Kimler ücretli öğretmen olabilir? Lisans hatta ön lisans mezunu herkes ücretli öğretmenlik başvurusu yapabilmektedir. Hatta öyle ki, ön lisans mezunu olanlar da yeterli sayıda lisans mezunu başvurusu yoksa ücretli öğretmenlik yapabilmektedir.
Görevlendirmelerde Eğitim Fakültesi mezunları her zaman önceliklidir. Yeterli sayıda Eğitim Fakültesi mezunu başvurusu olmaması durumunda ise Pedagojik Formasyon ve Tezsiz Yüksek Lisansı olanlar önceliklidir.
Fen Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, Mesleki Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Dil ve Tarih ve Coğrafya Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi bölümlerinden mezun olan kişilerin başvuruları kabul edilmektedir.
Öğretmen açığı bulunan okullara atanan ve ders başı ücret alan eğitmenlere ücretli öğretmen denir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan ücretli öğretmenler, hastalık ya da doğum iznine ayrılmış öğretmenlerin yerine derse girer.
Ücretli öğretmen olmak için Milli Eğitim Müdürlükleri'ne başvuru yapılıyor. Aynı zamanda e-devlet üzerinden de başvuru yapmak mümkün. Ücretli öğretmenlik yapmak isteyenler farklı ilçeler için birden fazla başvuru yapabiliyor. Ücretli öğretmenlik için Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girme zorunluluğu bulunmuyor.
İlgili 35 soru bulundu
Herhangi bir branş sınırlaması söz konusu olmadığı için bir ücretli öğretmen, başvuru yapacağı sırada branşına ve aldığı eğitime göre seçimini yapabilir. Hem dört yıllık hem de iki yıllık lisans mezunu olan öğretmen adayları için başvuru yapma hakkı mevcuttur.
Ücretli Öğretmen maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 43 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Ücretli Öğretmen maaşları 11710 TL'dir. En düşük Ücretli Öğretmen maaşı 11400 TL iken, en yüksek Ücretli Öğretmen maaşı 15200 TL'dir.
Ücretli öğretmenlik, ihtiyaca dayalı ve süreli bir sözleşme boyunca yapılmaktadır. Kadrolu öğretmenliğe geçiş fırsatı bulunmamaktadır. Sözleşme bitişinden (1 yıl) sonra görev bitmiş olur. Sözleşmeli öğretmen ise kadro karşılığı belirli bir süre çalışan bir meslek grubudur.
Bilindiği üzere sözleşmeli öğretmenlikte 40 yaşını doldurmamış olma şartı MEB tarafından artık aranmamaktadır. Ancak, verilen bu karar MEB tarafından getirilebilecek bir yaş şartının hukuka uygun olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Ücretli öğretmenlik yapabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Bu şartlar arasında Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) zorunluluğu yoktur. Ancak Fen Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi gibi dört yıllık eğitim veren bölümlerden mezun olma şartı vardır.
En yüksek ücretli öğretmen sayısına sahip iller sıralamasında İstanbul'un yine başı çektiği görülmektedir. İstanbul'da görevlendirilen ücretli öğretmen sayısı 16 bin 128'dir. İstanbul'u 3.806 ile Ankara takip etmektedir.
Yeni yayınlanan mevzuata göre, ücretli öğretmenler sadece öğretmen sayısı yetersiz olan okullarda görev yapabilir. Bunun dışında herhangi bir branş sınırlaması yoktur. Ücretli öğretmenler sayısal, sözel, güzel sanatlar ve yabancı dil derslerine girebilir.
Ücretli öğretmenlik için en az önlisans mezunu olmak gerekmektedir.
Ücretli öğretmenlik başvuruları e-Devlet üzerinden yapılır. Bunun için e-Devlet hesabını kullanmalıdır. e-Devlet hesabı üzerinden giriş yaptıktan sonra "Milli Eğitim Bakanlığı / Ücretli Öğretmenlik Başvurusu" seçeneğine giriş yapılır. Sonrasında gelen adımları tek tek takip ederek başvuru işlemini tamamlayabilirler.
Ücretli Öğretmen olmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden doğrulama yaptıktan sonra mezuniyet bilgilerini seçerek il, ilçe ve branş tercihi yapacaklardır.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen eksikliği olan kurumlarda ücretli öğretmen adıyla öğretmenler görevlendirir. Bu öğretmenlerin görevleri ve sorumlulukları, alıştıkları kurumlara ve branşlarına göre değişir. Ayrıca, kadrolu öğretmenler KPSS puan üstünlüğüne göre atanırken, ücretli öğretmenlerde böyle bir şart aranmaz.
Asgari ücretin altında ücret alan ücretli öğretmenler yaz tatilinde ise herhangi bir ücret alamıyor.
14- Ders ücreti karşılığı görevlendirilen bir öğretmen (ücretli öğretmen) azami kaç saat ücret alabilir? ders okutmak üzere görevlendirilenlere, bu kapsamda haftada en fazla 30 saat ders görevi verilmesi mümkün olabilecektir.
Bu öğretmenlerin çok büyük çoğunluğu ders başına ücret alıyor ve aylık gelirleri asgari ücretin çok altında kalıyor. 2023 yılında artık ücretli öğretmenliğin tamamen ortadan kaldırılması, tüm öğretmenlerin sadece kadrolu olarak atanması gereklidir” açıklamasında bulundu.
'Ücretli öğretmenlere kadro verilecek' iddiasını MEB'den üst düzey bir isme sordum. Kesin dille reddedildi. Ortalıkta dolaşan iddiaların asılsız olduğunu, bakanlıkta böyle bir çalışmanın bulunmadığını ifade etti.
Ancak Eylül 2022'de yapılan son açıklamalara göre 5 yıllık ücretli öğretmen görevi süresini tamamlamış olan ve formasyon sertifikasını almış olan ücretli öğretmenlerin kadroya alınabileceği belirtilmiştir.
2023 ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK BAŞVURULARI BİTTİ Mİ? Ücretli öğretmenlik başvurusu Temmuz ve Ağustos aylarında alınıyor. Her ilçede ücretli öğretmenlik başvuru tarihleri farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle başvuruda bulunulacak ilçenin Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bilgi alınması daha doğru olacaktır.
Başkan Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu. KADROLU ÖĞRETMEN EK DERS ÜCRETİ NE KADAR OLDU EYLÜL 2023? Kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından müjdesi verilen ek ders ücretlerinde yapılan değişiklik ile; Haftada 30 saat derse giren öğretmenin alacağı ücret 3 bin 400 TL'den 5 bin 740 TL'ye yükselirken, Haftada 40 saat üzerinden alacakları ücret de 7 bin 400 TL'ye çıktı.
Nöbet görevi de bir ders görevi olmadığından ücretli öğretmenlere nöbete bağlı ek ders ücreti ödenemez. Bu nedenle de ücretli öğretmenlere nöbet görevi verilemez. Bu bağlamda okullarda kurulması gereken kurul satın alma, teslim alma, muayene kabul vb. çeşitli komisyonlarda da görev verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri