Sanem ismi İslam anlayışına ters düştüğünden ötürü, çocuklara bu ismin verilmesi caiz değildir. Çünkü put ya da puta tapmak İslam anlayışı içerisinde yeri olmayan bir düşüncedir. Bu sebeple İslam anlayışı içerisinde yeri olmayan bir şeyin çocuklara isim olarak verilmesi de hoş değildir ve caiz olarak kabul edilmez.
Kuran'da geçen her kelimenin isim olarak konulamayacağını ifade eden Samsun Müftüsü Hayrettin Öztürk, ''Mesela Sanem ismi çocuğa verilmemeli, Sanem, put demektir. Aleyna sıkça duyduğumuz bir isim ama anlamı üstümüze bela, sıkıntı aksın demektir'' dedi. Samsun Müftüsü Yrd.
Senem ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve taşıdığı anlam nedeniyle Senem adını koymak caiz değildir. SENEM İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Senem ismini kullanan 38.168 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Senem ismini kullanan 6.685 kişi bulunmaktadır.
Senem aynı zamanda Sanem olarak da geçmektedir. Her iki isim üzerinden kız çocuğunuz için bu adı verebilirsiniz. Çok eski zamanlardan bu yana Arapça üzerinden Türkçeye geçmiş isimler arasında bulunuyor. Günümüzde beğeni kazanmış olan en güzel isimlerden biri olarak bilinmektedir.
Senem ismi Arapça kökenlidir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Senem isminin TDK sözlükteki anlamı put, çok güzel kadın yaş gibi ya da yeşil demektir.
İlgili 33 soru bulundu
Sanem ismi İslam anlayışına ters düştüğünden ötürü, çocuklara bu ismin verilmesi caiz değildir. Çünkü put ya da puta tapmak İslam anlayışı içerisinde yeri olmayan bir düşüncedir. Bu sebeple İslam anlayışı içerisinde yeri olmayan bir şeyin çocuklara isim olarak verilmesi de hoş değildir ve caiz olarak kabul edilmez.
Sanem Arapça kökenli olan ve Türkçeye yerleşmiş isimlerden biridir. Kız çocukları için kullanılan bu güzel isim, aynı şekilde güzel anlamı ile de ilgi görüyor. Türkçede tabir edilen ifadesi ise 'güzel kadın' şeklinde yer almaktadır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Senem'in Hakkın güzelliklerini yansıtan anlamına geldiğini ve Alevi toplumunda yaygın bir kız ismi olduğunu, hatta büyük Alevi önderi ve ozanı Pir Sultan Abdal'ın kızının ismininde Senem olduğunu ancak bu inancı araştırarak öğrenebilir insan” diye cevapladı.
SANEM İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Sanem ismini kullanan 3.595 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Sanem ismini kullanan 824 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Sanem ismini kullanan 260 kişi bulunmaktadır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Değerli kardeşimiz, Umay, Orhun Yazıtları'nda geçen, çocukları ve hayvan yavrularını koruduğuna inanılan kadın Tanrıça'ya verilen isimdir. Bu açıdan, Umay isminin çocuklara verilmesi uygun değildir.
Gen tablosu aile içinde kısır döngüyü yaratmış oluyor. Bu sebeple mümkün olduğu kadar çocuklarınıza ölmüş olan kişilerin ya da çok sevmiş olduğunuz yakınlarınızın, annenizin, babanızın, kardeşinizin isimlerini koymanızı asla tavsiye etmiyorum. Onların kaderlerini ve akıbetlerini aynı titreşimle çocuğa vermektedir.
Arapça ṣnm kökünden gelen ṣanam صنم “put, ibadet edilen tasvir” sözcüğünden alıntıdır.
Kayra ismi, olumlu anlamlar taşıdığı için caiz olarak kabul edilebilir. K: Kararlılık, güçlü irade ve liderlik özellikleri.
Aden ismi son dönemlerde kız çocukları 👩 için çok tercih edilen isimlerden biridir. Arapça kökenli bir isimdir.
Esra: Yol gösteren demektir ve İsra suresinde geçer. Ecmel: En güzel, en yakışıklı demektir ve unisex bir isimdir. Ebrar: Hayırsever kişi demektir. Ecrin: Hem sevap hem de Allah'ın hediyesi demektir.
- Alara, Rosa, İlayda; isimlerinin gayri Müslim isimler olması dolayısıyla dinen bebeklere verilmesi uygun görülmemektedir. Bunun dışında anlamları kötü olan anlamsız şeylerin bebeklere isim olarak verilmesi de uygun görülmemektedir.
Çoğu yerde Ceylin'in anlamı 'Cennet kapısı' olarak belirtilmiştir.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir. Fakat, bu isimleri söylerken hürmet etmek lazımdır.
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
Arapçada çok güzel kadın, tapılası kadın gibi anlamlara geliyor. Bazı yerlerde ise 'ağaç seçer' anlamında kullanılıyor. Senem bayanlar için kullanılan bir isimdir ve manası da bayanlara özeldir.
EFNAN İSMİ KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Efnan ismi Kur'an-ı Kerim'de (Rahman Suresi 48. Ayet) geçmektedir ve Efnan ismini koymak caizdir.
Yasin ve Fetih sûrelerinde geçtiği için tercih edilen Ecrin ise pek çok ailenin zannettiği gibi Allah'ın mükâfatı değil, ücret demek. İlahiyatçılar, Kur'an'da geçen her kelimenin isim olarak verilemeyeceğini söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri