Güneş kremi bronzlaşmayı engeller mi? Hayır.
Güneş koruyucu, cilt kararmasını önlediği gibi sağlıklı bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olur.
Bebeklerin cildi fazlasıyla hassas olduğundan bebek ve çocuklarda en yüksek koruma değeri olan 50 SPF güneş kremi çeşitleri tercih edilmelidir. Güneş kremi güneşin zararlı etkileri üzerinde koruyucu özelliklere sahipken bronzlaştırıcıların böyle bir görevi yoktur.
Esmerler için güneş kremi kaç faktör olmalı? Güneşin zararlı UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarı ve kanser riskini en aza indirmek için esmerler de yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalıdır. Genel olarak en az SPF 30 olan bir güneş kremi önerilir.
Uzmanlara göre çoğu güneş kremi bronzlaşmayı engeller. Bronzlaşmaya çoğunlukla UVA ışınları neden olur ve geniş spektrumlu bir UVA/UVB ürünü kullanıyorsanız bu bronzlaşmayı engeller.
İlgili 39 soru bulundu
Süt: İçerisindeki laktik asit cilt rengini açar ve hücreleri yeniler. Bol miktarda sütü pamukla güneş lekelerinin olduğu bölgelere iyice yedirip 15 dakika bekledikten sonra durulayın. Patates: Doğal peeling bitkisi sayılan patates, cildi ölü hücrelerden etkili bir şekilde arındırır ve güneş lekelerinin rengini açar.
Güneşten koruyucu kremler, güneşlenmeden 20 dakika önce sürülmelidir. En az 30 faktörlü, mümkünse suya dayanıklı güneşten koruyucular tercih edilmeli ve her 3 saatte bir yeniden güneşten koruyucu kullanılmalıdır.
Toplumda doğru bilinen yanlışlar arasında koyu tenli kişilerin güneş yanığı ya da hasara daha az maruz kalacağı düşünülür. Ancak, bilinenin aksine renk pigmenti çok salgılanan koyu tenli kişilerin güneş lekeleri oluşmaması için güneş kremi kullanmasına daha çok ihtiyacı vardır.
Güneşin zararlı UV ışınlarının neden olduğu cilt hasarı ve kanser riskini en aza indirmek için esmerler de yüksek faktörlü bir güneş kremi kullanmalıdır. Genel olarak en az SPF 30 olan bir güneş kremi önerilir.
Heliocare® güneş korumasının ve makyajın en iyisini birleştiren bir antioksidan ve restoratif formüle sahiptir. Gelişmiş teknoloji filtre kombinasyonu ve aktif antioksidanları ile fernblock® sayesinde, güneş hasarlarını önler ve onarır. Doğal bir görünüm sunar, esmer veya bronz tenliler için geliştirilmiştir.
Güneş kremi bronzlaşmayı engeller mi? Hayır. UVA ve UVB ışınlarına ve bunların zararlı etkilerine (güneşe maruz kalmanın neden olduğu lekeli cilt döküntüsü ve uzun vadede cilt yaşlanması) karşı korunuyorsunuz, ancak bronzlaşma süreci mutlaka engellenmiyor.
30 ve 50 faktör arasındaki temel fark koruma dereceleridir. 30 faktör cildi güneşin zararlı UVB ışınlarına karşı yaklaşık olarak %95 oranında korurken 50 faktör cildi yaklaşık %98 oranında korur. Yani iki faktör arasında çok az bir koruma oranı vardır.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
E Vitamini Yağı: E vitamini yağı güneş kararmalarını geçirme konusunda oldukça etkilidir. Kan dolaşımını hızlandıran ve cilt rengini eşitleyen yağ, cildin iyi bir biçimde temizlenmesini sağlar. E vitamini yağını kararmış olan bölgeye masaj yoluyla uygulayarak bir saat bekleyebilir ve ardından durulama yapabilirsiniz.
Özellikle esmer tenlilerde, yeterli D vitamini sentezlenmesi için daha uzun güneşte kalmak gerektiği düşünülürse, güneşlenme esnasında sürekli güneş koruyucu kullanmak; D vitamini sentezini azaltarak kanser riskini arttırabilir.
Bütün bunların yanında güneş kremi kullanmak; yaşlanmayı geciktirir, güneş lekelerinin oluşumunu engeller ve güneş yanıklarına karşı cildinizi korur.
Güneşin en yoğun olduğu saatlerde, özellikle öğle vakitlerinde güneşe maruz kalmaktan kaçının. Güneşten kaçınma yolları arasında yer alan şapka, gözlük ve koruyucu giysiler kullanmak da yardımcı olabilir. Ayrıca cilt yapınıza uygun bir güneş kremi de bu doğrultuda tercih edebileceğiniz ürünlerden biridir.
Pencerelerden içeriye giren ultraviyole ışınlarının yanı sıra kullandığınız tablet, bilgisayar, led lambalar ve telefonlar da ciltte lekelenmeye ve yaşlanmaya yol açabilmektedir. Bu nedenle evde de güneş koruyucu uygulanmalı ve güneş koruyucularda mavi ışık filtreli olanlar tercih edilmesi önerilmektedir.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Eğer esmer bir cilde sahipseniz cilt teninize uyum gösterecek koyu bir fondöten tercihinde bulunmalısınız. Bunun için fondöten numaralarını bilek kısmında deneyerek cildinize en uygun fondöteni seçebilirsiniz. Eyeliner, rimel ve maskara tercihiniz ise siyah renk olabilir.
Genellikle güneş kremleri içerikleri itibarıyla cilt lekelerinizi azaltmaz. Düzenli kullanımda melanin üretimini engelleyebilir, cilt lekelerinizi soldurabilir ve cilt lekesi oluşumunu engelleyerek daha açık bir cilt tonuna sahip olmanızı sağlayabilir.
Çocukların güneş kremi kullanmaya başlama yaşı belirlidir. Bebek ürünleri 0-3 ay aralığından itibaren 3 yaşına kadar kullanılabilen ürünlerdir. Çocuk ürünleri ise 3 yaştan, 10-14 yaş aralığına kadar kullanılmalıdır.
Güneş Karmalarını Geçirmek İçin Yöntemler
E vitamini yağı; kan dolaşımını hızlandırmakta ve cildin rengini eşitleyerek, cildin temizlenmesini sağlar. Kararmış olan bölgeye E vitamini yağı ile masaj yapıp bir saat beklemek yeterli olacaktır. Ardından durulama işlemi yapılabilir.
1 tatlı kaşığı zerdeçal üzerine yarım portakalın suyu sıkılır. Elde edilen karışım kararan bölgeye sürülür. 20 dakika beklenir. Maske daha sonra ılık su ile durulanır.
Esmerler. SPF 15 civarı ürünler bu cilt tipi için yeterli geliyor. Ancak esmerler de koyu ten rengine sahip oldukları halde, tıpkı diğer cilt tiplerindeki gibi özellikle öğle saatlerinde güneşten kaçınmalılar. Ciltleri kuru ise krem, yağlı ise losyon ve sprey formunda ürün kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri