Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara dayanarak, Dünya'nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 yıl) olduğuna karar verilmiştir.
Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir. Radyometrik tarihleme ve diğer kanıtlara göre 4,55 milyar yıldan fazla bir süre önce oluşmuştur.
Dünya'nın olası kaderi ise, 7,5 milyar yıl içinde, Güneş'in kırmızı dev yıldız evresine girmesiyle gezegenin mevcut yörüngesinin ötesine genişlemesinden itibaren, Güneş tarafından yutulmasıdır.
Güncel bilimsel tahminlere göre Dünya en az 4,374 milyar yıl yaşında. Bu tahmin, uranyum-kurşun tarihlendirmesi yöntemiyle zirkon minerallerinin yaşının tespit edilmesine dayanıyor.
"EVREN 26,7 MİLYAR YAŞINDA"
Diğer taraftan, bilim insanları şimdiye kadar, uzak galaksilerden gelen ışığın kırmızıya kaymasına dayanarak en eski yıldızları inceleyerek Evren'in yaşını hesapladı. 2021 yılında, bu modele dayanarak, Evren'İn yaşı 13,797 milyar yıl olarak hesaplandı.
İlgili 18 soru bulundu
“Dünya, ahiret haftalarından bir hafta olup, yedi bin senedir ve bunun altı bini geçmiştir." "Dünyanın ömrü, ahiret günlerinden yedi gündür. Allah teala buyurdu ki: “senin rabbinin yanındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.” - Bu ve benzeri hadislere göre Dünyanın yaşı 7000 yıl.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi. Bu olaydan sonra evren devamlı bir şekilde merkezden dışa doğru genişlemektedir.
Bu anlamda kıyametin koptuğuna dair efsaneler, Amerika'nın eski uygarlıklarından tutun Hindistan, Çin, Sümer ve Mısır uygarlıklarına ait yazıtlarda anlatılmaktadır. Bilimsel verilere göre dünya canlı yaşamı bundan önce 5 kez yok olma sınırına gelmiş ve yeni canlı türlerinin evrimleşmesine olanak tanımıştır.
Kıyas olması bakımından Güneş Sistemi'nin yaşı 4.6 milyar yıl, Dünya'nın yaşı 4.53 milyar yıl, canlılığın yaşı 3.9 milyar yıl, çok hücreli yaşamın yaşı 1 milyar yıl, ilk karasal omurgalıların yaşı 375 milyon yıl, ilk primatların yaşı 47 milyon yıl, ilk insansının yaşı 6 milyon yıl, ilk insan cinsinin (Homo) yaşı 2-3 ...
Dünya yaklaşık 4,6 milyar yıl önce, muhtemelen bir süpernova (yıldız patlaması) sonucu oluştu. Bu patlama sonucu ortaya çıkan enkaz, yerçekimi sebebiyle kendi üzerine çöktü ve Güneş'i oluşturdu.
Dünya'nın yaşı günümüzde ortak kanıya en yakın şeklinde ilk kez 20. yüzyılın başlarında Clair Patterson tarafından Zirkon krsitallerindeki Uranyum miktarından yaklaşık "4.40" milyar olarak hesaplanmıştır. 2016'da yapılan bir hesaplama Dünya'nın merkezinin yüzeyinden 2,49 yıl daha genç olduğunu göstermektedir.
Yunan Mitolojisi'nde ise Gaia. Bu nedenle, Roma Mitoloji'sinden türetilen bazı sözcüklerde Dünya "terra" olarak da anılmaktadır. Keza bazı dillerde ve inanışlarda Dünya'dan Gaia olarak da bahsedilmektedir. Örneğin "toprak ana" olarak dilimize geçen kalıbın orijinali terra mater olarak bilinir.
Derinleşen ve pek çok etkene bağlı ilerleyen araştırmalar sonucunda ise NASA, en muhtemel yok olma sebebi ve tarihini açıkladı. NASA tarafından yapılan çalışmalara göre, dünyanın yok olma sebebi daha öncesinde herhangi bir farklı durum çıkmadığı takdirde, bunan tam 1 milyar yıl sonra olacak.
Güncel bilimsel tahminlere göre Dünya en az 4,374 milyar yıl yaşında. Bu tahmin, uranyum-kurşun tarihlendirmesi yöntemiyle zirkon minerallerinin yaşının tespit edilmesine dayanıyor. Kimyasal formülü ZrSiO4 olan zirkon; zirkonyum, silisyum ve oksijen atomlarından oluşan bir mineraldir.
Güneş galaksimiz Samanyolu'ndaki yaklaşık 100 milyar yıldızdan sadece biridir. Enerjisini merkezi kısmında meydana gelen termonükleer reaksiyonlardan sağlar. Şu anki yaşı yaklaşık 4.6 milyar yıl olmasına rağmen, ancak en az bir o kadar daha ömrü vardır.
Yapılan hesaplar Güneş'in bugünkü yaşını 4.5 milyar yıl olarak vermektedir.
güneş - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe küneş “güneş” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe yazılı örneği bulunmayan *küne- “gün ışımak, aydınlanmak” biçiminden Türkiye Türkçesi +Iş ekiyle türetilmiştir. Bu biçim Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)A- ekiyle türetilmiştir.
Apokrif kabul edilen kitaplarda ise Âdem'in, yaratılışın altıncı günü olan cuma gününün ilk saatinde Kudüs'te yaratıldığı nakledilmektedir (bk. J. B. Frey, DBS, I, 112). Yine yahudiler Âdem'in milâttan önce 3761-3760'ta yaratıldığını kabul ederler (bk.
Kutsal Kitap'a dayanan kronoloji. Kutsal Kitap'ın ayetlerine dayanan bir hesaplama MÖ 4026'yı Adem ve Havva'nın yaratılış yılı olarak gösterir.
Hominidae, tarih öncesi insansı canlıları ve yaşayan Pan (şempanze), Gorilla (goril), Pongo (orangutan) ve Homo (insan) cinsini kapsayan bilimsel familyaya verilen addır.
Evrenin sonu
Şekildeki noktaların her biri birer gökadadır. Kur'an'da bahsi geçen gök cisimleri Güneş, Ay ve yıldızlardan ibarettir. Kur'an'da Tekvir, Mülk ve Cin gibi bazı surelerde kıyamet vaktindeki bazı sahneler anlatılır.
İlk temel madde olan hidrojen oluştu. Aynı zamanda nötronların bazıları protonlarla birleşti ve ikinci temel madde olan helyumu oluşturdu. Evrenin bu en erken dönemindeki sıcaklık, atomların birleşerek molekül oluşturmasını engelliyordu. Evren genişlemeye ve soğumaya devam etti.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri