya 30,4 gibi bir sayı çıkmaktadır.
Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur.
Kütle, bir nesnedeki madde miktarıdır; cisimlerin barındırdıkları atom sayısına ve çeşidine bağlı olarak belirlenir. Çoğu zaman kilogram (kg) veya gram (gr) birimiyle ölçülür.
Güneş en büyük yıldız olarak bilinmektedir. Aynı zamanda dünyadan ve aydan da daha büyüktür. Güneşten sonra ise büyüklük sıralamasında dünya yer almaktadır. Son olarak ise en küçüklerinin ay olduğu bilinmektedir.
GEZEGENLERE GÖRE YAŞINIZ
Gökbilimciler tarafından hazırlanan siteye göre, Dünya'da 18 yaşındaki bir genç, Merkür yılına göre 74, Mars'ta 9, Venüs'te 29, Uranüs'te 2, Jüpiter'de ise 1.5 yaşında oluyor. Bu genç, Plüto, Neptün ve Satürn gibi gezegenlerde ise henüz 1 yaşına girmeyi bekliyor.
Ay ve diğer yapay uydular dünya etrafında öyle hızlı dönerler ki kütle çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetleri eşitlenir uydular ve ay dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde oldukları için düşme gerçekleşmez.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri